Sări la conţinut

Citindu-l pe Valerian Ciobanu. Cartea „Rezervația morții”!

Valerian Ciobanu-Vieru (n. 2 februarie 1958, Cobîlea, Șoldănești) este un scriitor și jurnalist din Republica Moldova. Valerian Ciobanu a absolvit școala medie în localitatea sa de baștină, Cobîlea. A absolvit facultatea de jurnalism a USM în anul 1980. A fost membru al Comsomolului din URSS în 1972-1986. Este membru al Uniunii Jurnaliștilor din anul 1096 și membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

A funcționat timp de un deceniu la TVM în calitate de redactor de programe social-politice. Timp de doi ani a fost angajatul Secției de filosofie, drept și sociologie a Academiei de Științe a Republicii Moldova. După doi ani la Academia de Științe se află la Facultatea de jurnalism a USM și în redacția unui ziar al Asociației de Producție „Alfa” din Chișinău, producătorul principal de televizoare din Republica Moldova. A activat la ziarul raional din Rîșcani, la „Nezavisimaia Moldova”, „Luceafărul”, „Libertatea”, „Glasul Națiunii”, „Moldova Suverană”, „Literatura și Arta”, revistele „Mediul Ambiant”, „Alunelul” și alte ediții periodice. În 2008 lucra la Centrul Național de Perfecționare a Cadrelor din Industria Turismului a Ministerului Culturii și Turismului din Republica Moldova. A participat la elaborarea enciclopediei „Localitățile Republicii Moldova” în 15 volume. Din anul 2017 lucrează ca specialist superior la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Din operele autorului se enumără: Teatrul „Satiricus”, la un deceniu de existență, 2000; Ion Daghi: Interferența destinelor: [despre Ion Daghi, pictor, dr. în pedagog…], 2000; Romanul pictorului îndrăgostit, 2001; Miriada artistului plastic: [despre creația artistului plastic Glebus Sainciuc…], 2003; Popas în Valea Adîncă: Reportaje literare, Pontos, 2005; Potop din senin, Pontos, 2005; Cobîlea: Izvoare de lumină, 2006; Din lutul iubirii: (Poezii, reportaje literare), 2007; Satul Petreni: (file de istorie), 2009 (în colaborare cu Ion Buga, Vasile Cazacu); Memorie pulsativă, Pontos, 2010; AVE numele tău, 2011; Fulgere în tunel, povestiri SF., Grafema Libris, 2012; Destăinuiri deasupra Carpaților: (Narațiuni fantastice), Labirint, 2016; Aproape de Carpați. (Povestire fantastică), Gens Latina, Alba Iulia, 2017; ,,Rezervația morții” : (roman), Coresi Publishing House, București, 2018.

Cea mai proaspătă carte scrisă de autor, „Rezervația morții” m-a ținut mai aproape de tărâmurile Moldave natale câteva seri la rând, în dorul și nostalgia unor locații vizitate, parcă călătorind într-o transcendență fără margine.

Nota autorului: Cred că istorisirile mele din cartea pe care o deschideți vor să distreze, să captiveze și să emoționeze, dar nu să vă convingă. Astfel vă invit într-o călătorie turistică neobișnuită, însă nu vă impun neapărat să mergeți la fel ca mine peste tot pe unde am fost eu.”

Carte Rezervatia Mortii: Roman Valerian CiobanuÎnsăși cartea e o călătorie, un drum a unor destine înnodate prin timp și spațiu marcați fiind de trecere. Îl avem ca erou principal pe Dafin sau Laur…cine știe, mânat de Moartea sau Nedorita de Oameni vor parcurge un traseu ciudat, mănăstiri, grote, subsoluri, castele în ruină. Împreună cu acesta vom străbate drumul de la Chișinău la Cobâlea, prin grotele de la Țicletea, la Hâncu, urmat de Orheiul Vechi, Tribujeni, Japca. Catacombele vor fi punctul fantasmogen iar legendele cu cele mai sinistre ecouri vor crea o senzație stranie de deja vu. După relatările călugărilor, a pastorilor, a oamenilor trăiți prin experiențe mai mult bizare acesta își face un itinerar care îl poartă și îl tot poartă în neștire, spre o rezevație a morții.

Pe lângă povestea de reculegere turistică toată acțiunea se combină cu însăși viața eroului, cu copilăria sa fadă, cu căderea sa, visele ciudate, cu provocările lui și cuceririle în materie de femei care nu l-au adus la nimic. Cu înclinație spre alcool și aberații ce l-au adus la limitele șomajului, până a venit ea…. ciudata apariție îl face să se dezintegreze prin ani spre căutări uitate, spre personaje lugubre. Apariții care mai de care, parcă scoase din fundul pământului dau acestui roman o notă de intrigă și o nevoie de a citi ce te duce în culmile disperării. Autorul a fost un făuritor al unei povești cum alta nu am citit. Ne aruncă dintr-o extremă în alta îndemnându-ne să aflăm și să tot înaintăm în lectură.

Aveam impresia că ştiu prin câte văi trece omul. Omul frumos şi sănătos reuşeşte să treacă în viaţa lui prin şapte văi. Unii mai longevivi ajung chiar şi în valea a zecea. Însă majoritatea se mulţumesc cu cinci, cu şapte văi. Dafin este abia în valea a treia. Ori, dacă mă gândesc mai bine, poate că e în a patra sau a cincea. Oricum, până la capăt mai are de trecut încă prin vreo două. Aşa că vă invit să intraţi imaginar în
grădina lui, să poposiţi prin toate văile pentru a călători din primele văi până într- a şaptea, sau până în cea în care doriţi dumneavoastră.

Autorul

În carte vom găsi nume cunoscute a lumii literaturii, câteva îndemnuri literare(ex: „Tema pentru acasă”) dar și câteva personaje tipice din folclorul moldovenesc, de tipul lui Ivan Turbincă și alții. Cartea va developa scurt metrajul istoriei lui Ștefan cel Mare, a Răboiului Mondial, a strigoilor și a tratatelor de pace. A violențelor, a opoziției politice, a manifestelor gălăgioase și a nedeslușitului încâlcit. Toate astea și multe altele le puteți găsi în această carte. O operă a unui Modovean în plină glorie scriitorească!

„lumânarea abia de mai pâlpâie, doar pasărea nopţii mai fâlfâie, / o pasăre mare, o cobitoare, / de rău totdeauna prevestitoare…”

„Toate cele aflate de el sunt doar niște trepte ale eternului îndemn de a ne urma visurile și de a ne asculta inima. da până unde- l va duce inima lui? Până la care vis Ajuns la o răscruce de drumuri, el caută încotro să meargă mai departe. Fiindcă de va urma calea la dreapta va nimeri în Vatra din străbuni aleasă, cu multe sfinte mănăstiri. La stânga va descoperi bijuterii arhitectonice medievale, dar unde este comoara lui? Asta, deocamdată nimeni nu știe. de aceea el va merge și va merge, tot mai departe. Până dincolo de ploaie și dincolo de Marea cea Mare. Însă până acolo mai are o salbă de mănăstiri. Altul s-ar plictisi, însă dafin nu trebuie să cadă pradă. Altfel doamna care-l iubește și care- l urmărește, îl va pedepsi. Poate prea devreme sau când adevărata aventură abia de începe….”

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: