Sări la conţinut

Citindu-l pe Marius Albert Neguț. Cartea „Cerberus”!

Marius Albert Neguț (n. 22 ianuarie 1976) – prozator și publicist român. A debutat în 2016, la editura brașoveană Libris, cu romanul Îngeri rătăciți (distins în 2017 cu Premiul Special al Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”). Al doilea roman al autorului, Inocența păcatului, a apărut în 2017, la aceeași editură. În 2018 a publicat romanul Din altă viață. Jurnal de copil, urmat, în 2019, de Din altă viață. C.V. de Golan. Iar în 2020 a apărut cartea „Cerberus”, autorul atingând un subiect cu totul și cu totul dureros, al traficului de persoane. Mulți dintre noi preferăm să ne privăm imaginația atunci când în joc e brutalitatea și neputința, însă aici ve-ți găsi o poveste a unui tată care a mers până în pânzele albe pentru a-și găsi copilul. A luptat cu o furie ce doar pierderea o poate însăila în inima unui părinte.

„Cerberus” este romanul unei relații speciale între tată și fiică, cimentată de lipsa mamei și a unei susțineri feminine, ambii cumva relaționează într-o lume a necunoscutului, cu un tată prea protectiv și cu o tânără care ar prefera să se rupă de sub grija excesivă a acestuia. Și cu siguranță, în ipostaza de părinte, dorești să îi acorzi copilului tău tot binele din lume, chiar cu riscul de a fi considerat prea acaparator și dominant, îl supraveghezi și faci tot ce este necesar pentru a-l ține lângă tine pe cât posibil, însă crezând naiv că va trece peste, însă foarte puțini părinți încearcă să comunice cu copii lor eventualele pericole, să explice că dincolo de bula protectivă este o lume fără remușcări, fără onoare, fără umanitate, și de o nebunie extremă.

 „Deși îl iubea, câteodată nu-l putea suporta. Modul în care îi îngrădea libertatea o făcea să-l compare șarpele Kaa, cel care-i promite lui Mowgli câte în lună și-n stele, în timp ce-l imobilizează. Nu înțelegea, de ce nu are încredere în ea?! Cum de părintele iubitor, care o crescuse cu atâta dragoste, se transformase în ultimii ani într-un cerber care-i controla orice mișcare?! Când va înțelege și el că nu mai e copil, ba din contră?! Împlinea 18 ani!… Alte fete se măritau la vârsta asta!

În „Cerberus”, victima este Mara, o tânără încăpățânată și extrem de protejată parental iar această scăpare o aduce în brațele unor persoane dubioase nefiind pregătită pentru școala vieții. Dar să încep cu începutul. Tânăra se îndrăgostește, pentru prima dată, de o persoană nepotrivită, o marionetă în mâine unui păpușar învățat cu viața clandestină și într-o continuă goană după bani și escrocherii. Mara, deși o fată cuminte și educată de tatăl său într-un spirit de cumsecădenie, cade pradă farmecelor tânărului Milano, acesta fiind instruit de unul dintre cei mai de temut infractori Ador. Odată ajunsă la vârsta majoratului, aceasta se simte ca într-o colivie mereu fiind sub subravegherea strictă al tatălui, astfel se răzvrătește pornind un lanț al minciunilor privându-și părintele de orice șansă de a afla despre ea. Dacă în unele cazuri de rateuri în dragoste fetele se confruntă cu o inimă frântă, tânăra noastră ajunge pe mâna lui Ador, fiind vândută unor traficanți de persoane iar drumul ei se oprește într-un bordel din Turcia fiind sfârtecată trupește și sufletește.

„Pleca pe calea destinului ei, pecetluind astfel soarta multora…”

 „Viața e doar un șir de consecințe.

Din acest moment, Albert începe căutarea fiicei sale într-un teribil jos al circumstanțelor. Bazându-se pe experiența sa de viață și de cartier, pe cunoștințele sale acumulate în închisoare și nu în ultimul rând pe iubirea puternică pe care numai un părinte o poate simți față de copilul său. Albert riscă totul pentru a-și găsi și salva fiica. Ceea ce va descoperi îi sfâșie inima, însă nu renunță la speranța de a o salva pe Mara, indiferent de riscurile la care se supune pe parcurs, și nu vor fi puține.

Dacă în perioada în care fusese închisă în bordel Mara se gândise aproape zilnic la sinucidere, acum, o dorință arzătoare de a se răzbuna o îndemna să trăiască.

Romanul „Cerberus” nu este despre oameni ideali, nici pe departe, nu este despre vieți trăite conform regulilor – ba din contra, e mai degrabă despre o a doua șansă, venită atunci când trebuie, despre o viață marcată de evenimente care revin ca un bumerang,… eu pe tine, tu pe mine, cumva o aliniere a faptelor și a unei judecăți încă neclare nouă. Cartea m-a atras într-un vârtej al unei lumi care mi-a înnodat simțirea, am palpat suferințe și am gonit emoții într-o dorință acerbă de a se termina totul cu bine. Marius Albert Neguț dezvăluie prin fiecare cuvânt partea a unei lumi pe care noi o ignorăm, pe care o credem departe de a fi a noastră, însă autorul a avut puterea prin cuvântul scris de a ne deschide ochii asupra închisorii vieții și a părții înspăimântătoare care se perindă în lumea asta sumbră. 

Recomand lecturarea cărții. Nu este o poveste fericită, în schimb e una reală, pecetluitoare, una care te spală în toate apele apoi te lasă într-o pustietate sufoantă. A fost și s-a dus…  

Critici literare:

  • „Deși numele acestui roman trimite cu gândul la mitologia greacă, povestea lui Marius Albert Neguț este una cât se poate de actuală și posibilă. Cu precizie și vădită aplecare spre detaliu, autorul ne arată o lume ale cărei caverne par să înghită tot ceea ce înseamnă puritate, inocență, naivitate. Astfel, cel mai negru scenariu pe care și-l poate imagina un părinte prinde viață și, odată declanșat, lasă porțile Hadesului larg căscate. Însă iubirea părintească n-are limite și transcende timpul și spațiul, pornind într-o misiune de salvare ce pune întregul univers în mișcare. Cerberus este o călătorie în Infern la capătul căreia rămâi cu spaima unei amenințări ce va plana mereu deasupra lumii.” – Camelia Cavadia
Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „WOHITOd NO Neguț Albert Cerberus Marius EGO proză”

10 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: