Sări la conţinut

Bibliotecile lumii!

Biblioteca este şcoala vieţii care ne învaţă nu pentru notă sau certificat, ci pentru nevoile imperioase ale existenţei şi misiunea pe care o avem ca individ în societate. Aurel Filimon

 • British Library este cea mai mare bibliotecă din lume, după numărul de cărți pe care le deține. Conform Wikipedia, în biblioteca londoneză sunt peste 170-200 milioane de exemplare, inclusiv cărți medievale, documente și manuscrise de o deosebită importanță. British Library a fost înființată în 1973 și este deschisă oricărei persoane care dorește să citească. Foarte multe din exemplare sunt disponibile online, iar unele manuscrise extrem de prețioase precum Biblia tipărită de Gutenberg, Poveștile din Cantebury a lui Geoffrey Chausser sau Jane Eyre a lui Charlotte Bronte sunt expuse publicului larg într-o expoziție permanentă gratuită.
 • În Egiptul Antic toate corăbiile care întrau în portul oraşului Alexandria aveau obligaţiunea de a preda cărţile în bibliotecă pentru a face o copie. Originalul rămânea în bibliotecă, iar copia se întorcea proprietarului.
 • Cea mai misterioasă bibliotecă din lume rămâne şi până în prezent colecţia de documente şi cărţi a lui Ivan cel Groaznic. Istoricii presupun că ea a fost ascunsă sau mutată în alt loc de către însuşi împărat. Timp de mai multe secole oamenii de ştiinţă şi arheologii din din întreaga lume încearcă să găsească artefactul preţios. După una din versiuni biblioteca este ascunsă în pereţii Kremlinului.
 • În SUA bibliotecile sunt mai numeroase decât McDonald’s-urile.
 •  Există biblioteci, unde poţi invita un om în calitate de carte vie pentru a-i asculta povestirile. În lume sunt 150 de astfel de biblioteci.
 • În unele oraşe germane există biblioteci publice “de artă”, unde contra plăţii de cinci euro puteţi “împrumuta” tablouri şi sculpturi la domiciliu pentru a le admira în propria casă timp de câteva luni.
 • Dacă publicaţi o carte în Norvegia, guvernul cumpără 1000 de exemplare a cărţii pentru a le repartiza în bibliotecile ţării.
 • Comform cărţii Guinness, recordul de furturi aparţine furturilor din bibliotecile publice.
 • Haskell este o bibliotecă construită la graniţa dintre SUA şi Canada. Ieşirea din bibliotecă pe partea opusă cere în continuare înregistrarea la vamă.
 • Biblioteca Universității din Harvard are în colecţia sa cărţi cu coperte din piele de om.
 • Autorii plătesc de fiecare dată bibliotecilor engleze sau irlandeze pentru plasarea cărţilor sale în bibliotecă.
 • Beinecke – biblioteca de cărţi şi manuscrise rare a universităţii din Yale nu are ferestre, deoarece pereţii sunt construiţi din marmură semitransparentă.
 • Biblioteca Victoria din Melbourne, Australia este biblioteca centrală a statului Victoria, a fost inființată în 1854 și este cea mai veche bibliotecă publică din Australia și una dintre primele biblioteci libere din lume. Colecția vastă a Bibliotecii cuprinde peste două milioane de cărți și 350.000 de fotografii, manuscrise, hărți și ziare, cu un accent deosebit pe materialele din Victoria, inclusiv jurnalele fondatorilor orașului John Batman și John Pascoe Fawkner și documentele lui Captain James Cook. De asemenea, găzduiește o parte din armura originală a lui Ned Kelly.
 • În Norvegia puteţi returna cartea bibliotecii în orice punct al ţării, indiferent de unde a fost împrumutată.
sursa foto: pinterest.com

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: