Sări la conţinut

Să-l sărbătorim pe Iulian Filip!

Astăzi îl sărbătorim pe Iulian Filip născut pe 27 ianuarie 1948, satul Sofia, raionul Drochia acesta este scriitorul pe care s-a clădit copilăria mea; este un poet, scriitor, dramaturg și folclorist român din Republica Moldova, doctor în filologie. De-a lungul carierei sale, a editat peste 80 de cărți și a realizat sute de lucrări de grafică și pictură.

Debutează cu placheta de versuri Neîmpăcatul meșter (1974), în care motivele universului adolescentin se întâlnesc cu cele folclorice. În Cerul fântânilor (1977), Dialoguri primordiale (1978), Hulub de poștă (1983), Unde ești? (1987), Cafea neagră (1989), Tir de nisip (1991), Dansul timizilor (1994) și Semințele mărului oprit (1998), autorul cultivă un vers clasic, tradițional, sugestiv. Filip contribuie la dezvoltarea poeziei și dramaturgiei pentru copii prin numeroase cărți, între care Casa fiecăruia (1980), Cenușar-Voinicul și Cenușărica-Mireasa (1981), Facă-se voia ta, Sfârlează!(1985), Colacul-marele, frate bun cu soarele (1988) etc.

Piesele sale pentru copii și pentru cei mari au fost montate în câteva spectacole. În proză s-a afirmat prin romanul eseistic Cobaiul nu triumfă (1996), iar în folcloristică prin cărțile Teatrul popular (1981) și Primiți „Căluțul”? (1983). Filip este și autor de texte pentru cântece de factură populară, corale și de estradă, autor de librete.

În 2010 Iulian Filip a fost decorat de președintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu Ordinul de Onoare, „pentru merite în dezvoltarea literaturii, activitate publicistică prodigioasă și contribuție la promovarea valorilor naționale”. În 2014 a fost decorat de președintele României Traian Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de Ofițer, „în semn de înaltă prețuire a abnegației și dăruirii cu care au contribuit la formarea tinerei generații din Republica Moldova, pentru implicarea constantă în promovarea limbii române și valorilor democratice”.

Câte le-eșteptam din ceruri

Așteptam din ceruri ploaie,
ca să domolească jos
diferitele gunoaie –
să fie și jos frumos.

Adunam din ceruri ape
în butoaie, ín coveti –
să dăm pe urechi, pe pleoape
si pe obosite cărți.

Năzuiam din ceruri îngeri
cu aripă protectoare –
să ne ridicăm din plângeri,
să mai vrem înaripare.

Azi din ceruri ne trezim cu
ploi acide si noroi…
Au cam întrecut măsura
animaleie de noi?

din cartea „Portul din Poartă. Poezii noi și bagatele grafice iuliene”

Referințe critice:

  • Ce aș putea să-i doresc tînărului Iulian Filip de la Bălți? Creștere firească, rădăcini adînci, cer nemărginit. Să-și cheltuiască uleiul nezgîrcit, dar cu socoteală. Dragoste de scris, răbdare și talent are. Dovadă sunt versurile sale. Cîteva din ele le aducem azi cu emoție și așteptare în fața cititorului. (Liviu DAMIAN, 1970)
  • Este ușor observabilă predilecția lui Iulian Filip pentru cuvinte ca „auzitor“, „văzător“, „mergător“, cuvinte „cu chip“ de substantive care, purtînd colorate mantii adjectivale, tăinuiesc în miezul lor mișcarea, forța fascinantă a verbului… (Vasile ROMANCIUC).
  • Iulian Filip rămîne un maestru al catrenului, care cu generozitate îi oferă posibilități de a exprima felurite și profunde gînduri și simțăminte într-o manieră aleasă. (Andrei STRATULAT, 2000)
  • Iulian Filip e, în toate, poetul momentelor iluminătoare. (Mihai CIMPOI, 2005)
Iulian Filip:„Cine duce-n mâini o carte e un om şi jumătate” – Ziarul de  Gardă
Sursa foto: http://www.zdg.md

6 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: