Sări la conţinut

Citindu-l pe Adrian Artene. Volumul de versuri „Punctuația iubirii”!

Pentru Adrian Artene, poetul și directorul editorial GÂNDUL.RO, anul 2020 a fost unul productiv, apariția celui de-al doilea volum de versuri surprinde printr-un titlu sugestiv dar și printr-un format „regal”. Într-un gong a lui decembrie, s-a ”născut” în tipografie ”Punctuația iubirii”, o ediție nemaitipărită vreodată în România, între coperte de catifea, cu file dintr-o ceară luminoasă, litere din solzi aurii, un sigiliu din cristale Swarovski și semnături care se vor păstra dincolo de timpuri!

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Cunoscându-i scrierea și admirându-i poemele ce abordează tema iubirii, autorul nu te lasă nici de această dată să îți uiți cuvintele de apreciere, trezind prin sinceritatea versurilor o emoție aparte. Volumul este în profunzimea sa o nestemată, iar în completare vine și prezentarea cărții sub o formă excepțională, ceea ce o face să își merite un loc deosebit în colecțiile iubitorilor de poezie și nu numai.

Iubito, hai să refacem Lumea
Să rezidim armonios vechimea
Să reclădim măreț Pământul
Și să-ntrupăm din lut Cuvântul.
(din poezia – „Să refacem Lumea”)

Cartea „Punctuația iubirii” este, pentru autor în egală măsură, bucurie veritabilă şi testament, povară dulce şi darul lacrimilor, nemărginirea cerească şi combustibil pentru drumul existențial. Fiecare vers în parte este supus metamorfozelor, care acoperă o gamă amplă de trăiri şi sentimente, de la ruga spre ceresc şi până la absolutul prin uniunea iubirii. Debordante sunt sinceritatea, introspecția, dar mai ales amestecul dintre trăirile interioare și cele cerești. Relația dintre autor și Dumnezeu este o călăuză în calea cititorului ce va absorbi fiecare vers în parte semeni unui călător în căutarea infinitului.

Prin biblioteci,
Printre file de cărți necitite,
Printre versuri de poezii nescrise,
Căutam iubirea, dar ea nu era!
N-avea nici verb, nici rimă nu avea! (
din poezia „Căutam iubirea”)

Adrian Artene este un poet pregătit să creeze un scenariu de mântuire a întregii lumi, prin cuvânt, prin rime, prin metafore, prin ardoarea de a deschide ochii plecați în neștire, cuvântul său vibrează și răzbate nostalgia prin fiecare por și dezbină bula temerii prin împlinirea literară a versului scris. Fiecare poezie în parte e o declarații de dragoste care alcătuiește un adevărat caleidoscop multicolor, o mărturisire sinceră a iubirii, a credinței pe care poetul o poartă în suflet și care se cere transpusă în poezie într-o formă autentică, densă și care formează un conținut zidit din puritatea şi miracolul vieţilor noastre.

Cartea „Punctuația iubirii” semnată de Adrian Artene va fi o carte primită, fără doar și poate, cu mult interes de către public. 

Critici literare:

  • „Îl prețuiesc pe Adrian Artene. Spre deosebire de atâția poeți lipsiți de talent care se mândresc cu insuccesul lor ca și cum ar fi o dovadă de profunzime și inaccesibilitate. Adrian Artene, în mod evident talent, scrie simplu și cuceritor, dând dovadă de imaginație și sensibilitate, de darul comunicării instantanee cu cititorul. Textele sale sunt fluide și alunecătoare. Par scrise cu o nuia pe suprafața unei ape. Și se mai remarcă printr-un sentiment al cosmicității care nu devine niciodată grandilocvență. (…) Aceeași grație caracterizează referirile spontane la divinitate.” Criticul literar Alex Ștefănescu
  • „Sunt poezii pe care vă recomand să le citiți în intimitatea propriului suflet.” Maestrul Ion Dichiseanu
  • „Citind aceste versuri semnate de Adrian Artene, am avut surpriza de-a găsi ceva ce, de la Ioan Alexandru încoace, n-am mai întâlnit în poezia prestată de generațiile poetice următoare: tema religioasă, cu referiri și adresări Înaltului divin, reînnodând șirul întrerupt de multă vreme de vitejiile ateiste ale vremilor aspre de acum.” scriitoarea Lucia Olaru Nenati

Sursa foto: arhiva autorului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: