Sări la conţinut

Citindu-l pe William Joyce. Cartea „Odiseea lui Ollie!”

William Edward Joyce (n. 11 decembrie 1957) este un scriitor, ilustrator și cineast american. Ilustrațiile sale au apărut pe numeroase coperte ale The New Yorker și picturile sale sunt expuse la nivel național. Pentru filmul scurt The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011), Joyce a câștigat Premiul Academiei pentru cel mai bun scurtmetraj de animație la 84th Academy Awards. A scris și ilustrat peste cincizeci de cărți pentru copii, printre care George Shrinks, Santa Calls, Dinosaur Bob și aventurile sale cu familia Lazardo, Rolie Polie Olie, The Leaf Men and the Brave Good Bugs și O zi cu Wilbur Robinson. Joyce lucrează în prezent la o serie de romane și cărți ilustrate, The Guardians of Childhood, alcătuită dintr-un total de 13 cărți.

Noi am început călătoria literară cu minunata carte a autorului, „Odiseea lui Ollie”, o poveste impresionantă, pe cât de educativă pe atât de prețioasă în emoții. Este o adevărată aventură, o poveste despre curaj, și noțiunea de prietenie, puterea ei și înnobilarea acesteia. Textul este frumos realizat, uneori aproape poetic cu imagini sugestive și foarte bine primite de cititorii mici. Tot ce găsești printre pagini evocă un sentiment imens, reușind să zboare de la încălzirea inimii la sensibil, fragil și euforic. O poveste pentru copii dar și despre inocența ce este încă în inima oricărui părinte.

Cartea ne deapănă povestea lui Billy, un băiețel cu o problemă la inimă, starea sa alertează atât medicii cât și părinții acestuia, pentru a o ajuta să facă față durerii și stării copilului ei, mama lui Billy coase o jucărie și îi atașează în locul inimii un clopoțel. Ce a ieșit nu e nici un iepure și nici un urs, ci mai degrabă un amestec ciudat, însă această jucărie crează o legătură minunată cu copilul, căruia îi și dă numele de Ollie. Cusută cu o dragoste imensă, această jucărie devine una neobișnuită, iar pe măsură ce băiatul crește legătura dintre ei e tot mai strânsă. Ollie este întotdeauna alături de Billy – tovarășul său, partenerul său, prietenul său de încredere și cel mai adevărat. De fapt, Ollie era „Pref-ul” lui Billy.

Toate bune și frumoase până când intră în joc niște jucării dubioase, niște ciudățenii confecționate de Zozo-clovnul numite pociții, cel care din izgonirea sa și singurătatea ce i-a marcat existența se răzbună adunând jucării abandonate și căutând cu disperare acea balerină care îi e dragă. Iar Zozo Clovnul – este cel mai de temut dintre toate, acesta fură jucăriile preferate și le ține într-o captivitate supărătoare. Astfel nici măcar Ollie nu scapă de mânia acestuia, bietul Ollie împărtășă aceeași soartă cu multe altele, târât în jos prin tuneluri și țevi sub pământ și dus departe de Billy. Acum rămâne ca Billy să-și salveze prietenul din vizuina lui Zozo, adâncă sub pământ, în întunericul unei nopți decisive. Ce a urmat vă îndemn să aflați, cert e că acțiunea pulsează iar încăpățânarea atât a băiatului cât și a plușatului e adorabilă, fiecare e dispus să treacă prin orice numai să ajungă unul la altul.

Cartea debordează de spiritul camaderesc, e despre prietenie, curaj, pierdere, amintiri și iertare. Billy și Ollie sunt cei mai adevărați prieteni – unul pentru celălalt, indiferent ce nu s-ar întâmpla. Acesta este genul de carte care rămâne cu tine fie ești copil sau adult, pentru noi a însemnat mult lectura chiar dacă am fost pe post de dicționar explicativ având multe cuvinte necunoscute încă băiatului meu. Povestea este profundă, mișcătoare și de o afinitate considerabilă. Recomand cu tărie această carte, noi vom mai reveni la ea cu siguranță!

A 'Lost Ollie' Series is in the Works at Netflix!! | Welcome to Moviz Ark!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: