Sări la conţinut

Hobby-urile Autorilor Români Contemporani! Partea III

Rolul unui scriitor în societate cred că depinde şi de domeniul în care activează, creează. Dacă e să ne referim la poeţi sau la romancieri, atunci rolul lor ar fi să-i facă pe cititori să evadeze pentru scurt timp din cotidian, să ofere mângâiere unor răni care nu se închid, răspunsuri unor întrebări fără răspuns…” (Adrian Rentea)

Să ne sărbătorim scriitorii în fiecare zi, acei ce luptă cu sentimentele proprii pentru a ne răscoli prin cuvinte, prin stări, prin complezența unor povești menite să ne unească într-un cor al celor ce vociferează opera, a celor ce trăiesc senzația și cer din nou, scrieri dragi pentru mai mult. Astăzi este despre acei autori contemporani care surprind frumos, prin unic, acele motoare de idei pe care i-am îndrăgit și cu care ne mândrim. Avem autori diverși, scriind romane diafane sau cutremurătoare, poezie, proză, cărți pentru copii, scriitori pe care în rândurile de mai jos o să-i priviți din alt punct de vedere, diferit de cel raportat la scrierea excluzivă a lor! Eu am primit o adevărată plăcere să comunic cu fiecare în parte!

 • Autoarei Simona Tănăsescu îi place să colecționeze tablouri cu locuri din Paris și nu numai. Când dispune de timp îi place să urmărească seriale coreene în care dragostea este prezentată întotdeauna exotic; asta după spusele autoarei o relaxează. Ca orice femeie stilată, aceasta are o pasiune nebună pentru pantofii eleganți și genți. Îi place să petreacă timp cu familia, prietenii și cu Wendy și Ritta, răsfățatele. Ritta și Wendy sunt două fetițe, din rasa – Bichon toy. Simona iubește să scrie cărți care le aduc cititorilor o stare de reverie sau semne de întrebare.
 • Cynthia Ország, autoarea cărții „Scrum în vânt” îi place să facă tarte și de când a murit bunica sa, se ocupă de florile acesteia. După cum menționează autoarea inițial a fost doar un sentiment că ar trebui să facă asta, că bunica ținea la ele, acum însă chiar îi place. Adoră de asemenea să se uite la filme vechi, și deține o colecție veche de servețele.
 • Marius Albert Neguț susține: „M-ai întrebat ce hobby am, iar eu îți voi răspunde care este pasiunea mea, pentru că astfel am interpretat eu cuvântul hobby. Îți mărturisesc că întrebarea ta m-a prins oarecum nepregătit… Știi, până azi nu am conștientizat că pasiunea mea este scrisul… De fapt, dacă nu mi-ai fi dat timp de gândire o zi, probabil că ieri ți-aș fi răspuns construcțiile. Dintotdeauna am admirat clădirile frumoase, le-am mângâiat cu privirea, ca pe femei. Am căutat să le deslușesc secretele, să le pătrund tainele și, prin urmare, am construit și eu în viața mea câteva case. De aici și confuzia din mintea mea. Azi noapte, însă, mă gândeam la întrebarea ta și în capul meu s-a născut o alta, de diferențiere: la care dintre acestea două aș renunța, dacă aș fi pus să aleg? La construcții sau la scris? Ei bine, dragă Cristina, îți mulțumesc pentru lămurirea pe care întrebarea ta mi-a provocat-o. Cu inima deschisă, pot spune acum că pasiunea mea este scrisul.”
 • Cristina Boncea are ca principale hobby-uri cititul și scrisul, dar în rest îi place să joace jocuri video (doar pe telefon) și online shopping-ul unde petrece ore întregi să caute anumite obiecte sau articole vestimentare cu un raport calitate-preț cât mai bun. Mai colecționează albume muzicale în format fizic de la artiștii săi preferați și ocazional, mai desenează. Cristina subliniază că i-ar plăcea să-și ilustreze singură volumul de poezii pe care-l are în minte.
 • Florina Sanda Cojocaru autoarea cărților: „Elsa”, „zăpezile care dor”, „Păpuși”, „Scrisori către îngeri”, „El a ales”, „Moldavă”, adoră să scrie, să asculte muzică (de exemplu: George Skaroulis), îi place să călătorească, e cu gândul să treacă mai repede pandemia.
 • Clăbuc, adoră cititul, vizionarea de filme și seriale, călătoriile spontane, alergatul prin natură, și colecționarea de servețele (o practică din copilărie). Pe când era mic colecționa cartelele de la telefoanele publice și ambalajele de la bomboanele de Crăciun!
 • Adriana Emilia Toma autoarea cărții „Terapie pe salteaua de pilates” îi place cel mai mult să citească, dar și fitnessul care, în urmă cu câțiva ani i-a devenit chiar job din cauza pasiunii prea mare pentru el. Autoarea a continuat să colecționeze șervețele care i-au aparținut mamei acesteia, a completat-o destul de consistent, însă s-a lăsat, cu toate că le păstrează. Emilia mai obișnuia să colecționeze momente, adică nota într-un carnețel câte un moment care a făcut-o fericită, acum însă totul se rezumă la scris și citit, care în ultimul an îi ocupă tot timpul.
 • Issabela Cotelin are ca hobby o arie destul de variată, de la tenis, timbre, anumite filme, cărți, scoici, pietre… mai ales pietre, nu prețioase sau semi, ci pietre ciudate, deosebite, pietre altfel. Acum pasiunea scriitoarei sunt oamenii. Reacții, interacțiuni, evoluții sau nu. Și citez: „nu, nu-i colecționează…” doar este fascinată de creșterea și descreșterea imperiului uman, ca parafrazare a un titlu celebru.
 • Ioana Dumitrăchescu, o autoare sensibilă și dragă mie are ca pasiuni actoria, muzica, călătoriile și scenaristica. Iubește să vizionez filme, să joace roluri, să cânte, dar și să studieze lucruri cât mai variate din domeniile spirituale: ocultism, ezoterism, astrologie, tarot, alchimie, metafizică, cam tot ce ține de partea lumii nevăzute.
 • Simona Mihuțiu autoare a două romane pe care le am adânc întipărite în inimă are ca pasiuni scrisul, această menționează pentru acest articol;” Pentru mine scrisul e un hobby, cel mai important pe care îl am, cel care m-a împlinit prin exprimarea eului meu lăuntric. Îi acord cea mai mare parte din timpul meu liber pentru că îmi face plăcere, scriu cu pasiune, mă eliberează de stres. Cât o să îl am? Atât cât îmi va face plăcere. Acest hobby se îmbină cu altul mai vechi, cititul. Lectura te imersează în diverse emoții, te înalță intelectual, îți scoate în față povești cu care te contopești pentru o perioadă de timp, îți înalță visurile. Lectura te îndeamnă să pui întrebări și tot ea îți oferă răspunsurile la acestea sau la alele, încă nepuse. Cu două decenii în urmă mă întrebam cum poți iubi un cățel? Astăzi știu răspunsul: ca pe copilul tău. Îmi plăcea să călătoresc, astăzi nu mai îmi place. Marea, însă, a rămas eterna mea iubire. Cel puțin o dată pe an trebuie să-i văd largul, să o aud fremătând, să o simt împrejuru-mi. Îmi place să ascult muzică – face parte din viața mea. O viață trăită fără muzică este o viață searbădă. Ador foarte multe genuri muzicale, de la muzica simfonică, clasică (deși nu mă laud cu o cultură muzicală vastă) până la pop, rock. Și, fiindcă a venit vorba de muzică – îmi place să dansez. Rezumând, hobby-ul meu este acela de a mă înconjura de frumos!”
 • Vlad Țolan autorul cărții „Cavalerul Leu”, are ca hobby sportul, îl face de mic, a făcut cincisprezece ani de sport de contact și de câțiva ani a “migrat” spre home workouts; autorul menționează că nu poate să stea fără să facă mișcare, e deja o parte din el. Are un câine, o femela de Amstaff, alături de care se plimbă foarte mult. Îi place mult și să conducă, e foarte pasionat de tot ce înseamnă auto-moto și abia așteaptă să-și ia permisul pentru motocicletă. Adoră să joace tot felul de chestii pe PC și să se uite pe youtube, acesta colecționează Doze de Monster Energy, deține peste 100.
 • Doina Danila, autoarea de cărți pentru copii, unele în limba spaniolă, altele bilingve adoră să picteze și să facă manualități. De exemplu la botezul nepoatei, s-a ocupat de tot, de la făcut invitațiile în formă de cărticică și textul în versuri, ramă pentru a face fotografiile până la mărturii flori din hârtie creponată. Autoarea face albumuri pentru fotografii iar mai nou face cărți personalizate artizanale.
 • Sebastian Golomoz, menționează că principalele sale hobby-uri sunt: lectura (mărturisește că în ultimii doi ani, aceasta a vizat într-o proporție covârșitoare poezia), psihologia și astrologia (în viziunea autorului ambele reprezentând arte de cunoaștere a sufletului și caracterului uman), călătoriile (la care nu a putut renunța definitiv nici măcar în contextul actual, înlocuindu-le cu plimbări în mijlocul naturii, de unde își extrage uneori inspirația), fotografia, integramele și tot în această categorie include activitățile de voluntariat, întrucât pentru acesta, faptul că poate întinde o mână de ajutor cuiva în schimbul unui zâmbet sincer, iar gestul său poate fi luat drept model și de alții, îi aduce o satisfacție sufletească inefabilă. Din categoria obiectelor pe care le colecționează, fac parte ceasurile de mână, papioanele, cravatele și toată gama de accesorii pentru sacouri. Totodată, păstrează cu sfințenie mici daruri simbolice, dar cu valoare sentimentală, atunci când le primește de la persoane dragi sufletului său.
 • Irina Dumitru are ca pasiune citirea cărților, în timpul liber adoră să editeze, deși asta ar părea ciudat pentru alții. Scriitoarea menționează: „în zilele de dezmăț, și acelea rare, îmi place să văd câte-o întreagă serie dintr-un film pe Netflix cu fiul meu. Weekend-ul acesta am văzut Raising Dion. În rest, ador să ascult copiii mici vorbind liber. De exemplu, astăzi un băiețel mi-a spus că o iubește pe mami pentru că îi face sarmale. Era foarte serios. A, îmi mai place și să cumpăr, dar asta este deja un sfera viciu, nu hobby.”
 • Cristina Beatrice Preda, autoarea unor sclipitoare cărți de copii, pe lângă scris și citit, e pasionată de teatru de păpuși, de arta quilling, de limbile străine și de grafică. Iubește să meargă la pas prin oraș și să descopere ceainării cochete, micuțe, cu lumină difuză, ca niște spații sacre pentru visare și inspirație.
sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: