Sări la conţinut

Citindu-l pe Kornei Ciukovski! Cartea „Doctorul Aumădoare”

Kornei Ivanovici Ciukovski (în rusă Корней Иванович Чуковский) (n. 31 martie (stil nou) 1882 – d. 28 octombrie 1969), pseudonim al lui Nikolai Vasilievici Korneiciukov  (în rusă Николай Васильевич Корнейчуков), a fost un poet rus. Din 1901, Ciukovski a început să scrie articole în Odessa News. Apoi, în 1903, Ciukovsky, ca singur corespondent al ziarului, care știa engleza (pe care a studiat-o independent de la profesorul de limba engleză Olendorf), sedus de un salariu mare la acea vreme – a mers la Odessa News ca corespondent pentru Londra.

Fascinația pentru literatura pentru copii, a început relativ târziu, când era deja un celebru critic. În 1916, Chukovski a întocmit o colecție de „Copacul de Crăciun”(Ёлка) și a scris primul său basm, „Crocodilul”(Крокодил). În 1923 au fost publicate celebrele sale basme „Moidodîr”(Мойдодыр) și „Taracanii”(Тараканище), iar un an mai târziu – „Barmalei”(Бармалей). În ciuda faptului că basmele au fost tipărite într-o mare circulație și au rezistat numeroase publicații, acestea nu au îndeplinit pe deplin obiectivele pedagogiei sovietice. În februarie 1928, Pravda a publicat un articol al comisarului adjunct al populației pentru educație al RSFSR N. K. Krupskaya „Crocodilul”.

Versiunea originală a cărții pentru copii „Doctorul Aumădoare” (Доктор Айболит) de fapt este un basm în versuri de Kornei Ciukovski, una dintre cele mai cunoscute opere ale copiilor. Publicat în 1929. Această minunată poveste mi-a fost una dintre preferatele mele, vorbită în rusă, tradusă de mama în română aceasta mi-a colorat copilăria ducându-mă împreună cu acest doctor și prietenii săi în cele mai fantastice colțuri ale lumii!

Povestea ne descriere viața unui domn doctor care spre surprinderea multora cunoaște limba animalelor. Iar toate animalele suferinde i se adresează cu diferite afecțiuni, acesta având o grijă deosebită le tratează și le adăpostește chiar în casa lui. Numele acestui doctorului este Aumădoare și este unul dintre cei mai căutat dintre îngrijitori de animale. Este atât de iubit de acestea încânt la rândul lor patrupedele îl ajută, îi aduc de mâncare, și îl veghează.

Acesta are o căsuţă modestă şi o soră tare nesuferită, pe nume Varvara. Şi cei mai buni prieteni sunt câinele Avva, raţa Kika, purceluşul Groh-Groh, papagalul Carudo şi, nu în ultimul rând, cucuveaua Bumba. De fapt, toate animalele îl iubesc pe doctorul Aumădoare. Cum slava sa se duce hăt departe, se află că niște maimuțele din Africa sunt bolnave și că, dacă nu se fac bine, vor dispărea. Acesta face fel și chip și fără a sta pe gânduri face rost de o corabie și pleacă din Rusia, direct spre Africa. Doar că acolo aventura ia o altă întorsătură când peste ei dau niște pirați fioroși cu mustăți și bărbi mari, cu pistoale! Oare va reuși doctorul să salveze maimuțele și să se salveze pe el de înfiorătorii pirați?

Cred că da… însă pe lângă aventuroasa călătorie am avut ocazia să învățăm și câteva cuvinte din limba animalelor cât ai spune ceaca…. Era, până la urmă, singurul curs disponibil pentru a învăţa, parţial, limba animalelor. Ceaca însemna mulţumesc, Capuchi, canuchi era Luaţi loc, vă rog, Hîîîr era Nu vreau să te salvez, fiindcă eşti rea şi ticăloasă (concis, nu?), în timp ce Chindele! Nop! Chindele! Nop! era, fireşte, Aici, aici! Doctore, vino aici! Iar Malacucea, malacucea nu putea fi decât Trăiască doctorul Aumădoare! Ceaca pentru atenţie. Drăguț, nu?!

Apoi am făcut cunoștință cu animale nemaiîntâlnite, am descoperit termenul de familie, prietenie și camaraderie. Împreună am descoperit ajutorul fără așteptări și bucuriile fără margini într-o lume de poveste. Iar cu ajutorul Doctorului Aumădoare am aflat un tărâm aparte al imaginației. Iar dacă iubești aventura, animăluțele și lectura, atunci sigur vei dori să-l însoțești pe Doctorul Aumădoare în călătoria sa. Alături de porsonaje hazlii și săritoare vă îndemn la citire. Ve-ți fi în compania crocodililor, a leilor, a maimuțelor, a cățelușului, și a altor patrupede amuzante, care vă vor desena atâtea întâmplări imprevizibile cum nu ați mai văzut sau auzit, alături și de un animal nemaivăzut pe care-l cheamă Trageîmpinge. Astea și nu numai ve-ți găsi aici printre filele frumos colorate. Totul îndemnându-ne să cunoștem, să aflăm…

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: