Sări la conţinut

Cartea „Cinci povești”!

Din momentul în care copilul începe să se intereseze de lumea din jurul lui puteţi să începeţi să îi spuneţi poveşti scurte, frumos conturate prin imagini și grafică atractivă. Primul contact cu cartea şi, implicit, cu lectura, se poate realiza încă din primele luni de viaţă. Copilul va fi atras de intonaţia din vocea voastră, apoi va simţi dorinţa de a întinde mânuţele pentru a apuca obiectul care îi stârneşte atenţia. Din acest moment îi puteţi arăta cărţile cu pagini groase de carton, din pânza, chiar din plastic, viu ilustrate, pentru un prim contact vizual şi tactil. Primele poveşti pe care i le citiţi copilului trebuie să fie scurte. Ele sunt de cele mai multe ori despre animale sau lumea fantastică, cu prinţi şi prinţese. Momentul ideal pentru a citi poveşti copiilor mici este înainte de somnul de după-amiază sau seara la culcare.

Cum seria de cărți ale unei colecții a câte cinci povești o avem de ceva vreme am hotărât să o redescoperim încă o dată. Cum aventura ne captează cel mai mult, poveștile ce include cartea sunt pur și simplu adorabile.

Cine nu cunoaște povestea Scufiței Roșie? întâmplarea fetiței care este trimisă de mama ei cu merinde la bunica ei care are casa în pădure. Cine nu a cunoscut încă din copilărie morala poveștii, a îndemnurilor mamei și a sfaturilor pentru copii? Toți știm de copila care a pierdut noțiunea timpului și, tot culegând flori, se abate din drum. În pădure se întâlnește cu Lupul, personaj negativ, care, ademenit de mirosul încântător al bucatelor din coșul fetei, o urmărește până la casa bunicii. Ajuns înaintea Scufiței, Lupul o mănâncă pe bunică și se îmbracă cu hainele ei, așezându-se în pat. Scufița ajunge la căsuța cu pricina și bate la ușă. Lupul își preface vocea și o poftește înăuntru. După o serie de întrebări prin care fata dorește să se convingă că cea din pat este chiar bunica ei, se lasă ademenită, iar Lupul o înghite și pe ea. Ce a urmat știți voi bine, iar dacă încă piticii voștri nu cunosc povestea vă îndemn la lectură!

Albă ca zăpada este un renumit personaj folcloric de basm popular în multe țări europene, mai ales în versiunea culeasă de Frații Grimm în 1812: Albă ca zăpada și cei șapte pitici. Se spune că această fetiță s-a născut ca răspuns la dorința mamei ei de a avea o fetiță frumoasă, fiind descrisă în raport cu standardele vremii: fața albă ca laptele, buzele roșii ca sângele, iar părul negru ca abanosul. Mama ei însă a murit la scurtă vreme. Ce a urmat vă îndemn să aflați, noi am citit atâtea versiuni din această poveste, care mai de care, toate subliniind gingășia și bunătatea tinerei fete. 

Această poveste e o încântare, vă explic și de ce, mama mea era în stare să cânte pe diferite voci cântecul animăluțelor, iar acest aspect mi-a rămas întipărit în memorie peste ani, acum sunt eu în ipostaza de a povesti și de a mă distra cu piticii mei.

Povestea se referă la patru animale, un cocoș, o pisică, un câine și un măgar care, fiind bătrâni și devenind nefolositori, urmau să fie ucise. Animalele reușesc să fugă, întâlnindu-se întâmplător pe drum, iar la propunerea măgarului pornesc prin pădure spre Bremen, petrecându-și noaptea într-o casă ce aparținea unor tâlhari. Cele patru animale reușesc să sperie hoții care fug din casă și lasă sălașul animalelor.

Notă: În Bremen există un monument a lui Gerhard Marcks (1953) care reprezintă cele patru animale din poveste.

Un tăietor de lemne sărac avea șapte feciori, din care al șaptelea nu era mai mare de un deget, din care cauză era numit „Degețel”. În decursul anilor el n-a crescut de loc, fiind considerat de ceilalți un prostănac. Când el a împlinit vârsta de șapte ani, a izbucnit o foamete în țară. Părinții feciorilor s-au hotărât să-și părăsească copiii lăsându-i în pădure. Căpcăunul are o femeie miloasă, care le dă de mâncare și ascunde copiii sub pat. Uriașul simte miros de om și descoperă copiii. Femeia îl înduplecă pe căpcăun să nu mănânce imediat copiii, ci să-i pună la îngrășat. Apoi Căpcăunul îi spuse soției sale să îi pregătească pentru a doua zi. Îi va mânca cu prietenii săi.

Noaptea aceea, Degețel va schimba căciulile fraților cu coroanele de aur ale fiicelor căpcăunului. Este încă întuneric când căpcăunul beat vine să mănânce copiii, el va tăia gâtul ficelor sale care poartă căciulile băieților. Degețel își trezește frații iar ei fug din casa uriașului. Dimineața următoare, uriașul observă lipsa copiilor și pornește în urmărirea lor, cu cizmele fermecate care făceau la un pas șapte poște. Obosit de drum, uriașul adoarme pe stânca sub care s-au ascuns copiii. Degețel se strecoară în cizma uriașului și ajunge înapoi la casa căpcăunului unde, printr-un șiretlic, îi fură cizmele și aurul, care va aduce bunăstare în casa tăietorului de lemne.

O poveste ce ne-a ținut cu sufletul la gură…. cu siguranță trebuie citită de oricine!

Ultima poveste în carte e aventurile celor trei purceluși. Acei trei trăiau într-o pădure îndepărtată. Trei fraţi. Semănau atât de tare unul cu celălalt, încât foarte greu îi puteai deosebi. Chiar şi numele le erau asemănătoare: pe mezin îl chema Nif-Nif, pe mijlociu Nuf-Nuf, iar pe fratele mai mare Naf-Naf.

„– E vremea să ne construim o căsuţă, spuse într-o zi Naf-Naf, când se treziră în zori.

Dar fraţii lui nu doreau să se apuce de muncă. Continuau să alerge prin pădure.

– Mai avem destul timp până la iarnă – spuse Nif-Nif, mezinul, în timp ce făcea o tumbă.

– Când va sosi vremea, am să-mi construiesc singur o căsuţă – se lăudă şi Nuf-Nuf.

– Cum vreţi, le răspunse Naf-Naf. Eu unul n-am de gând să aştept ninsoarea ca să mă apuc de lucru. Şi plecă…

Pe măsură ce treceau zilele, se făcea tot mai frig. Dar Nif-Nif şi Nuf-Nuf tot nu se îndurau să se apuce de treabă. Umblau hai-hui prin pădure şi trândăveau cât era ziulica de lungă.”

Ce a urmat știți voi bine, cert e că toată pătărania purcelușilor ne-a stârnit zâmbete și voie bună…. chiar dacă lupul nu a avut cel mai dulce final!

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: