Sări la conţinut

Citindu-l pe Postolache Costel. Cartea „Super-Eroii basmului Românesc”!

Astăzi e zi de poveste, cu mic cu mare ne-am adunat la „sfatul familiei” și ne-am amintit de acei eroi ce ne-au îmblâzit copilăria și ne-au scuturat fantezia din temelii. Acei cavaleri pe cai, acei fii de împărat care ne-au creat o imagine masculină plină de putere și cavalerism. De recent am citit cartea „Super-eroinele basmului românesc” din aceeași serie de autor, iar astăzi ne-am delectat cu „Super-Eroii basmului Românesc”, o carte ce ne amintește de Feți Frumoși și Sfarmă piatră, de Lăți-Lungilă și Ilene Cosânzene, despre merele de aur și balauri cu șapte capete. Despre eroi neînfricați și zgribțuroaice urâcioase!

Cum știm cu toții, copii preferă să își atragă după sine diferite asemănări cu personajele preferate, cum la „modă” sunt personajele actuale, cum ar fi Superman, Omul Păianjen, Țestoasele Ninja, ori Captain Planet, ca să nu mai vorbim de supervedetele desenelor animate, Mickey, Eroii în pijamale și alte mascote simpatice totuși nu trebuie de uitat latura noastră legendară a baladelor și basmelor transmise din gură în gură ani de ani pe glia Românească. Cât timp nu a trecut de când nu m-am delectat cu ceva autentic, aceste cărți de colecție mi-au amintit cu drag de limbajul și latura noastră unică de exprimare.

Cartea ne croiește drum alături de Făt-Frumos din lacrimă, Prâslea cel Voinic, Harap Alb, Greuceanu („…Greuceanu se dete de trei ori peste cap, se făcu buzdugan cu totul şi cu totul de oţel, şi unde începu, nene, a lovi în stană de se cutremura pământul. De câte ori da, de atâtea ori cădea câte o zburătură din piatră. Şi lovi ce lovi până ce îi sfărâmă vârful. Apoi deodată începu stana de piatră a tremura şi a cere iertăciune. Iară buzduganul, de ce da, d-aia îşi înteţea loviturile, şi dete, şi dete, pănă o făcu pulbere. Când nu mai fu în picioare nimic din stana de piatră, cătă prin pulberea ce mai rămăsese, şi-şi găsi Greuceanu paloşul ce-i furase Satana. Îl luă şi, fără nici o clipă de odihnă, veni şi se înfăţişă iarăşi la împăratul. – Sunt gata, mărite împărate, zise el, s-arăt oricui ce poate osul lui Greuceanu. Să vină acel sfetnic neruşinat care a voit să te amăgească, spre a ne înţelege la cuvinte. Împăratul îl chemă. Acesta, dacă veni şi văzu pe Greuceanu cu sprinceana încruntată, începu să tremure şi-şi ceru iertăciune, spunând cum căzuse în mâinile lui paloşul lui Greuceanu. După rugăciunea lui Greuceanu, dobândi iertare şi de la împăratul, dar acesta îi porunci să piară din împărăţia lui. Apoi scoase pe fratele Greuceanului de la închisoare şi se făcu o nuntă d-alea împărăteştile, şi se încinse nişte veselii care ţinură trei săptămâni… Şi eu încălecai p-o şea, şi vă povestii d-voastră aşa”), Țugulea („…Împăratul le-a fost răspuns că mai vrednic nu cunoaşte pe nimeni decât pe Ţugulea. Atunci s-a scris adiata, s-a iscălit de împărat şi de toată obştea. A doua zi, Ţugulea a pornit la împărăţia lui cu soţia şi părinţii săi. Cum ajunse acolo, veni ştire că este ales de împărat şi la cetatea ce o scăpase din urgia zmeoaicei, a fetelor şi a ginerilor ei. Pasămite murise şi împăratul d-acolo şi nici el n-avea urmaşi. Apoi Ţugulea, unind amândouă împărăţiile, se cunună cu fata, iubita lui, şi făcu o nuntă de se duse vestea peste tot pământul şi rămase de povestit la urmaşii urmaşilor lor. Şi domniră până ce Dumnezeu voi cu ei. Iară eu: Încălecai pe un lemn, La bine să vă îndemn; Încălecai pe un cocoş … Să vă spui la moş pe groş”), chiar și Zmeul Zmeilor. O combinație fără egal de aventură, iscusință, istețime, curaj și virtute vitejească. Și mai întotdeuna, totul se termină cu bine, în care răul e învins, iar dragostea și triumful este peste măsură celebrat, super-eroii noștri termină povestea însurându-se cu fata cea frumoasă și harnică de împărat și primind ca dar de nuntă o jumătate de împărăție.

Cartea de față aduce împreună pe cei mai spectaculoși super-eroi ai basmului românesc, care este un adevărat patrimoniu cultural care ascunde sub o formă doar aparent simplă şi o bogăţie de personaje mitice şi fabuloase, de simboluri profund româneşti, de credinţe, valori şi tradiţii, ascunse într-un loc neaşteptat. Considerate multă vreme relatări irelevante, creaţii mai mult sau mai puţin spontane ale poporului ale cărui viziuni despre eroism, bogăţie şi supranatural apar drept fantastice, basmele sunt de fapt documente codificate ale unor religii şi tradiţii de mult lăsate în urmă, sau nejustificat nerelatate la timpul actual. Deci, vă îndemn la lectură, să redescoperiți din nou lumea veche a strămoșilor care ne-au lăsat moștenire o bogată aură fantastică! Noi mulțumim cu încântare autorului pentru posibilitatea de a căuta și reaminti basmele românești!

Cartea o puteți achiziționa deAici!

Sursa foto: pinterest.com

 

5 comentarii »

  1. Cred ca e o carte deosebita, mulțumesc pentru ca ai impartasit impresii despre ea.
    Tare mi s dragi basmele populare. Recent am citit Harap Alb și am trăit fiecare moment ca atunci când eram copil. Cu curiozitate, cu umor, cu drag.
    O dupa-amiaza minunata! 🤗

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: