Sări la conţinut

Citindu-l pe Bogdan Hrib. Cartea „Reziliență”!

Bogdan Hrib (n. 14 decembrie 1966, București) este un scriitor, editor, fotograf și jurnalist român. În anul 1993 a înființat Editura Tritonic. Ca scriitor este cunoscut pentru seria polițistă Stelian Munteanu. Bogdan Hrib este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației Profesioniștilor în Relații Publice, cadru didactic asociat la Facultatea de Management din SNSPA, iar în 2010 a devenit vicepreședinte al clubului Romanian Crime Writers. Începând cu anul 2011 se ocupă de coordonarea festivalului Mystery & Thriller organizat la Râșnov.

Astăzi voi vorbi despre prima mea întâlnire cu autorul Bogdan Hrib și cartea „Reziliență”, apărută la Editura Tritonic, care face parte din seria Stelian Munteanu ce e al șaselea titlu care urmărește aventurile fostului jurnalist și actual editor, acesta ajunge implicat în tot felul de anchete pe muchie de cuțit fiind personajul după care se țes tot felul de intrigi, crime, secrete cu alură de spionaj. Cartea e într-un crescendo învăluitor gata pregătit să impresioneze, să incite și să îți acapareze atenția în întregime.

„Se va termina, Stelică. Toate conspirațiile astea se desumflă până la urmă. Se va afla o parte din adevăr, iar restul va fi acoperit de legende. Așa e regula jocului. (…)”

Cartea ne întâmpină furtunos, o crimă misterioasă dă startul unor acțiuni în lanț, toate duc spre descâlcirea unor fapte dirijate din umbră de niște gânditori puși pe fapte dubioase menite să stârnească gâlceavă politică, tulburare statală și agresiuni la nivel de orașe. După cum am menționat o moarte în condiții suspecte atrage atenția multora, iar tatăl îndurerat e convins că nimic nu e ceea ce pare, astfel îl angajează pe Stelian Munteanu să descopere motivul morții, acțiunea se precipită iar din culise se ivesc personaje cu interese, cu trecut îndoielnic și moral înstrăinat. Aparent decedata Ana Coman nu este o figură implicată în scheme suspecte și totuși misterul morții ei e unul care lasă dâre de sânge și multe chipuri înmărmurite de legături și evenimente marcante. Cu influența sa Pavel Coman i-l bagă pe gât lui Stelian Munteanu și pe mâna sa dreaptă, Jack King, un ins care nu-i insuflă încredere dar nu are încotro, astfel se pornește „vânătoarea de vrăjitoare”, a fost sau nu sinucidere?, ce ascunde tânăra? ce leagă moartea fetei cu celelalte evenimente și atentate? … multe întrebări și tot atâtea nelămuriri.

Tot ce a urmat e o adevărată tornadă de momente, unii vin alții pleacă, unii pregătiți să ajute alții gata puși pentru a face o îmbrâncitură. Însă cum nu ai da foaia eroului nostru îi sunt zădărnicite așteptările și scenariile care îl îndreaptă spre lumină. Lucrurile par a fi doar coincidențe, dar cine crede în ele? Comisarul șef ce anchetează totul, Tony Demetriade îi este aliat dar și cel care încearcă să-l țină pe linia de plutire ca prieten, dar ce poate face un civil în fața unor organe de stat ce taie din cuvinte și maschează emoții? Stelian Munteanu, joacă puțin de-a spionul, de-a polițistul bun, de-a detectivul care dintr-un eșec în altul vrea un refugiu acolo unde-i este iubita, însă karma-i o zdreanță, fără întrebări și fără răspunsuri, exact și relația lui cu Sofia Matei, soția și confidenta sa!

O altă parte a monedei este proiectul numit Intermarium, unul care leagă câteva teorii, principii și planuri viitoare care costă vieți. Scriitorul plonjează textual aducându-ne în față fanaticul, jocul propagandistic și foamea puterii. Dacă vă întrebați dacă există vreo legătură între cele două povești vă spun că da. Vă las pe voi să aflați punctul comun, este nevoie de ochi fin și minte deschisă să intri în jocul propus de autor, dar ce plăcere și gust aventurier îți lasă. Finalul este neașteptat și mult peste așteptările mele… plăcut să știi că vei fi surprins iar și iar… și iar!

„(…) – Aș vrea să aflu… să aflăm ce vor să facă unii și alții de tot vântură prostiile astea istorice: Intermarium, unirea cu Polonia, Polonia mare din epoca feudală, o Uniune Europeană a Estului, sunt tot felul de povești.”

„(…) Interimarium însemna tot, Estul, cu tot cu România…”

„Reziliență” de Bogdan Hrib este un thriller politic ce atinge cele mai înalte cote. Te provoacă să afli, să ceri așezarea pieselor pe tabla de șah a vieții și să vrei tributul adevărului. Autorul s-a jucat cu mintea și direcția privirii mele, pe când vedeam un drum îmi oferea zeci de poteci, pe când vedeam lumina se mai adăuga o crimă, un personaj, o interferență a noului. Pot spune că aici în carte totul m-a intrigat, de la personajele puternic creionate la diversele scenarii polițiste, de spionaj și de legături cu Marea Britanie, România, Polonia, Republica Moldova. Am călătorit vizual pe ici colo și am aflat lucruri ramificate în viziuni, totul mi s-a părut amplu descris, nici în plus dar nici în minus. Cartea m-a intrigat, astfel abia aștept să parcurg drumul literar al scriitorului Bogdan Hrib și prin intermediul altor romane, următoarea pe listă e „Ultima fotografie”, mă roade nerăbdarea să ajung la ea!

Vă recomand cu drag cartea, nu ve-ți avea pic de liniște, de fapt e tot ce am nevoie de la un Mystery & Thriller de excepție!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: