Sări la conţinut

Citind-o pe Irina Dumitru. Cartea „Pierdut Geniu!”

Nu aveți idee ce mândră mă simt când am o carte nouă în bibliotecă, fie ea de copii sau adulți, ce mai contează; atunci când o țin în palme știu sigur că mi-am găsit ocupația potrivită pentru câteva zile, iar timpul meu va fi plăcut. De curând autoarea Irina Dumitru a contribuit la bucuria mea oferindu-mi cartea „Pierdut Geniu”, apărută anul acesta la Editura „Cassius Books”, o operă destinată adolescenților, iar eu cum sunt o adolescentă pe viață am profitat din plin de această lectură!

„Pierdut Geniu” este cartea ce va sublinia genialitatea și nu neputința unor adolescenți, va contura aspectul curiozității juvenile dar și camaraderia, un punct forte al acestui roman!

„Mark nu e un tânăr obișnuit, ci un geniu. Chiar dacă are tulburări din spectrul autist, e înzestrat cu o inteligență sclipitoare. Singura persoană care-l înțelege este prietena sa, Ariana.
O călătorie cu trenul se dovedește a fi mai mult decât o aventură pentru cei doi amici, atunci când un necunoscut înarmat apare de nicăieri.
Din acel moment, viața lor se modifică la o sută optzeci de grade.
Mark dispare fără urmă.
Ariana încearcă să dezlege misterul dispariției lui, dar se trezește mereu pusă în situații limită, care amenință să o țină departe de adevăr pentru totdeauna.
Un roman dedicat publicului Young Adult plin de adrenalină și suspans.”

Încă de la primele pagini am fost împinsă într-o situație din care nu am putut ieși… autoarea a conturat un cadru accelerat care m-a făcut părtașă la așezarea pe piese a unui puzzle întortocheat. Treptat am aflat povestea lui Mark și a prietenei sale din copilărie Ariana, doi adolescenți aparent simpli, însă ce e simplu în viața asta?… mai ales că tânăra Ariana are lângă ea un geniu erudit care datorită unei cercetări amănunțite e ținta unor minți diabolice.

„Într-o lume a ocupațiilor superficiale, cineva trebuia să caute evoluția. Acel cineva era tocmai el, Mark, băiatul geniu. Autismul era darul lui, cel care îl făcea să vadă mai departe. În timp ce lumea îl socotea un caz pierdut, pentru că nu se integra printre ceilalți, el cerceta și afla ceea ce nimeni nu mai reușise până atunci.”

Narațiunea parcă nu o poți prinde din urmă relatând cu repeziciune atât secvențele în care Mark se autoeducă spre a-și controla stările de panică și tipice pentru persoanele cu autism dar și înclinația sa spre a memoriza și dezbate teme în are căror punct se regăsește ca personalitate. Alături de el Ariana este un sprijin dar și o ancoră de care se ține normalitatea lui, deoarece tot ce are legătură cu el nimic nu e normal. Nici situația în care se regăsesc peste noapte din momentul în care scapă de o persoană înarmată într-un tren în plină seară, iar de aici se iscă o avalanșă de momente la focul unei împușcături. Toate situațiile în care nimeresc prinși eroii principali te fac să fii cu sufletul la gură și să citești cu repeziciune pentru a afla ce se va întâmpla. Cum vor ieși din această încurcătură în care au nimerit fără voia lor e o adevărată scenă din film. Iar dacă vă întrebați de ce? cu ce scop?, și în ce joc periculos au intrat cei doi adolescenți ce ajung să fie vânați de niște criminali plătiți vă pot „sufla” doar că Mark e un geniu-geniu, care descoperă ceva pe cât de primordial la nivel de știință pe atât de periculos în cazul în care cercetarea sa ajunge pe mânile unor oameni dubioși. Iar de la a fi super-inteligent și urmărit din umbră pentru mintea sclipitoare e doar un singur pas.

…înfruntă realitatea și mergi mai departe

Dacă privești cartea din toate unghiurile constați că are nu doar o acțiune alertă în care pericolul pândește la tot pasul, dar și o regizare strălucită la nivel de stimulare a curiozității cititorului; ai zice că descrierile au fost puține, eu aș spune că aici a fost atât cât e nevoie pentru a mă absorbi în totalitate și a uita de tot pentru a citi într-o continuă plăcere literară. Avem parte de experiențe noi, de crizele adolescentine și pedepsele dese întâlnite în unele familii, iar aspectul cel mai important la care am atras atenția a fost că scriitoarea nu a făcut din autismul băiatului o tragedie pentru a empatiza și a plânge continuu, nu, Irina Dumitru a creionat un personaj special, iar prin tulburarea psihologică a acestuia redându-i o genialitate aparte, nu un cusur ci o binecuvântare. Astfel că starea în urma lecturii nu e de tratație specială în direcția părerii de rău față de eroul principal ci un asalt sufletesc de admirație.

„- Lumea a fost în delir atunci. L-au numit „viitorul Einstein”.”

Cartea „Pierdut Geniu” s-a dovedit a fi o scriere minunată, care ne prezintă cărările ramificate ale vieții și palmele pe care aceasta ni le oferă uneori pentru a ne trezi la timp din visarea tinerească. Iar dincolo de tot miezul acestei povești scrise de Irina Dumitru vom descoperi puterea iubirii și a curajului, sentimente pe care ar trebui să le amplificăm nu să le estompăm; cât și îndârjirea unei tinere întru salvarea prietenului său. Finalul m-a luat complet prin surprindere, recunosc, însă am admirat modul în care scriitoarea a pus piesele cap la cap, formând un întreg puzzle ce apare sugestiv chiar pe coperta cărții. Irina Dumitru nu a lăsat nimic la voia întâmplării, fiecare personaj având rolul său iar acest aspect m-a bucurat nespus.

Mie îmi revine sarcina să vă îndemn la lectură, eu am primit o adevărată plăcere în compania acestei cărți superbe!

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii „Cassius Books”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: