Citind Antologia „Nuanțe de piper și ciocolată– It is what it is”!

Ce poți spune de un buchet de scrieri de o frumusețe și originalitate inedită? Încerc eu, cu toate că ar fi puțin, doar frânturi aș reda prin niște cuvinte rezervate acestor istorisiri înmiresmate de emoție și balsam sufletist. În spațiul creativ contemporan, se pot observa autori care redând prin simplitatea expunerii ne deschid larg ușa spre niște opere estetice sublime, aceștia cu dibăcie și cu o mână exersată în ale scrisului șlefuiesc cuvântul până devine diamant. Astfel unind o relatare cu o alta Editura SIONO ne aduce la cunoștință un volum intitulat „Nunțe de piper și ciocolată– It is what it is”, o colecție de bucăți literare alese și culese a unor autori publicați sau bloggeri, toți cunoscuți în ale scrisului mânuind cu ușurință emoția cu harul de a depăna povești.

Când aduni împreună un grup de autori extrem de talentați, scriitori de texte ce ți se înșurubează în suflet, făcându-te să râzi sau să lăcrimezi, rezultă, firește, nuanțe de piper și ciocolată.

Volumul „Nunțe de piper și ciocolată– It is what it is” cuprinde 27 povești ce ne deschid în față unicitatea într-o formă scurtă dar suficientă; pe unele povești le-aș vrea mai desfășurat, iar pe altele le-aș cuprinde la piept așa cum sunt, umplându-mi setea în felul lor succint de expunere. Cartea în tot ansamblul ei cuprinde trăire pură, de la iubire, dezamăgire, la un univers unic creat special pentru cititorii pregătiți să absoarbă tornada de cuvinte și întorsături. Fiecare povestire în sine e un univers unic, o bulă a unui text efervescent; iubiri palpitante, muzicalitate, imperfecțiune, culoare și viață, plăsmuiri mirifice, simboluri tânguitoare, declarații înduioșătoare, regăsiri prin timp și spațiu, toate ducându-ne cu gândul… ce-ar fi fost dacă!

„Au trecut atâtea ploi! Între două dimineți, pleci spre undeva, nevrând să ajungi prea curând. E un fel de alb peste gri și dimineața e rece cu gânduri răvășite. După o veșnicie, îți aprinzi o țigară, iar lumea se grăbește în jurul tău. Tu nu ai unde să te grăbești. Trenul tău te va duce peste o oră nu știi unde. Cum numeri așteptările? În lacrimi de ploi. Începi o viață nouă, amăgindu-te că totul va fi bine, dar te trezești rătăcind iar în pustiul născocirilor tale pe aceleași înșelătoare și mișcătoare nisipuri.”

Aș plonja chiar acum în starea cea de beatitudine și aș reda cu înverșunare fiecare poveste în parte, însă cu prețuire pentru munca acelor 27 autori mă rețin, din respect și admirație, pot doar să vă spun că fiecare poveste are un fir epic unic și specific, definit de dorința și muza fiecărui scriitor în parte. Cu o acuratețe sculptată din orânduirea fiecăruia, poveștile curg suav, pe alocuri cu senzația amarului, cu regrete și of-uri grele, iar pe alocuri cu pipărate scene de iubiri focoase și pasionale, muze pentru scriitori și cursivitatea receptorilor emoționali. Aici în carte nimic nu e de trecut cu vederea, orice îmbinare și stare te definește și te face părtaș la fiecare vibrare a acțiunii și cu înverșunare mă declar iubitoare a prozei scurte.

Una din calitățile care oferă originalitate volumului este permanenta invitație, îndemn la iubire, înțelegere, conlucrare, făcută cu răbdare, calm, înțelegere și discreție, dar mai ales cu o sinceritate debordantă prin care autorii își asumă ce este de asumat trecând printre nostalgii și lumi pierdute ca printr-o încercare de a se confesa cu noi cititorii. Redând poveștile în forma lor pentru a plăcea … pentru a fi citite și simțile la justa lor valoare. Nu pot trece de faptul că fiecare povestioară se termină cu o imagine sugestivă, toate completând volumul într-o briză a mării sau a aromelor de flori primăvăratice.

„Nunțe de piper și ciocolată– It is what it is” este o antologie minunată care dă notă distinctă în transpunerea cititorului într-o zonă atemporală, realizând stop-cadre între urban și rural, între ce-a fost și ce va fi, între trecut și prezent, între iubire și dezamăgire. Totul tronând într-o nuanță cu efect descriptiv al iubirii și plenitudinii datorită ei. Fiecare poveste este unică și desăvârșită prin acțiune și mesaj lăsat pentru cei ce vor suplinirea frazelor ca printr-un legământ al creației.

Mie îmi revine sarcina să vă îndemn la lectură, cu atât mai mult cartea nu propune o singură poveste, nici chiar două, ci 27 de opere alese și gata pregătite să fie lecturate în întregime de ochii curioși ai cititorilor. Toți cei 27 scriitori au pus o amprentă desăvârșită asupra textului pentru a atinge sufletele sensibile și a țese legături cu arome de ciocolată și nu numai! Cartea poate fi găsită, aici!

13 gânduri despre „Citind Antologia „Nuanțe de piper și ciocolată– It is what it is”!”

    1. Da. Am văzut… sunt povești una ca una. Nici nu am putut să o descriu pe una și pe alta/altele nu… ar fi fost incorect față de celelalte, toate unice și minunate în felul lor! Felicitări pentru frumos.. . Evident, mai aștept să scrii …

      Apreciază

Lasă un comentariu