Sări la conţinut

Zece motive să citești „Scrum în vânt” de Cynthia Ország!

Cynthia Ország de curând s-a lansat frumos la Editura Velvet Story cu cartea „Scrum în vânt”. Într-un interviu acordat editurii aceasta susține: „Sunt fericită, simt că în sfârșit am făcut pasul cel mare – spre publicare – și sunt foarte curioasă ce înseamnă lumea aceasta a autorilor. Cred că cel mai important de menționat aici este că m-am pregătit pentru orice. Și pentru laude, și pentru critici și, mai ales, pentru faptul că nu toată lumea va percepe mesajul la fel și că poate unii nici nu vor sesiza vreun mesaj. Cred că asta-i frumusețea de fapt – incertitudinea care vine la pachet cu publicarea. Mi-ar plăcea ca cititorii să empatizeze și să rezoneze cu ce am vrut eu să spun, dar asta e opțiunea fiecăruia. Cititorii nu au vreo obligație față de mine, față de cartea mea sau față de personajele mele. Totuși, sper ca balanța să fie înclinată în favoarea mea.”

Astăzi mi-am propus să vă aduc la cunoștință zece motive pentru a citi cartea „Scrum în vânt” pentru că e o lectură altfel, pentru că e adevărul gol goluț, pentru că va atinge cele mai sensibile note ale unei generații deformate de o statalitate inceartă!

„Viața îi părea a naibii de greu de gestionat în asemenea momente rare, când era atât de bine infipt în realitate.

  1. Romanul de debut „Scrum în vânt” de Cynthia Ország este o carte scrisă surprinzător, nici nu faci tangența cu faptul că autoarea e la prima publicare; povestea te va debusola dar și te va face să-ți deschizi ochii larg la o lume ignorată până acum, sau pur și simplu ștearsă din vedere.
  2. Un roman de acea pătură pe care încărcăm să o rupem pe cât de posibil de noi și să n-o acceptăm ca pe un adevăr, însă generația drogaților a fost, este și va fi, totul este adicția care a creat suflete frânte de prezent dar și despre riscuri, teamă de singurătate și iubiri neîmpărtășite într-o lume în care nu îți găsești locul.
  3. „Scrum în vânt” e un roman original, aș îndrăzni să spun „glasul secolului” pentru că dă dovadă de curaj și scoate la lumină adevărata problemă, fără retușuri și jumătăți de măsură, totul în lumina reflectoarelor spre a atinge nepăsarea statului, familiilor asupra celor marginalizați, cei pe care avem tendința să ne prefacem că nu-i observăm pe stradă.
  4. Povestea este ca un duș rece ca mai apoi să treci prin toate căldurile iadului alături de eroii cărții. Totul aici e extrem de vizual, neajunsurile, sărăcia, decăderea sufletului și fizicului, autoarea tratează natura umană fără rețineri, personajele fiindu-i exemple vii a unei treceri ce nu vrea să treacă, a unei deprinderi ce seacă de umanitate.
  5. Aici am aflat diferite forme de a te droga, efectele nocive dar și apocalipticul situației care duce nicăieri!
  6. Avem parte și de conflicte adolescentine, dorințe de apartenență, de iubire prin figură maternă, de relaționare pur umană și de nevoia tinerilor de a se agăța de un fir a unei realități ce i-a întors spatele.
  7. Cartea poate schimba viziunea unor adolescenți ce merg prin viață în ceață, dar și a unor tineri rătăciți ce au pierdut controlul realității. Este o carte pentru părinții cei a căror copii sunt în creștere, a bunicilor care de teama de a nu supăra devin prea permisivi și le dau libertatea ce-i va înlănțui pe acei tineri într-o folie a viciilor.
  8. Este o carte cu tentă psihologică, îți va umple toate cămările minții și-ți va atenționa pericolul, efectele, dezastrele care în carte sunt extrem de vizuale. Cynthia Ország a scris o carte care te va învăța că propriile alegeri te definesc ca om pentru om. Se va sublinia etnia, clasa socială și multe alte teme sensibile însă autoarea va arăta că indiferent de tot și toate trebuie să ne dăm o șansă, să ne depășim condiția și să acceptăm realitatea așa cum e. Dar și să ajutăm. Cum putem.
  9. Cartea este un semnal de alarmă pentru acei oameni sus puși care se cred presusul tuturor și nu dau nici doi bani pe copii străzii, pe cei din plasamente, pe cei ce ajung în unele familii temporar, pe acei care se desprind de pământ ca un „scrum în vânt”!
  10. Cartea e o lecție de viață, o experiență textuală pentru mine și consider că pe oricare îi va atinge povestea, e o palmă dată deoarece am ajuns niște ignoranți, deoarece preferăm comoditatea noastră, deoarece suntem confortabil acolo unde suntem, fără a încerca măcar să descoperim povestea unora, să îi ajutăm, să le întindem o mână la nevoie, să ne sesizăm la momentul potrivit, cine știe… poate vom salva o viață!

„La câțiva metri de sensul giratoriu din Piața Romană, în fața unei langoșerii închise la ora aceea, era un grup de cinci băieți și două fete. Involuntar încetini pasul. Darius îi observă ezitarea. – Nu-ți face nimic, ce-ai, mă? – Cine sunt ăștia? îl întrebă când se aflau încă la o distanță sigură. Regreta că urcase în tren, dar era așa de buimacită, încât nu mai judeca deloc. – Sunt de treabă. – Par boschetari, Darius. – Oarecum sunt. Dar nu chiar. Sunt doar fugiți de acasă. – Îmi e frică. – Fii serioasă. În plus, ești cu mine. Acest comentariu nu doar că o uimise, dar o și făcu să simtă, în ciuda durerii sale, pentru prima dată după moartea lui Vlad, o căldură interioară plăcută. Îi plăcea de el așa de mult! Dacă situația ar fi fost alta, ce s-ar mai fi bucurat acum! Că putea fi cu el, într-un oraș diferit, fără Vlad care să se bage mereu între ei.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: