Sări la conţinut

Citind-o pe Marilena Ion-Cristea. Cartea „Îngeri în colivie”!

Autoarea Marilena Ion-Cristea s-a născut în Topologu, o localitate din nordul Dobrogei, înconjurată de păduri. Pentru pagina literpress.ro la secțiunea autori scriitoarea menționează: „Frumusețea și sălbăticia naturii și-au pus amprenta pe multe din scrierile mele. Aici am copilărit și am învățat la școala din localitate până la sfârșitul clasei a opta. Tot aici, am început să scriu primele versuri girate de profesoara mea de limba română, doamna Marin Rodica. Soarele meu răsărea întotdeauna de după dealul din spatele casei, „ca un măr în pârg cules de mâna frumoasei îmbrăcată în văl argintiu„.

Anul 2020 i-a adus autoarei o colaborare cu Editura LiterPress Publishing aducând în lumina celor ce citesc poezie volumul, „Îngeri în colivie”; un pod către noianul de emoții, acolo unde sufletul ți se înalță și zboară falnic într-o uniune cu divinul. Și știm, poezia există de aproape patru mii de ani și tot parcă se mai completează, parcă se mai rescrie, și parcă se tot reinventează dintr-un zbucium nou, falnic și feeric. Poezia autoarei Marilena Ion-Cristea este scrisă pentru a împărtăși idei de o măiestrie aparte, de a exprima emoții poetie de o originalitate desăvâșită și a crea imagini vii ce rămân tapetate pe retină. Autoarea alege cuvintele pentru semnificația și acustica lor, aranjându-le pentru a crea un tempou cunoscut sub numele de trai, existență, iubire, libertate. Poeziile acesteia încorporează schema apusului de astăzi, răsăritului de mâine, și nu doar atât…


Te crezi liber și ferice …
Dar de-ai întreba ți-aș zice,
Că acesta-i libertatea:
Nașterea și apoi, moartea!
Când te naști, nu îți dai seama,
Cât de liberă e mama!
Iar când mori, e rândul tău,
Să te eliberezi de rău!

(din poezia „Libertatea”)

Ar putea fi o imagine cu carte şi interior

Au fost momente când spiritul meu, aproape că a renunțat la căutare, am plonjat în cărțile vechi semeni unei căutări neîncetate, alteori a fost mândru, triumfător aflând ceva nou absorbind cuvânt cu cuvânt într-o sete năprasnică; astăzi comoara care mi-a acaparat toată atenția a fost cartea „Îngeri în colivie”, un clopot al speranței și o unduire de doruri ce leagă suflete. Spiritul meu e priponit de un fir al rimei ce îmi dansează în fața ochilor semeni unei figuri în plină ascensiune ce va ajunge la îngeri și …nu în colivie.

M-am trezit și astăzi, ce frumoasă magie,
Inima-mi cântă de bucurie,
Aud iar printre ramuri o melodie,
Iar versul se-așterne ușor pe hârtie!
(din poezia „M-am trezit…”)

„Îngeri în colivie” a însemnat o clipă de pauză față de lumea ce ne înconjoară, un stop menit să scoată în evidență fragilitatea noastră în fața tristeții, a tăcerilor, a acelor nevăzute dureri, nimicuri și treceri. Fiecare respirație ce a urmat a fost ca ecoul unei dureri sufletești greu de ținut în frâu și pe care simți nevoia s-o împărtășești cuiva dar și o speranță ramificată către acei pregătiți.

Astăzi, poezia rămâne o parte importantă a artei și culturii, acestea vine ca o promisiune timpului că tot ce e frumos va dăinui, va fi de durată, citite și recitate de generații. Autoarea și-a lăsat o amprentă suavă a acestei arte asupra mea și țin să cred că mulți o vor citit de acum în colo. Pentru că metaforele sale vibrează, pentru că trăirea ce împletește cuvintele te trece prin diverse stări iar mesajele textuale ajung acolo și se sedimentează.

Toată lumea are propria idee despre ceea ce este un poet, percepția mea este pe aceeași undă ca a scriitorului Edmond de Goncourt, precum: „Un poet este un om care înalță o scară spre o stea și se urcă pe ea în timp ce cântă la vioară.” Astfel, scumpă autoare Marilena Ion-Cristea vă mulțumesc pentru această înălțare la stele și poleirea privirii mele cu aurul din vers… acea acoperire de idei ce-mi vor rămâne sub lumina înțelegerii proprii încă mult timp.

Am ținut primăvara în palme și azi,
și i-am spus, vezi ce faci, să nu cazi,
și din palmele mele, arzând,
s-au ridicat două păsări, cântând!
(din poezia „Primăvara din palme”)

Cartea este disponibilă la Editura LiterPress Publishing, pe mine mă găsiți pe pagina- @apostolcristinuta unde puteți afla noutăți literare din biblioteca mea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: