Sări la conţinut

Citind-o pe Laura Stanciu. Cartea „Detectivă de ocazie”!

„Născută pe 2 martie 1986, cu o copilărie plină de farmec și o tinerețe agitată, sunt produsul unui mediu profund urban și o veșnic îndrăgostită de magie, iubire și oameni frumoși sufletește. Devenită de câțiva ani mamă de golan în creștere, tot timpul visătoare, uneori egoistă, mai tot mereu sarcastică și cu un umor cinic îmi las imaginația să zboare în fel de fel de scrieri inspirate de înrăita mea plăcere de a citi cărți polițiste.” (Laura Stanciu)

Autoarea Laura Stanciu debutează impresionant cu cartea „Detectivă de ocazie”, și mai ales dacă sunteți în căutarea unei lecturi pline de mister și cu iz de detectiv aceasta e ideală, mai pui că e scăldată toată într-un umor ușor de prins și o poveste finală încântătoare. O carte care m-a făcut să chicotesc pe înfundate, și m-a relaxat de-a dreptu. Am găsit aici monologuri pline de umor, ironii fine pe care și eu le bombănesc în oaza mea dar și o acțiune bine pusă la punct pe care am urmărit-o cu sufletul la gură.

O scurtă descriere a cărții: O avem ca eroină principală pe Iolanda Cristoloveanu, o tânără mamă ce își crește singură fiul, acompaniată de un pitbull-ul. La început ea singură face prezentările: “Sunt o femeie obișnuită, zic eu. Nu am vreo super-putere, deși mi-aș dori… O, Doamne, cât mi-aș dori! Pe care să o aleg? Da… să dau timpul înapoi? Nu, nu, nu, prea banal și suntem și așa în urmă cu toate! Să mă pot teleporta? Ar intra în faliment ăia de la companiile de taxi, că aș face eu bani teleportându-i pe alții unde își doresc (contra unei sume modice, of course!)”…simpatică tânăra. Viața ei e departe de a fi una palpitantă cu excepția faptului că are în grijă un copil și e mamă singură, însă ironia sorții face ca aceasta să fie cumva zdruncinată de un omor prin descoperirea cadavrului poștașului în scara blocului ei. De aici parcă i se aprind călcâiele Iolandei și se pornește cu pași mici dar siguri spre a descoperi criminalul. Iolanda se joacă cu focul și atrage atenția… fără a-și da seama!

”Mereu mi-am dorit să ajung și eu o mică detectivă cu super- puteri de deducție, dar neuronii mei nu au fost de acord cu mine în această privință. Ce să-i faci? Nu le poți avea pe toate — și frumusețe și deșteptăciune brici, și devreme acasă și, mai, iunie, iulie…”

Iolanda pornește pe urmele criminalului ignorând posibilele pericole la care se supune, ba chiar cu încăpățânare ignoră avertizările frumosului detectiv Cimlea. Aceasta vorbește cu locatarii pe care mai puțin îi cunoaște, de asemenea cu vecinii din blocul poștașului dânduse drept o angajată a poliției, încearcă să stoarcă informații de la oricine l-ar fi știut pe poștaș. Își crează scenarii dar și trasează o traiectorie a drumurilor pe unde a bătătorit poștașul Petrică și își înșiră o groză de întrebări nedescifrate încă: Ce dușmani să fi avut Nea Petrică, mai ales că nu părea genul implicat în cine știe ce afaceri necurate fiind un om tăcut și rezervat? Implicarea Iolandei în anchetă nu este văzută cu ochi buni, mai ales de către vecini și polițiști. Totuși, încăpățănată până în măduva oaselor, tânăra noastră nu e genul de persoană care să renunțe cu una-cu două, mai e și femeie citită în ale thriller-urilor, cum să cedeze fiind abia la mal.

Iolanda nu-și poate ține curiozitatea sub control, o roade gustul aventurii și al misterului, mai ales că este cam frecvent vizitată de inspectorul Cimlea, cel ce oficializează cazul și acesta aspect mai tare o împinge spre a afla mai multe. Detectiva noastră de ocazie prinde chiar o simpatie față de el, dar nu lasă să se zărească această slăbiciune, din motiv că statutul lui cât și prezența o intimidează… și mai mult de atât nu lasă ca acest detaliu să o împiedice la a rezolva „cazul ei”.

Oare pe câți infractori ai reușit să-i dai peste cap cu glasul ăsta, inspectore? Cred că rata infracționalității în rândul femeilor a crescut vertiginos de când te-ai făcut matale inspector…Adevărul e că și eu am niște gânduri necurate cu tine, nu vrei să-mi pui cătușele și…

Cele mai bune urme de luat sunt ale unei vecine care dintr-o întâmplare aude cearta între Nea Petrică și soția lui despre o anume „florăreasă”. Aceasta presupunând că e amanta lui Nea Petrică, însă adevărul e că misterul e mai adânc decât se pare, iar tânăra noastră plonjează dintr-o bârfă în alta și într-un final ajunge aproape de a afla cine e vinovatul. Însă totul nu e așa de simplu, iar viața ei e la un fir de ață… Cine oare îi va sări în ajutor? Și totuși, care e vinovat de asasinarea poștașului? Vă îndemn să aflați, cert e că am devorat cartea, într-o accelerare alertă de a afla mai mult, savurând atât investigațiile neobișnuite cât și ironiile protagonistei și comicul situației. Scenele la care luăm parte alături de Iolanda sunt condimentate cu cuvinte aruncate atât întâmplător cât și în joacă delicioasă ce fac ca lectura să fie una bine închegată dar și cu situații plăcute la citire, puse sub un limbaj simplu de parcurs, cu ticluiri ce te îndeamnă să iei cartea în mână!

Încadrată în stilul chicklit mystery, cartea „Detectivă de ocazie” este o carte numai bună pentru a evada din rutina existențială punând la bătaie o serie de emoții și acțiuni. Eu am primit o adevărată plăcere. V-o recomand cu drag, cu siguranță cazul acesta dar și implicarea amănunțită a Iolandei va acaparat interesul…

Mulțumiri Editurii Petale Scrise pentru cartea ce se poate comanda aici

Critici literare:

  • ”Iolanda Cristoloveanu este o coafeză simpatică, recent devenită mamă, ce încearcă să îmbine plăcut responsabilitatea de proaspăt părinte cu predilecția spre aventură, pe care o menține citind romane polițiste și imaginându-se în rol de detectiv perspicace, asemeni celor dintre filele cărților. Atunci când cadavrul poștașului cartierului este găsit în scara blocului unde locuiește, impulsionată de curiozitatea sa nativă, Iolanda încearcă prin toate mijloacele disponibile oricărei vecine comunicative, care nu are autoritatea investigativă a poliției, să descopere cât mai multe indicii despre crimă și să demaște făptuitorul.” — Marius Andrei, Cărți, Analogii, Antologii
  • ”O carte detectivistică presărată cu umor și sarcasm. O lectură cu adevărat delicioasă, numai bună pentru relaxare. Sunt sigură că orice cititor o va îndrăgi pe Iolanda și stilul ei de a fi. “Detectivă de ocazie” este o carte polițistă, completată de o poveste de dragoste, dar nu este o simplă carte pe care să o adaugi în bibliotecă și pe care o uiți după ce ai citit-o. Dimpotrivă, îți va răsări în memorie din când în când și vei vrea să o recitești!” — Eva Ancuța Hamza — Rândurile Evei

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: