Sări la conţinut

Zece motive să citești Anthos de Elena Petrea Kyrintzis.

De curând familia Editurii Velvet Story s-a mărit cu un nou autor contemporan, Elena Petrea Kyrintzis care m-a surprins cu o poveste de o încărcătură fenomenală! Într-un interviu pentru pagina Velvet Story autoarea subliniază:”… Anthos înseamnă floare în limba greacă. Iubesc florile și Grecia din tot sufletul, acest cuvânt fiind unul dintre primele pe care le-am învățat. Din prima clipă în care l-am auzit, am simțit că va avea un rol special în viața mea. Mi-a plăcut enorm cum sună, mi se pare că are o notă de mister. Întreaga poveste am construit-o pornind de la acest cuvânt. Conexiunea o veți afla în curând.

Anthos de Elena Petrea Kyrintzis

Cel mai bun și cel mai rău lucru despre iubire este că nu poate fi exprimată în cuvinte. Când simți că te îndrăgostești, emoțiile nu ți le poți mărturisi prin cuvinte, iar de cele mai multe ori, gesturile îți sunt paralizate. În realitate, ceea ce am simțit după ce am primit răspunsul, mă făcea să mă simt slabă, vulnerabilă, incapabilă de a spune ceva. Ochii, roșeața din obraji vorbeau pentru mine, pentru că vorbele-mi erau sub sechestrul inimii, de teamă să nu spun prostii. Poate că până la urmă aceasta este și substanța iubirii – când te îndrăgostești de cealaltă persoană complet, nu mai ești în stare să gândești cum trebuie. Dragostea nu are nevoie de amintiri, ci îți pătrunde direct în inimă, o zgâlțâie puternic și de abia atunci îți dai
seama ce se întâmplă de fapt cu tine.

Astăzi mi-am propus să scriu zece motive să citiți Anthos, o carte superbă, acea povestea de dragoste de citit și de recitit: intensă, unică, captivantă, memorabilă care exprimă mai mult decât o pot face, uneori, cuvintele…

  1. Anthos e o carte scrisă cu măiestria unui autor consacrat. Nu simți nicio secundă că acesta este romanul de debut al autoarei Elena Petrea Kyrintzis. Maniera de scriere fiind una bine închegată, autoarea țese o intrigă destul de complicată, în care sunt prinse destinele unor personaje complexe, bine conturate, cu lumini și umbre și cu destine complicate.
  2. Povestea este extrem de vizuală. Acțiunea cărții este susținută de personaje care au un rol important în evidențierea acțiunii ce nu încetează să surprindă, și în special a unui mod de viață în care se învârt cu toții ca într-un carusel fără sfârșit. 
  3. Dacă te aștepți la o acțiune monotonă, aici nu o vei găsi, dinamicul este punctul forte ce te poartă într-un vârtej al circumstanțelor.
  4. Subiectul cărții este unul complex, dragoste, suferință, trădare, teorii ale conspirației, oameni sus puși și legături de familie infecte. Abordarea este una curajoasă și atrăgătoare din punct de vedere textual care te ține „în priză” până la sfârșit.
  5. Anthos este un roman ca un puzzle de asamblat. Și nu orice fel de puzzle, ci unul din acela complicat, cu mii de piese mici, a cărui punere în completare îți provoacă sângele să se încingă și dorința să te pârjolească intens. Iar acest aspect de cele mai multe ori atrage la o carte de debut, în special.
  6. E un roman pe care îl poate citi oricine, oricând. Vei fi ancorat într-o realitate plină de suișuri și povârnișuri, te va trezi la realitate, te va zbuciuma, te va obliga să-ți pui întrebări, să vrei mai mult, să fii acolo să întinzi o mână de ajutor, să semeni lumină întunecimii ce alții o cultivă.
  7. Anthos rupe tiparele cărților obișnuite și ne oferă o poveste dulce-amăruie. Aproape că mi-a fost teamă să înaintez și să le aflu povestea lui Robert și a Amaliei. M-am bucurat de clipele lor de bucurie, dar am și rămas consternată la târcoalele răului ce-i urmăresc la fiecare pas. Fiorul anticipației m-a vânat pe parcursul lecturii însă direcția mi-a fost dată peste cap cu un scenariu unic și plin de deznodăminte care m-au lăsat cu senzația de va urma… și va urma.
  8. Un roman construit uman, defect cu defect, lacrimă pe lacrimă, suferință cu suferință. O carte ce macină, dar și apropie, te învăluie în senzații, te zdruncină din temelii. Paginile le întorci cu o sete avidă de cunoaștere și îți dorești să afli deznodământul cât mai repede cu putință. 
  9. Anthos este un roman care îți ofere multe variante de final, pentru care îl ador. Începi să le imprimi în gând, să le creionezi, aproape îți pare că ai ajuns acolo unde trebuie și iar o iei de la capăt. E genul acela de roman pe care îl poți asocia cu un drum spre ceva sau cineva.
  10. Nici nu știu cât să vă spun din cartea asta. Trebuie descoperită strat după strat, detaliu cu detaliu și trebuie trăită exact așa cum este și pusă în scenă.

-“Dacă vei sta la umbra fricii toată viața, spiritul tău va deveni din ce în ce mai mic, tot încercând să nege iubirea. S-ar putea să ai, însă, o mare surpriză când vei constata că Amalia poate ierta așa cum nimeni nu o poate face și poate iubi cum doar Venus a făcut-o în mitologia voastră, a grecilor. Sufletul Amaliei este o adevărată pasăre Pheonix: are nevoie de o singură scânteie pentru a arde, iar dacă devine scrum, renaște din propria-i cenușă, mai frumos și mai capabil de a purta și dărui iubire, cum nici un alt pământean nu poate să o facă!”

4 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: