Sări la conţinut

Citindu-l pe Cătălin Ioniță. Cartea „Bătălia de la Socola”!

Cătălin Ioniţă lansază de curând prima sa carte la o nouă editură – StoryCraft Publishing. „Bătălia de la Socola” se mulează pe genul de satiră socială pătrunzătoare, un umor pe unde înțeles, pe unde primit ca pe o răvășire a emoțiilor contradictorii. Cartea mi-a tapetat un peisaj în spațiul unui ospiciu de boli mentale, acțiunea cărții este la fel de imprevizibilă ca subiectul pe care autorul a ales să îl joacă într-o manieră țesătoare, adică să jongleze cu cauza și efectul ca mai apoi să ne dezlege un final care m-a lăsat fără cuvinte.

Un nebun internat la Spitalul Socola se crede Ștefan cel Mare și crede că misiunea lui este să recucerească Moldova din mâinile turcilor, începând cu spitalul.
Pentru asta va trebui să își dezvăluie identitatea în fața celorlalți nebuni și să îi convingă de faptul că ei sunt răzeșii lui. Singura problemă este că celebra lui sabie, cea care îi atestă identitatea, este agățată pe peretele din spatele directorului Spineanu. Abia după ce va pune mâna pe ea, va putea să lupte împotriva inamicilor îmbrăcați în halate albe.

Eroul principal este Gabi, care alături de nebunii lui, pardon „răzeșii” săi se aventurează într-o serie de întâmplări pe cât de amuzante pe atât de bizare, învârtindu-se între tragedie și colapsul unei minți încâlcite. Personajul principal, suferă de tulburari de identitate, toate rupturile sale sunt umbre șterse pe lângă noua sa formă luată, acum se crede Ștefan cel Mare. Ca toată domnirea să fie întărită trebuie să intre în posesia sabiei domnitorului pentru a lupta cu turcii. Gabi vede în toți niște cotropitori, directorul, infirmierii, doctorii, toți care lucrează la ospiciul din Socola sunt împotriva neamului și la insistențele lui Nostradamus, un alt dement, trebuie să ducă această bătălie pentru eliberare.

„Luați-l!”
Gabi se trezi din reverie înșfăcat de un infirmier, în timp ce al doilea îi înfipse o seringă în gât. Se zbătu puțin, apoi picioarele îl lăsară. Sedativul își făcuse efectul. Îl cărară afară ca pe un sac de cartofi.
„E sabia mea”, fu ultimul său gând, înainte ca întunericul să-l cuprindă. Își regăsise sabia. Lupta putea să înceapă.

Umorul este alimentat din toate întâmplările neprevăzute generate de Gabi și ceilalți bolnavi. Personajele conștientizează faptul că sunt considerați bolnavi, dar și perfect elucidează ideea că ei împreună formează o forță… așa, în numele Măriei sale… „nebunii mută munții din loc”. Tot „nebunii” găsesc soluții noi asupra unor probleme cu adevărat încurcate, pe nota unui umor ce lasă zâmbetul strâmb… „Tot timpul am vrut să intrăm pe ușă ca orice om sănătos la cap. Doar că noi nu suntem sănătoși la cap. Noi suntem nebuni, nu?(….)Țăcăniți!….”

Mi-a plăcut mult stilul cărții, de o ordonare mai greu întâlnită în cărțile românești, totul a fost concis, la obiect, în felul acesta nelăsând cititorul într-o ceață a plictiselii ci captându-l în întregime până la ultimul cuvânt citit. Acțiunea se desfășoară dinamic, cu multe răsturnări de situație fără ați lăsa răgazul unui respiro. Totul decurge în plină ascensiune planând dintr-un punct în altul ceea ce și ma bucurat, detaliile în plus ar fi șters din unicitatea cărții. Trebuie să citești până la ultima pagină pentru a afla cum se va termina povestea deoarece sfârșitul e unul total neprevăzut, pe mine m-a dat pe spate… ca în vorba cărții…„Suntem la spitalul de nebuni. Aici nimic nu e ceea ce pare!”… Nici măcar finalul.

Ca o concluzie, Bătălia de la Socola e o carte dintr-o bucată, care mi-a plăcut și care m-a primit în nebunia unei povești ce m-a captat în întregime… o exagerare ai zice. Poate o fi. Însă am primit această carte ca pe o … comedie venită la momentul potrivit… „și când vine vorba de dărâmat sisteme, nimeni nu e mai bun decât un nebun”.  

Vă recomand cu încredere să citiți cartea de debut a autorului Cătălin Ioniţă, acțiunea și deznodământul vă vor cuceri, iar momentele de satiră vă vor face să râdeți ca un „nebun”… pardon, ca un om sănătos citind despre nebuni în delirul lor!

Storycraft Publishing

Cartea o puteți găsi, Aici!

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: