Sări la conţinut

Alina Iga, povestitoarea care Dăruiește Comori Literare!

Am cunoscut-o pe Alina Iga prin intermediul canalului său( Cufărul cu povești) ce găzduiește o mulțime de povestioare auditive ce ne-a bucurat seară de seară. Cu o dibăcie minunată și o voce încântătoare copii mei primesc de fiecare dată o bucurie neasemuită de a avea alături o povestitoare cu o tolbă plină cu eroi și eroine, cu animăluțe călătoare și întâmplări amuzante care mai de care. Pe lângă canalul său Alina cu măiestrie și o dedicație deosebită citește și ajută cărțile să ajungă la mulți copii din România. Face diferite ateliere și lectură în aer liber, proiecte ce o apropie tot mai mult de vocația sa de învățătoare și îndrumătoare. Astfel, mi-am propus să o aflați și voi, merită toată atenția și lauda noastră pentru munca titanică pe care o face.  Dacă v-am stârnit curiozitatea și vă doriți să o cunoașteți mai bine, vă invit să o faceți prin intermediul interviului de mai jos.

****

Bine v-am găsit, dragii mei!

Numele meu este Alina Iga, sunt învățătoare, membru voluntar al organizației Inițiativă în Educație, din Timișoara și voluntar în cadrul proiectului național de educație prin lectură: Dăruim Comori, proiect inițiat de Asociația Versus, din Cluj Napoca.

Vă invit într-o scurtă călătorie, în care veți descoperi povestea unui proiect de suflet, creat cu multă iubire și din iubire pentru copii și povești: Cufărul cu povești.

Pornind de la pasiunea mea pentru cititul cu voce tare a poveștilor și din iubire pentru copii, la jumătatea lunii martie a acestui an am inițiat podcastul Cufărul cu povești: https://open.spotify.com/show/03S27Ip9SkTBodQMGLPnN3?si=fA6flV4URH-RkpenDsuIMQ

Cred cu tărie că poveștile au un rol important în dezvoltarea și în evoluția copiilor.

Cu ajutorul lor, copiii descoperă lumea; prin lupta dintre bine și rău, copiii învață strategii de viață, descoperă consecințele unor fapte și atitudini și își însușesc comportamente sociale pozitive. Poveștile îi ajută pe copii să-și înțeleagă și să-și exprime sentimentele. Poveștile stimulează imaginația, relaxează, dezvoltă abilitățile de comunicare și contribuie la dezvoltarea capacității de concentrare.

„Învățăm multe din poveștile din Cufăr, învățăm să comunicăm mai mult între noi, aflăm lucruri noi și de abia așteptăm seara, pe lângă ce mai citim noi, să ascultăm încă o poveste minunată. Atenție creează dependență. ☺ .” (mesaj primit de la o mămică)

Poveștile audio pot fi un suport didactic pentru educatori și învățători. „Este o aplicație care vine în ajutorul părinților și învățătorilor.” ( mesaj primit de la o ascultătoare).

Poveștile audio pot fi ascultate înainte de somnul de prânz sau seara; în timpul unei călătorii cu mașina sau cu trenul sau chiar în timp ce copiii se joacă. Recomand poveștile atât copiilor, cât și părinților. Cel mai mic ascultător are doar 2 luni. 

Începând cu data de 1 iunie, „Cufărul cu povești” călătorește din 2 în 2 săptămâni la copiii din Bencecu de Jos, jud.Timiș. La umbra unui copac, pe pături, zeci de copii se strâng în jurul Cufărului cu povești: copii curioși să afle ce li se pregătește, copii care nu au cărți acasă, care nu au fost niciodată într-o librărie, copii cărora nu are cine să le citească o poveste. Înainte de a le citi povestea, chemăm împreună povestea cu ajutorul unui cântecel, pe care copiii l-au știut, deja, la a doua întâlnire: „Vine o poveste/ Vine de departe/Iar noi toți o ascultăm și ne liniștim/Vine o poveste/Care se numește….”. După ce chemăm povestea, îi încurajez să fie curioși, îi întreb care ar putea fi titlul poveștii și despre ce cred ei că va fi vorba în poveste. Ocazional, întrerup povestea pentru a pune întrebări care îi încurajează să-și exprime opinia personală și îi provoc să împărtășească experiențe similare pe care le-au trăit. 

După ce termin povestea, copiii au parte de activități minunate, activități care au legătură cu povestea citită, alături de minunații mei colegi voluntari.

Îmi doresc ca poveștile din „Cufărul cu povești „, să călătorească la cât mai mulți copii, să le asculte cu drag și cu bucurie. Îmi doresc să le cultiv pasiunea pentru cărți și pentru citit.

Mesajele primite de la ascultători și susținerea din partea familiei, prietenilor și a cunoscuților îmi dau încredere și energie.

 „Temele greu de înțeles pentru copiii mai mici pot fi mai ușor abordate prin povești. Chiar dacă nu avem toate cărțile pe care ni le-am dori în casă, putem asculta cele mai frumoase povești. Mai luăm o pauză de la ecran și ne liniștim. Vocea caldă a Alinei trezește curiozitatea celor mici și vă mărturisesc și celor mari. A se folosi seara, înainte de culcare pentru copii sau în timp ce facem puțină mișcare la adăpost de știri negative sau la nevoie.”

„Când părinții nu au timp de citit și nici chef de inventat nu are pitica, apelăm la povești audio. Cufărul cu povești e cu adevărat o comoară. Vocea Alinei ne face pe toți să visăm, indiferent de ce activități avem. Îmi place mult că la final avem mereu întrebări la care să ne gândim.”

Vă mulțumesc că m-ați însoțit în această scurtă călătorie și vă invit să urmăriți pagina mea de facebook: https://www.facebook.com/ZanaPovestilor/ și să ascultați Cufărul cu povești:  https://open.spotify.com/show/03S27Ip9SkTBodQMGLPnN3?si=fA6flV4URH-RkpenDsuIMQ

Vă doresc zile de poveste!

Sursa foto: arhiva autoarei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: