Sări la conţinut

Citindu-l pe Martyn Whittock. Cartea „O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice”!

Martyn Whittock a predat istoria la nivel secundar timp de treizeci și cinci de ani. A acționat în calitate de consultant istoric la National Trust, BBC și English Heritage și este autorul sau coautorul a patruzeci și opt de cărți, inclusiv O scurtă istorie a vieții în Evul Mediu, mituri și legende nordice și O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice. Cărțile sale stârnesc controverse dar sunt susținute pilonic de fapte concrete ce au tranșat istoria și au avut ca punct de reper personalități marcante.

Cartea „O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice. Cruzime, co-operare și compromis, 1917-1991” apărută anul acesta la Editura PUBLISOL ne prezintă un cadru rusificat și sovietizat al unor timpuri parcă mai ieri, și care au rămas încă întipărite pe generații întregi. Rusia sovietică întotdeauna a avut ceva de tăinuit, de descoperit, de mușamalizat, de urmat niște căi mai încâlcite care au dus la consecințe severe de-a lungul istoriei care și până în prezent macină și dezbină din temelii omenirea. Rusia Țaristă a atins cote de represii, control, manipulare și a eliminat de-a lungul istoriei „inamicii” care au vorbit mai mult, care au avut altă părere, care pur și simplu au gândit diferit ieșind din contextul unui plan bine pus la punct.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

Bazată pe mărturii, dosare și cazuri fixe cartea „O istorie secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice. Cruzime, co-operare și compromis, 1917-1991” ne aduce în față un material complex asupra statalității și integralității URSS. Aceste puncte cheie aflate în carte vor provoca cititorul la o reevaluare a tot ce a știut și crezut despre Rusia și „corectitudinea” sa asupra politicii, stabilității și performanțelor sale teritoriale. An de an am aflat despre diferite incursiuni și implicări acide ale Rusiei și personalităților sale sus puse, însă întotdeauna totul a fost și va fi înjumătățit oricâți interesați nu ar apărea să disece taina și secretele Rusiei, chiar și în prezent. Cetățenilor occidentali li s-a spus, în cea mai mare parte, o poveste foarte simplificată a statului represiv „totalitar” care era URSS, o informație convenabilă din ambele părți. Am auzit de KGB, Poliția gândirii, Decrete privind controlul muncitorilor, și multe altele, însă niciodată nu ne-am gândit la faptul că istoria și funcționalitatea Rusiei e mult mai ramificată și gata pregătită să „sugrume” orice forță ce și-ar cere dreptul. Nici un conținut de istorie revizionistă nu poate șterge realitatea a milioane de persoane controlate, încarcerate și ucise, a unui stat unic ca URSS. Ascunzișurile, tăișurile vorbelor și a faptelor, dar și tendința fricii de a fi reclamat de vecin, frate pentru un petic de pământ.

Martyn Whittock spune o poveste mai complexă a combinației dintre cruzime, cooperare și compromisuri necesare pentru a construi și a conduce un stat cu un singur partid. Forța lui Lenin. Acea nevoie de putere prin mecanizarea unei/unor forțe milițienești controlate special de a băga teroarea în oameni și a-i ține din scurt. O stare care încă o are Rusia chiar dacă nimeni nu va recunoaște asta. Cartea subliniază fix rolul jucat de poliția secretă în crearea și susținerea unei astfel de forme de guvernare, dar este mult mai mult decât pur și simplu o „istorie a poliției secrete”, este derivatul din sugrumarea unor forțe greu de întreținut. Depănând o istorie dintre anii 1917-1991, autorul a adus în fața celor dornici de a descoperi cazuri fixe a unei Rusii cu un „statut polițienesc” găunos, care a făcut val vârtej ani la rând, ca rezultat au urmat arestări nejustificate, interogatorii, execuții și închisori efectuate de poliția secretă. URSS a fost, de asemenea, posibilă printr-o luptă pentru inimi și minți care a determinat milioane de oameni să simtă că au beneficiat cu adevărat de sistem și că au avut facilități cu nemiluita, totul însă de fațadă, și cu greul în suflet,… oare cine ar fi îndrăznit să zică ceva. Într-o țară ca Rusia nimic nu e ceea ce pare. Nici chiar la zi.

Autorul Martyn Whittock ne prezintă o lectură compexă și bine închegată cu un conținut bine pus la punct. Unele detalii mi-au fost cunoscute din informații TV, altele le-am pus piesă cu piesă ca într-un puzzle necesar de a-mi suplini cunoștințele și a înțelege încotro au bătut gongul forțele militare rusești. Scriitorul scoate în scenă fără retușuri atrocitățile și evenimentele care au marcat cu desăvârșire și care au ieșit la iveală după ani. Unele poate nici până azi aflate dacă nu ar fi încăpățânarea unora de a elucida misterele unor conducători care și-au pus amprenta grea pe glasul istoriei. În esență, cartea este forță. Iar cei interesați de istoria secretă a timpurilor unde Lenin și-a pus pecetea această lectură v-a potoli setea de cunoaștere.

Cartea a apărut la Editura Publisol și este disponibilă pe Booksaveur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: