Sări la conţinut

Citindu-l pe Dan Claudiu Tănăsescu. Cartea „Iarnă căzută-n genunchi”!

Claudiu Tănăsescu (n. 26 aprilie 1938, Mogoșoaia, România) este un fost senator român în legislatura 2004-2008 ales în județul Dâmbovița pe listele partidului PRM. Din iunie 2007, Dan Claudiu Tănăsescu a devenit senator independent. Dan Claudiu Tănăsescu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Panama, Pakistan, Macedonia și Norvegia.

A debutat ca scriitor la 38 de ani, în Almanahul Literar cu nuvela Luna. În ianuarie 2010, Dan Claudiu Tănăsescu a publicat cartea „Iluzia iubirii”. A publicat până acum 12 volume de proză, patru dintre ele au fost premiate. Pentru romanul „Iarnă căzută-n genunchi”, publicat prima dată în 1979, a primit premiul revistei „Astra”.

Timpul aleargă spre zări necunoscute. Unii spun că-i o pasăre cu aripi lungi și puternice, de care nu te poți ține decât atât cât mai ai încă puteri. Alții, c-ar fi un vârtej amețitor în care anii se tot ridică spre neînțelesele limpezimi ale cerului. Oricum, prin ani, sufletul trece, frământându-se între îndoieli și bucurii, iar trupul, firav ori puternic, se mișcă de colo-colo, biciuit de gerurile iernilor și scăldat în sudorile miezului de vară. Mai pui că de la tăierea buricului și până la țeapa morții, lovituri, huruituri, zgârieturi și răni de tot soiul scrijelesc ori rup plămădeala alcătuită din carne și oase. În ea stă, strâns ca într-un pumn înțepenit, zbuciumul ăla necunoscut ce pulsează prin toate ungherele trupului, şi care de fapt e viața! Ea îi mână pe unii să facă lucruri bune, pe alții să se apuce de rele. Iar între aceste depărtări se îmbulzesc, sfioși, ascultători și aplecați de umeri, cei ce trăiesc doar să se îmbuibe cu miresmele pământului!
Şi aşa, fiecare își scrie istoria lui…”

După cum vă dați seama cartea devorată de curând de mine e „Iarnă căzută-n genunchi”, roman apărut la Ed. Cartea Românească 1979, reeditat la Editura Velvet Story în anul 2020. Primele impresii și gânduri asupra acestei scriituri minunate au fost legate de cuvintele ca mierea ce au uns spiritul meu de cititoare de cursă lungă. Și mai pui că unele expresii s-au lăsat uitării, pe când aici în carte mi-au produs o nostalgie șăgalnică a copilăriei mele, a vântului în părul meu rar, și a colinelor mereu alergate de mine. Am găsit aici atâtea metafore extraordinare, atâtea îndemnuri, atâta condei țesut cu tâlc, totul creând imagini și emoții greu de ținut în frâu. Aceast roman pur și simplu mi-a încântat sufletul.

Cartea aduce în ochii cititorului un peisaj parcă povestit la gura sobei de bunei și străbunei, o depănare de amintiri legate de viața unor personaje memorabile, majoritatea dintre ele sunt în centrul acţiunii dirijând cursul apelor în care se scaldă povestea. Toată povestea este amplasată într-un spațiu rural cu peisaje mirifice în acele vremuri când boierii încă dețineau pământurile, aveau argați și moșii impunătoare. În acele timpuri în care legea se făcea după spusele unora și după cum le dicta interesul, iar dacă erai pecetluit cu o pacoste ajungeai să fii menit să trăiești toată viața cu un stigmat. Iarnă căzută-n genunchi e o poveste de viață… cu începutul dinspre Păun, administratorul prinţului Bardescu, cel care se face a fi cel care întreține suspansul și clădește o narațiune impunătoare. Cu un trecut urlător și o iubire pierdută, se căsătorește cu Angelina, împreună având şase fete cucuiete, însă după câţiva ani de la căsătorie, Păun aduce un băieţel Mardare mai aproape de el, dându-l în grija celui mai bun prieten al său, grecul Kir- Veriadi Carpuzis. Însă nimeni nu bănuiește ce-l leagă pe Păun de acest băiețel. Anii trec ca într-o clepsidră şi Mardare crește alături de grec, acesta fiind dur îi mai dă câte una două tânărului, însă în inima sa ține la el.

Într-un din zile, dintr-o glumă proastă de-a lui Mardare, spusă într-un moment nepotrivit, îi dă întreaga existență peste cap. Astfel, ajunge să fugă din casa grecului și, fără voia lui, devine unul dintre hoții găștii lui Brică, un hoț temut din zonă. Însă cum furturile și viața între hoți îi este total nepotrivită creîndu-i repugnă tânărului, Mardare decide să se predea poliţiei, iar de aici îl paște ghinionul la fiecare pas. Ajunge să fie bătut la comanda lui Chițu până își pierde degetele de la picioare, își pierde încrederea și o parte din el atunci când până la urmă ajunge să fie închis. Doar cu milă de la Dumnezeu acesta scapă cu viaţă de la toate încercările la care este supus. Și se întoarce acasă…

De aici în colo se perindă o mulțime de momente frumoase pentru tânărul Mardare, o iubire în plină devenire, o binecuvântare venită de la bătrânul grec, o nuntă… visare. Însă obsesia unora pentru ce nu-i a lor îi fac să se scalde într-o răutate ucigătoare care îi va aduce în pragul răzbunării. Astfel finalul ne prezintă suferinţă, durere, lacrimi, disperare, pierderi…moarte. Pe măsură ce povestea avansează, suntem martorii nu doar evenimentelor trăite de personaje, ci și a sentimentelor lor, a zbuciumului sentimental și a trecerii. În ceea ce privește acțiunea, vă îndemn să o aflați, vă garantez o lectură plină cu detoate, iar ce ține de partea finală mi-a răscolit inima, m-a făcut să sufăr odată cu personajele, m-a îndemnat să sper că poate într-o altă viață totul va fi bine… Cine știe?!

Critici literare:

  • ,, Iarnă căzută-n genunchi” este un roman profund, emoționant despre dragoste, suferință, pierdere, riscuri, curaj, dar și despre greșeli și asumarea consecințelor. Este în mod cert poveste răscolitoare care te face să călătorești în vremuri de demult apuse. Literatura pe tocuri, 2020

Cartea este disponibilă pentru comandă pe site-ul editurii Velvet Story...  pe mine mai nou mă găsiți pe pagina- @apostolcristinuta unde puteți afla noutăți literare din biblioteca mea!

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: