Sări la conţinut

Valerian Ciobanu, o voce a neamului Moldav!

Pe Valerian Ciobanu îl cunosc ca scriitor ilustru, născut în localitatea Cobâlea, din fostul judeţ Soroca, Republica Moldova. A editat aproape o duzină de cărţi inclusiv în colaborare cu profesorul Ion Buga, despre Satul Petreni, şi cu publicistul Tudor Ţopa. Debutul editorial se produce cu cartea ”Popas în Valea Adâncă”, graţie scriitorului filosof Dumitru Păsat. În același an apare și ”Potop din senin”, un volum de proză scurtă, care n-a fost ca cea preconizată în romanul despre românii risipiți în lume. De asemenea apare prima carte despre baștina lui Valerian Ciobanu, „Cobâlea, izvoare de lumină”, editura Iulian. Înсepând cu anul 2017 , când la editura „Gens Latina” din oraşul Alba Iulia, România, era în proces de editare nuvela SF ”Aproape de Carpați” ia naștere și romanul „Rezervaţia morţii”, care în 2018 apare în lumina tiparului deja la Bucureşti, la grupul editorial Coresi.
Eu am avut marele prilej de a citi romanul „Rezervația morții”, o încântare literară cum alta nu am întâlnit. Nota autorului vizavi de carte: „Cred că istorisirile mele din cartea pe care o deschideți vor să distreze, să captiveze și să emoționeze, dar nu să vă convingă. Astfel vă invit într-o călătorie turistică neobișnuită, însă nu vă impun neapărat să mergeți la fel ca mine peste tot pe unde am fost eu.”
Astfel, aflându-i îndeletnicirea autorului de a mânui cuvântul și purtându-l pe cele mai înalte culmi, l-am provocat la o discuție liberă prin a se destăinui. Iar cum o gândire strălucită nu poate face ceva simplist, autorul Valerian Ciobanu mi-a dezvăluit o latură a sa mult prea sensibilă și originală ce m-a măgulit! Vă îndemn să o aflați și voi…

****

Dacă ar fi să vă scriu aparte ceva aș începe așa…. Și eu tot pot să-mi pun întrebarea: cine sunt eu? Și să răspund în felul următor, inedit, inconfundabil etc. Cine am fost, demult, odinioară, adică… Un boț de mămăligă, dar și un fragment din soare. De ce? Pentru că mi se potrivea de minune vorba: Рыжий, рыжий конопатый, убил дедушку лопатой! На русском. În română: Auriu, auraș, vine seara la oraș… Vin dintr-un sat mare, cu un arbore și mai mare, secular! Când eram mic, ei nu chiar așa de mic, mă duceam cu bunica la biserică. Am redat această perioadă și prin o poezie. Iat-o:

Copilul cu cămașă albastră

Într-o dimineață de demult
cu o jumătate de secol în urmă
o bunică trecea cu nepotul
pe un drum de țară
sau pe-o cărare de la marginea
unei păduri verzi.

Mă scufund în timpul de odinioară,
din copilărie
când bunica sau mama
mă duceau de mână la biserică.
Iar biserica era în mijlocul satului.

În biserică erau icoane,
Iar preotul avea barba albă
și era aproape de pădurea cea verde.

Îmi pare că purtam pe atunci
o vestimentație albastră:
pantalonii albaștri, cămașa
ca cerul senin de primăvară
și ca privirile unei femei
care se ruga în biserică
iar eu o confundam cu Madona
cea zugrăvită pe un perete
împreună cu sfinții.

În satul de baștină Cobâlea erau două biserici. Una lângă stejar și alta la mijlocul satului. Cred că ar fi fost cazul să încep cu descrierea lor, căci sunt total diferite. Ca oamenii total diferiți…

De aproape de o jumătate de veac Nistrul ne disparte, unii pe o parte alții pe altă parte. Iar acum, pare-mi-se și râurile mici ne dispart, ne țin doar pe un mal, acasă. Însă eu nu doresc să stau într-un loc. În timpul verii îmi vine să merg de la sud spre nord până mai departe de Marea Baltică, iar la sud și mai departe de cea Neagră. Ori, poate să pornesc după Soare? La Vest, iar la Est până în Țara lui Soarele care răsare… Vă îndemn și pe Dumneavoastră să ieșiți cât mai departe în lume cu ajutorul cărților bune și a gândurilor și mai bune. Fiind născuți aproape de Carpați să ne găsim prieteni pe tot mapamondul, căci și Terra noastră pentru noi este o singură Țară, doar că, e mai mare decât alta, considerată stat!

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană
Sursa foto:facebook


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: