Sări la conţinut

Citindu-l pe Stelian Țurlea. Cartea „Prințul Iluziilor”!

Stelian Țurlea (n. 6 ianuarie 1946) este un scriitor și jurnalist român. A absolvit Institutul de Limbi Străine, Facultatea de limbi romanice (franceză, spaniolă), Universitatea București, în 1968, și Facultatea de Filosofie, Universitatea București, în 1976. A fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista „Lumea”), a condus, după 1989, pentru scurt timp revistele „Lumea”, „Zig-Zag”, apoi ziarul „Meridian”, după care a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al Antenei 1. Din 1996 a lucrat la Pro TV ca director editorial, iar din 2000 este și editor senior al „Ziarului de duminică”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1990. Autor a optsprezece romane, zece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume.

A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociației Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaților Scriitorilor din București (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 și Premiul AER pentru roman în 2003.

Astăzi am parcurs povestea lui Daniel, în cartea „Prințul iluziilor” , o reuniune a moralelor ce îndrumă pas cu pas un băiețel năstrușnic spre ai arăta calea cea dreaptă.

Alături de Stoarcebube, Neamprost, Întreabămăcum, Judecătorul Crimășipedeasă eroul nostru va parcurge un drum nu chiar ușor spre a dobândi înțelepciune, curaj și un comportament adecvat. Dar vă întrebați ce sunt aceste nume? Sunt numele unor eroi dintr-o altă lume, acea în care nimerește eroul nostru după ce nu a ascultat de sfaturile tatălui acestuia, iar din neobrăzarea și încăpățânarea lui nimerește într-o încurcătură mai mare decât el. Să înceapă povestea atunci…

O dată ajuns în noua lume acesta parcurge pas cu pas diferite încercări puse și impuse de fiecare personaj în parte, cu nume cât mai ciudate, Vaidetine, Videtine Deșapteori, Naisăteprinzi, Babacumplită, Mimicnusepoate, și învățătoarea cu ochi de veveriță. Acesta este luat la rost de fiecare în parte pentru neobrăzarea, nerespectul și lenevia de care dă dovadă, i se spune exact unde greșește ba chiar i se dă ocazia să se corecteze, însă cum aventurierul Daniel nu este de astâmpăr, gura lui o ia pe dinainte încurcând ițele și mai tare. Astfel atrage după sine o neghiobie după alta.

În cartea vom desprinde lumea ruptă de prezentul trevial, eroii fiind părtași la tocirea fanteziei, virtuţilor, curajului şi gândirii prin direcția moralei și bunei conduite, cumva se subliniază și ideea masificării, a dezumanizării prin hipercorectitudine politică. Cei al meu e al tuturor și că marea majoritate spionează pe restu, și invers. Cumva mi s-a părut cartea/tema aceasta ca în proverbul: „bate șaua să înțeleagă calul”. Vorbeam de prezentul actual, însă nu de teme de adulți este aici, sau cine știe… atunci să ne întoarcem la ale noastre. Pentru Daniel această lume i se pare bizară, plină de neajunsuri și cu prea multe reguli. Toți vor ceva de la el, toți îl corectează, îl pedepsesc și îl scot din sărite, practic extrag din el tot ce este mai rău, spre surprinderea tânărului.

„Ce aiureală! exclamă Daniel. O lume ca asta nu poate fi suportată. Iată esenţa începutului. Restul… e libertatea de-a fi ca libertate a lecturii.”

Finalul a fost pe neașteptate destul de imprevizibil, nici nu ne-am gândit că în așa fel se va finisa aventurile lui Daniel, cert e că sfârșitul a încununta opera, dăruind micului cititor acea drenalină de final, acea potolire a suspansului. Pentru a vedea cum s-a descurcat și cât de repede s-a întors Daniel, trebuie sa citiți această carte plină de fantezie. Noi o recomandăm cu drag!

Cartea o puteți achiziționa, Aici!

Sursa foto: pinterest.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: