Sări la conţinut

Citind-o pe Astrid Lindgren. Cartea „Pippi Șosețica se îmbarcă „

Autoarea de origine suedeză Astrid Lindgren (1907 – 2002) este considerată una dintre cele mai populare scriitoare de cărţi pentru copii. De-a lungul timpului, cărţile sale s-au vândut în circa 145 de milioane de exemplare în întreaga lume, fiind unul dintre cei mai traduşi autori ai acestui gen literar, alături de Hans Christian Andersen și Frații Grimm. Este totodată unul dintre scriitorii răsplătiți cu prestigiosul premiu „Hans Christian Andersen” pentru literatură, premiu numit şi „Nobelul literaturii pentru copii”.

Prima carte a lui Astrid Lindgren este „Pippi Șosețica” care a apărut în anul 1945,   bucurându-se de un foarte mare succes și  fiind tradusă  în circa 70 de limbi. Este cartea care a transformat-o pe aceasta într-un autor de renume mondial. Noi astăzi am finisat lecturarea cărții „Pippi Șosețica se îmbarcă”!

Pippi Șosețica se îmbarcă

     ,,O cunoști pe Pippi Șosețica?’’ … uite că această carte îți oferă ocazia să o aflați, aici ve-ți întâlni întâmplări comice, care o au ca protagonistă o fetiță cu o inimă mare şi un umor fabulos. Pistruiata cu codițe roșcate e tot pusă pe treabă… și pe șotii la propriu. Așa fetiță puternică mai rar s-a văzut; caraghioasă, cu gura până la urechi şi cu pantofi mai mari decât piciorușul ei. Pippi, unica ca nimeni altcineva.

Ea avea întotdeauna o apariţie remarcabilă şi nu putea trece neobservată. Fie că la locuința sa, la Vila Villekulla, fie în orașul mic mititel, fie la școală sau prin excursie aceasta avea lipici la bazaconii! O încântare nu alta… Cum altfel, o Pippilotta Merindela Persiana Minta Aluefraim Şoseţica…

Probabil e una dintre cele mai amuzante cărți citite până acum, această mică ștrengăriță ne-a desenat zâmbete. Și cel mai incredibil lucru e că această mică Pippi a ajuns să fie un exemplu de urmat pentru copii din orășelul său. Dar să încep cu începutul… întâmplările acestei cărți încep cu venirea sa în Vila Villekulla, cu o maimuţică pe umăr şi un cal  în braţe, avându-i ca vecini pe Tommy şi Annika, doi copii simpatici şi curioşi de viaţa grozavă a lui Pippi Şoseţica. Cei trei devin prieteni şi îşi petrec zilele împreună, descoperă lucruri noi împreună, merg la circ, unde Pippi le oferă spectatorilor momente aprinse…. mai exact: dacă e vreun tigru de smotocit? Te salvează Pippi. Vreun sătean obraznic căruia îi place să îi batjocorească pe alții? Îl pune Pippi la punct. E și darnică și inimoasă, oferindu-le cadouri tuturor copiilor. Sare în ajutor animalelor și prețuiește prietenia copiilor. Datorită lui Pippi, Villa Villekulla e o lume de poveste unde Tommy și Annika, prietenii ei, reușesc să își facă până și temele cu plăcere. Vin cu dragă inimă la ea pentru că se simt într-o copilărie înfloritoare. Aventurile sunt în toi, dar stai să vezi cum este când mai vine în vizită și tatăl ei, Regele Pacificului și multe alte pătărănii. De fiecare dată când se întâlnesc cu Pippi Şoseţica, Tommy şi Annika au parte de întâmplări nemaipomenite, foarte diverse şi palpitante, mai ales că Musiu Nilsson e atracția copiilor.

Dar cel mai senzaţional moment care le-a atras atenția copiilor mei a fost atunci când a venit în vizită tatăl lui Pippi, Regele kureduților, cu ținuta sa de frunze uscate și bătălia/jocul tată -fiică și cântatului de pe acoperiș. Am râs cu lacrimi la comentariile piticilor mei!

Pippi a fost încântată să-şi vadă tatăl din nou şi curând a plănuit să navigheze cu el, departe, spre insula sa. Lui Tommy şi Annikăi li se rupea inima văzând-o că pleacă, pentru că viaţa fără Pippi nu avea să mai aibă nici un haz…

Însă finalul a fost pe măsură, iar aventura probabil abia începe pentru acești trei copii, o maimuță jucăușă și un cal de casă!

Note despre carte:

  • Cartea Pippi Șosețica a fost publicată în 1945. Era la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar copiii aveau nevoie de o eroină puternică și amuzantă, ca Pippi Șosețica. Totuși cartea nu a fost bine primită de publicul suedez de la vremea aceea, având parte de critici severe, de unde se vede că o carte pentru copii are de trecut de filtrele cenzurii părintești.
  • Pippi s-a născut în urma unui eveniment obișnuit în viața oricărei familii. Fiica autoarei, Karin, era bolnavă și, într-o zi, pe când stătea în pat, a rugat-o pe mama ei, Astrid Lindgren, să-i spună o poveste cu „Pippi Șosețica”. A inventat numele pe loc. „Din moment ce numele [eroinei] era unul remarcabil, trebuia ca aceasta să fie și ea ieșită din comun”, avea să spună ulterior doamna Lindgren. Așa că a început să inventeze tot felul de povești cu această eroină diferită de tradiționalele personaje feminine. Apoi, în martie 1944, pe când ea însăși era imobilizată la pat și nu avea cu ce să-și ocupe timpul, autoarea a început să aștearnă pe hârtie toate poveștile cu Pippi Șosețica pe care le inventase pentru fiica ei.
  • Unii critici susțin că, în deceniul al patrulea al secolului trecut, autorii de literatură pentru copii începuseră să separe cărțile în „cărți pentru fete” și „cărți pentru băieți”. În acest context, Pippi a fost un personaj aparte, necanonic, atrăgător pentru ambele genuri în egală măsură. Ca fată, era atrăgătoare pentru fete. Ca „băiețoaică”, Pippi avea priză și la cititorii-băieți.
  • Personajele „negative” din Pippi Șosețica sunt, de fapt, adulții în general. Pippi este, în felul ei, o variantă feminină a lui Peter Pan, un copil care refuză să se conformeze așteptărilor lumii adulte, să crească și să se maturizeze. În felul ei, Pippi se opune schimbărilor, compromisurilor și monotoniei pe care le aduce intrarea în viața de adult.
O cunoști pe Pippi Şoseţica?, 4+ – Recomandări inspirate
Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: