Sări la conţinut

Citind-o pe Nicoleta Marini. Cartea „Timpul s-a ghemuit în corole!”

Nicoleta Marini (pseodonim al Nicoletei Mihai)- profesoară la Colegiul Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova a debutat recent cu volumul de poezii „Eterna primavară„. Cartea a aparut la Editura SITECH, are 75 de pagini și are postfață semnată de unul dintre cei mai valoroși critici literari ai Craiovei, Constantin M. Popa. În 2004 îi apare un nou volum, „Menuet pentru vioară”, de asemenea este autoarea cărții „Dimensiunile educației în contextul globalizării: alternative la curricula școlară” (2010) și coautoare a volumului: „În dialog cu Euterpe: cât de aproape ne este spațiul muzicii clasice?” (2014). Anul 2020 ne aduce în față o nouă operă a autoarei intitulată, „Timpul s-a ghemuit în corole”, apărută la Editura Brumar.

„Timpul s-a ghemuit în corole” este o combinație de poezie cu haiku ce intrigă, ce freamătă, ce trezesc zâmbete fugare și care nu se lasă trecute cu vederea. Înaintând printre pagini pășești semeni unui căutător de comori, de bijuterii în cuvinte ce te fac să atingi sufletist fiecare descoperire, fiecare unduire a rimei, fiecare direcție a versului scris și să prețuiești fiece expunere a fonului expus.

femeia elf

a fost odată o femeie care scria scrisori Lunii
Luna îi răspundea ori de câte ori mergea la culcare
o scrisoare caligrafiată însemnată cu pecetea cerului
expediată într-un plic cu parfum de văzduh
legături nevăzute păstrau fulgerele amintirilor
întreabă vântul întreabă fulgii
ei știu povestea femeii care scria scrisori Lunii
și căreia Luna îi răspundea de fiecare dată

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, floare şi text

„Timpul s-a ghemuit în corole” ne aduce în față tablouri sihastrice, platouri de mistic și o realitate menită să ne atragă atenția. Cartea este împărțită în trei părți: emoții, călătorii și carantină, toate acestea ne propun o developare de emoții, de la contradicții la înșiruiri ce lasă loc de întrebare. Fiecare scrisere în parte ne deschide și închide uși, ne prezintă secvențe semeni unor pelicule reinventate de o originalitate impresionantă. Fiecare cuvânt îți crează starea de dibuire a frânturii acelei clipe parcă pierdute, parcă regăsite.

Prin acest volum respirăm a nou, a epopeic, iar ca în orice artă scrierea autoarei Nicoleta Marini ne înfrumusețează ca spirit, devenind hrana noastră de suflet. Nimeni nu trebuie să ignore oferta de a se clădi pe sine prin vers, din freamătul rimei, ca o legitate a creației divine.

Citesc poezie sub toate formele ei, o dată pătrunsă în acel caleidoscop al cuvintelor și trăirilor nu mă pot abține să nu mă contopesc cu praful de stele dintr-un univers al creatorului. Astfel, Nicoleta Marini m-a primit feeric într-o lume a sa unică, o lume a timpului ce s-a ghemuit în corole, acolo unde nectarul slovelor îți rămân pe retina înveșmântată de culori!

Ar putea fi o imagine cu trandafir şi text care spune „și virgulă erul martor mut cuvintelor spânzurate pe ramurile copacilor soldați condamnați la tăcere poveste încheiată cu punct și virgulă poveste de toamnă în acel concert pentru două viori de Bach clopotul a bătut bang și noi am revenit acasă.”

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: