Sări la conţinut

Citind-o pe Nina Marcu. Cartea „Cumpăna unei vieți”!

  Nina Marcu, autoare a unui buchet impresionant de cărți a căror conținut te lasă fără grai la propriu. Aceasta a activat în domeniul jurnalistic ca redactor, reporter special, redactor șef. A colaborat și la televiziune, Antena 1 Ploiești, TVR, Prima TV. Din opera sa se numără: „Cer deasupra unor răni deschise„, „Cartea primarilor”, ‘Trăind Clipa” (volumul 1 și 2), „Tango la Geamandură”(volumul 1 și 2), „Rug pe rugă”, „Uneori trandafirii înfloresc în ianuarie”, „Sărut în trei”. Mai multe detalii cu privire la autoare le puteți găsi, aici. Astăzi însă e despre romanul său publicat încă în 2005, „Cumpăna unei vieți”, un roman inspirat dintr-un fapt real, cu un veteran de război întors acasă după mulți ani, (partea integrală de bibliografie a cărții povestită chiar de autoare o puteți găsi, aici).

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

…V-aţi întrebat vreodată cum ar fi să plecaţi de acasă, într-o zi – fie şi la război – şi să vă întoarceţi după… 58 de ani? Ani, da! 58! Nu clipe, nu zile, nu săptămâni. Ani! Lungi, grei, cu angoase, cu întrebări, cât o viaţă de om! Cel mai probabil, nu v-aţi întrebat. Nici eu, multă vreme, nu am făcut asta. De ce să fi făcut-o? Viaţa e frumoasă, în genere, şi nu stau să-mi pun astfel de întrebări. Până când, într-un fapt de seară, mirosind izbitor a trandafiri şi a iasomie, am întâlnit într-o gară un om. Un om care, da, ajunsese, adică, se-ntorsese la casa lui, după 58 de ani!…

Cartea cuprinde o poveste răvășitoare, o calamitate a sufletului îmbinat într-o trăire a unei familii duse în pragul disperării. Totul îmbină iubirea, disperarea, freamătul, piederea și trecerea ca o formă a vieții și morții. Povestea deapănă tragedia unei familii de țărani, cunoscători de pământ și glie. Mai exact drama lui Dumitru și a Mariei, două suflete legate prin iubire și despărțire, patimă și agonie. Cum de curând cunoscându-se și întemeind o familie, bărbatul este chemat la război, un petic de hârtie  și un ordin strict care îi schimbă viața în totalitate. Acesta e cuprins de temeri, de frisoane de neliniști ce-i clatină credința, însă ordinul e ordin, iar el nu se poate da în lături, însă gândurile, bată-le vina…„cui îi lasă pe cei de acasă”. Pe Maria lui…. tânăra de numai 20 de ani care e frumoasă foc și harnică de nu are pereche.

Plecarea lui la război a declanșat multe schimbări, de la rudenie la certuri și ocări numai de ei știute. Bătrânii se prăpădesc iar mama lui Dumitru împroașcă venin înspre Maria cu gând să o dărâme, însă aceasta ostoiește avania soacrei înfruntând-o. Însă din toate răutățile posibile aceasta îi ascunde corespondența, iar necazul Mariei crește atunci când pierde trenul de la Ploiește, în gara unde ar fi trebuit să se întâlnească cu ursitul ei, cu sufletul ei, și mai ales pentru ai da vestea cea mare. Of, soarta, mare nenorocită. Și el pleacă… iar ea se stinge pe zi ce trece tot mai mult într-o așteptare continue, din dor și iubire neîmpărtășită. Durerea durerilor o resimte atunci când vine poștașul cu ultima nădejde, ultima fărâmă de crez către Dumitru al ei, însă scrisul negru pe alb semnează că este de negăsit, pierdut… sau mort! Maria se încăpățânează, crede, speră, așteaptă! Zile, luni, ani…

Aceasta a continuat munca, viața, creșterea copiilor, existența, cu chiu cu vai a depășit greutățile dar și gurile rele, tot în speranța unei zile în care dragostea ei va deschide poarta. Însă nu a fost să fie, nici măcar când i-a bătut ceasul morții. După un an la parastas, într-o zi mare „după cum a bătut gongul țigăncii” Dumitru a venit, sau mai bine spus, un suflet pustiit și brăzdat de neștiința amneziei care l-a ținut captiv atâția ani, acesta a deschis poarta, spre a-și vedea neamul dar nu și iubita cea care l-a purtat în suflet și în rugăciuni, cea care l-a zidit semeni unei sfinte în templul inimii ei pe vecie oglindită prin bunătate și statornicie familială….

Mă opresc aici, cred că sunteți curioși ce s-a întâmplat totuși cu Dumitru? Ce, sau cine la ținut departe de familia lui, vă îndemn să aflați. Cert e că povestea acestor două suflete m-au răvășit iar tonul tristeții lor mi s-a întipărit pe retină. Romanul este o poveste adevărată care fără retușuri te poartă pe lanurile de grâne și „popușoaie”(porumb), simți libertatea naturii dar și zbuciumul lăuntric al cuvintelor scrise într-o armonie scriitorească deosebită!

Vă îndemn să aflați povestea celor doi, și mai mult de atât a unei familii cu bine și rău. Mulțumiri cu recunoștință autoarei!

Critici literare: 

  • Este o carte unitară, urmărind – în principal – destinele a două personaje – soţi despărţiţi de viaţă, în condiţii aproape tragice, totul proiectat pe o canava istorică şi socială de o mare densitate de întâmplări, evenimente, turnuri, cum numai turnanta istorică a celui de-al doilea război mondial putea să prilejuiască. Având la bază o întâmplare reală, localizată în Prahova şi urmărind destinele imbricate ale protagoniştilor şi ale personajelor secundare sau episodice, romanul învederează virtuţi de pătrunzătoare privire analitică, de investigaţie psihologică la nivelul celor mai intense trăiri, ca şi aptitudini de zugrăvire a unei fresce sociale. Există aici şi o documentare amănunţită şi facultatea imaginativă de a închipui, sub speţa verosimilului, portrete, atitudini umane şi circumstanţe epice, după o undă de poezie, un lirism subteran dă un palmit aparte scrisului. Observabilă este, de asemenea, puterea de a ridica la simbol faptele, de a le descifra “un dincolo”, un caracter universal şi etern. Deja stăpână pe uneltele unui prozator aşezat cu siguranţă pe teritoriul investigaţiei sale, doamna Nina Mariana Marcu ne ocazionează întâlnirea cu o conştiinţă reflexivă şi cu un condei ferm.
    Prof. Nicolae Boaru
    Directorul Bibliotecii “Nicolae Iorga” Ploieşti

 

6 comentarii »

  1. Cred ca aceasta carte e un „must have” pentru toti iubitorii de lectura. Numai din cate ne-ai impartasit e suficient pentru ca emotia sa ia cu asalt sufletul. Ador sa citesc despre astfel de intamplari, sunt adevarate lectii de viata. Multumesc pentru articol! 😊

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: