Sări la conţinut

Citind-ul pe C. S. Lewis. Cartea „Cronicile Din Narnia (Vol I ) – Nepotul Magicianului”!

Clive Staples Lewis (prescurtat C. S. Lewis; n. 29 noiembrie 1898, Belfast, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 22 noiembrie 1963, Oxford, Regatul Unit) a fost un scriitor și cadru universitar de britanic, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creștine, lucrările de critică și romanele de ficțiune, în special ciclul narativ pentru copii „Cronicile din Narnia”. Lewis a fost bun prieten cu John Ronald Reuel Tolkien, autorul celebrului roman Stăpânul inelelor. Amândoi au fost profesori de literatură la Universitatea din Oxford și sufletul grupului literar the Inklings.

În ciuda popularității lor, lucrările lui C.S. Lewis au fost aspru criticate. Cunoscutul ciclu al Cronicilor din Narnia a fost acuzat că face propagandă religioasă, este marcat de misoginism, rasism și sadism emoțional. Dan Barker, un preot devenit ateu, critică Mere Christianity în volumul Losing Faith in Faith: From Preacher to Atheist, considerând că istoria este plină de exemple tragice, provocate de „moralitatea creștină”. Apologiile creștine constituie subiectul volumelor C. S. Lewis and the Search for Rational Religion de John Beversluis și God’s Defenders: What They Believe and Why They Are Wrong de S. T. Joshi.

Seria scrisă de C.S. Lewis este compusă din şapte cărţi de o magnifică orânduire textuală. Noi de curând ne-am delectat cu volumul întâi, „Cronicile Din Narnia- Nepotul Magicianului” apărută la editura Arthur, aici am găsit o lume fabuloasă a Narniei, un tărâm al magiei şi a creaturilor uimitoare, acelora care cârmuiesc ținuturi, care emană mistic, folcloric, mirific.

Cartea pornește intrigant chiar și pentru mine, nu mai vorbesc că băiatul era într-o agitație de curiozitate ce a întrecut măsura, deci, paginile ne aduc în față întâmplarea în care un băiat și o fată sunt păcăliți să folosească niște inele magice, din toată întorsăturile întâlnite aceștia readuc la viață o regină pe cât de frumoasă pe atât de vicleană. Iar cum o forță o readuce pe alta, acolo unde răul răsare se iscă și o speranță la bine, un leu – marele Aslan – își clădește existența din magie pentru a stăpâni acea putere malefică și așa se naște Narnia … însă și trădările, eforturile, prieteniile dar și aventura.

Am iubit povestea. A fost captivant și mi-a păstrat interesul pe tot parcursul. Băiatul a fost prins în tumultul textual încât a accelerat pe repede înainte cu citirea acesteia cărți. Vă voi povesti câteva impresii din viziunea piticului, el menționează: mi-a plăcut aventura personajelor, de umorul construit dar și de lumile noi, o carte destul de puternică pe alocuri greu de prins din urmă. Cu toate acestea, suficient de atrăgătoare încât să îmi trezească interes pentru a dori să citesc și celelalte opere ale autorului. Povestea în sine mi-a plăcut – și chiar am adorat faptul că animalele să fie personaje principale și să vorbească, să fie cârmuitori a unei lumi noi formate dintr-o magie continuă.

Mi-a plăcut foarte mult această poveste, a fost o lectură fantastică despre aventurile dintre lumi și răul care se poate întâmpla din simpla curiozitate. Am petrecut alături de personaje câteva zile căutând lumea secretă ascunsă undeva… și am constatat cu încântare că această carte este ca propria sa Narnia – un portal în ceva magic. Vă îndemn la lectură! La fantezie. La epic… la memorabil!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: