Sări la conţinut

Citind-o pe Claudia Groza. Cartea „Avionul Năzdrăvan”

Claudia Groza Lazăr s-a născut la Bucureşti, în 5 mai 1977. A absolvit Facultatea de Biologie a Universităţii Bucureşti, iar din 2013 este doctor în ştiinţe al aceleiaşi universităţi. A publicat nenumărate cărţile pentru copii dintre care…. „Poveşti cu pilde pentru copiii isteţi”, 2009, „Tobias, elefănţelul colorat”, 2011, „Tolba cu poveşti”, 2011, „În grădina cu legume”, 2012, „Sănătate la îndemână”, 2014, şi multe altele.

Pe parcursul anilor am înțeles că fiecare carte este diferită și unică în felul ei, în special acea de copii, fiecare literă gravată, rotunjită, fiecare imagine bine gândită, îi dă celui mic o calitate magică și o aventură unică. Așa cum în această seară am parcurs în mica noastră expediție prin a ne delectat cu povestea Liei și a lui Matei din minunata cartea „Avionul Năzdrăvan”, acolo unde copii vor învăța despre nori, avioane, elicoptere şi despre uluitoarea frumuseţe a zborului!

 

*   *   *

„Zgomotele avioanelor le stârneau curiozitatea de fiecare dată când le auzeau, de aproape sau în depărtare. Îşi puneau mâna streaşină la ochi şi scrutau albastrul cerului sau norii îngrămădiţi în pâlcuri din loc în loc. Strălucirea avioanelor în reclamele din revistele părinţilor îi fascina pe cei doi fraţi, Lia şi Matei. Visul lor de a zbura măcar o singură dată se cuibărise adânc în sufletul lor. «Oare cum se văd pădurile de sus? Dar apele? Dar munţii şi câmpiile?» se întreba de multe ori Lia…”

Cum deja m-am obișnuit autoarea are o manieră protectoare, în cărțile ei vei găsi blândețe și bine, vei parcurge niște rânduri cursive și care pentru fiecare copil vor fi o lecție de învățat. Imaginile sunt plăcute, iar esența cărții e bine direcționată, copii învață fără să depună efort, ei cugetă și își formează o proprie viziune. Piticii au gândit mult cartea, și-au pus întrebări, ba chiar s-au întrebat între ei ce vor ajunge când vor fi mari… iar toată înclinația au primit-o datorită personajelor din carte. Cei doi frați, Lia și Matei i-au făcut să-și creeze o dorință de a afla despre tipurile de avioane cât și poze haioase cu forme de nori. Nici nu poți să-ți dai seama până unde poate ajunge imaginația unui copil atunci când este stimulat de o lectură bună!

Toate poveștile autoarei Claudia Groza prin care am parcurs se termină cu copii ce-și pun întrebări retorice, iar acest fapt bucură, în așa fel oricare părinte are certitudinea că conținutul lecturii a ajuns acolo unde trebuie. Copiii mei au învățat din povestea citită astăzi despre bucuriile simple, despre vise și dorințe sincere, iar o dată cu scopurile mărețe s-au identifica cu personajele prezente. Recomand cu căldură cățulia, e o încântare atunci când copii manifestă un interes continuu spre lectură, iar o carte potrivită e ca o mană cerească. Autoarea scrie cu suflet, cu blândețe și cu foarte mult talent … probabil știți asta deja. Îmi rămâne doar să-i mulțumesc pentru poveste!

Sursa foto: pinterest.com

 

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: