Sări la conţinut

Citind-o pe Tove Jansson. Cartea „Aventuri în Momilandia”!

„Tove Jansson (1914-2001) s-a născut la Helsinki, într-o familie de artişti: tatăl ei a fost sculptor, iar mama, desenatoare şi ilustratoare. A avut doi fraţi mai mici, Per Olov şi Lars. Familia şi arhipelagul Aland, locul unde obişnuiau să-şi petreacă verile, au fost sursa de inspiraţie pentru romanele scrise mai târziu.
A făcut studii de artă la Stockholm, Helsinki şi Paris. La paisprezece ani, a scris şi a ilustrat prima ei carte, care a fost publicată în 1933. În anii ’30 – ’40 a participat cu lucrări de artă la diferite expoziţii şi a lucrat ca desenatoare pentru revista de benzi desenate Garm. A devenit foarte cunoscută şi apreciată pentru curajoasele ei caricaturi politice şi reprezentările fidele ale vieţii finlandeze de zi cu zi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În aceeaşi perioadă, din dorinţa de a evada din lumea plină de orori a războiului, a început să lucreze la primul volum din seria Momin, în care proiectează un univers idilic şi inocent. Cărţile despre momini au fost traduse în treizeci şi cinci de limbi şi i-au adus un uriaş succes internaţional. Au fost transformate în piese de teatru, operă, film, piese radiofonice şi de televiziune. Cu toate acestea, seria de romane despre locuitorii Văii Mominilor reprezintă doar o parte din opera de mare amploare a lui Tove Jansson, care include romane, nuvele, piese radiofonice şi piese de teatru, printre care Adevăratul escroc, Joc curat şi Călătorie uşoară. Una dintre cărţile ei preferate a fost Cartea verii (1972), în care personajele principale sunt Sophia şi bunica ei, Ham.
Tove Jansson a primit multe premii şi distincţii, printre care Premiul Nils Holgersson în 1953, Premiul Andersen în 1966, Premiul Mårbacka în 1972, Premiul Finlanda în 1993 şi Premiul Academiei Suedeze în 1994. » 

După cum v-ați dat seama noi am pornit explorarea lucrărilor autoarei cu cartea „Cometă în Momilandia”, o cărțulie simpatică care ne-a purtat pe un tărâm magnific, condimentată de personaje idilice ce ne-au construit un peisaj plin de aventuri superbe. Astăzi vreau să vă vorbesc și despre lucrarea cu benzi desenate, „Aventuri în Momilandia”!

Mominii au apărut pentru prima data în revista finlandeză Garm, în 1943, folosiți de Tove Jansson pentru a-și semna caricaturile editorialiste anti-autoritariste. Apoi în 1945 apar în prima dintr-o serie de nouă cărți pentru copii. Din 1947 prind viață și sub formă de fascicol de bandă desenată, iar în 1954 își încep aventura internațională publicați zilnic în ziarul londonez The Evening News. Acele strip-uri sunt cele regăsite în volumul de față.

Albumul povesteşte în 95 de pagini peripeţiile unui grupuleţ de animăluţe fantastice, dintre care- Momi, Smiorc, şi domnişoara Fandosica, o parabolă umoristică plină de haz şi pe înţelesul copiilor. Momi trece prin multe în acest volum, iar benzile desenate ne definesc un contur vizual destul de bun pentru a ne croi o poveste cu adevărat fantastică. Momi încearcă tot felul de scheme de îmbogățire rapidă care eșuează lamentabil și o salvează pe Domnița Fandosita din ghearele unui crab numai pentru a fi răpită apoi de niște tâlhari. Acțiunea pulsează la maxim. În acest volum vom parcurge câteva capitole, cum ar fi: Momi și tâlharii de drumul mare, Momi și viața de familie, Momi pe Coata de Azur și Insula pustie a lui Momi. Nu voi încerca să reproduc ce deapănă fiecare în parte, însă vă asigur că povestea vă va surprinde la maxim. Totul aici promite la delicii estetice precum valurile apei evocând un Hokusai sau decorațiile migăloase și complexe din camera de hotel de pe Costa de Azur. Iar apoi putem fi surprinși de jocurile cu marginile casetei. O plăcere literară însoțită de o aranjare contextuală prin desen de excepție.

Vă recomand călduros spre lectură atât povestirile ilustrate cât şi benzile desenate cu Momini, citindu-le, veţi plonja alături de copiii dvs. într-un univers paralel al inocenţei şi tandreţei, în care cu siguranţă v-ar fi plăcut să trăiţi sau să evadaţi, din când în când.

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: