Sări la conţinut

Citindu-l pe Roald Dahl. Cartea „James și persica uriașă”

Roald Dahl (1916 – 1990) a fost un scriitor britanic. Acesta avea un program zilnic strict. Îşi lua micul dejun în pat şi îşi citea corespondenţa. La 10.30 făcea o plimbare prin grădină până la căsuţa unde obişnuia să scrie şi lucra până la ora 12.00, când se întorcea pentru masa de prânz – un gin tonic, urmat de salată de creveţi norvegieni cu maioneză. La sfârşitul fiecărei mese, Roald şi familia sa mâncau un baton de ciocolată dintr-o cutie roşie de plastic. După un pui de somn, îşi lua un termos cu ceai şi se întorcea în căsuţă, unde lucra de la ora 16.00 până la ora 18.00. Apoi se ducea acasă la ora şase fix pentru cină. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu gumă la capăt. Înainte să înceapă să scrie, Roald se asigura că are şase creioane ascuţite în apropiere. În două ore, acestea se toceau şi erau ascuţite din nou.

Am hotărât să adunăm în biblioteca noastră toată colecția de povești fantastice marca Dahl, (până acum citite:„Domnul Fox, vulpoi fantastic”, „Charlie și fabrica de ciocolată”, și „Charlie și marele ascensor de sticlă”) pentru că autorul e o figură deosebită și are un simț al fanteziei ce i-a prins foarte bine piticului meu! Astăzi am dus la bun sfârșit povestea „James și piersica uriașă”!

„James și piersica uriașă” sau în engleză „James and the Giant Peach” este un roman popular pentru copii, scris în 1961 de autorul britanic Roald Dahl. Prima ediție originală publicată de Alfred Knopf a prezentat ilustrații de Nancy Ekholm Burkert. Au apărut versiuni reillustrate de-a lungul anilor, realizate de Michael Simeon pentru prima ediție britanică, Emma Chichester Clark, Lane Smith și Quentin Blake. A fost adaptat într-un film cu același nume în 1996.

Povestea îl are ca erou principal pe James Henry Trotter, un băiat care trăiește fericit cu părinții săi într-o casă. Din păcate, când are patru ani, un rinocer ucide părinții lui James, forțându-l să trăiască cu cele două mătușe ale sale, Spiker și Sponge, care sunt bătăuși groaznici. În loc să-l îngrijească, îl tratează prost, îl hrănesc necorespunzător și îl obligă să doarmă pe scândurile goale.

După ce James trăiește cu mătușile sale timp de trei ani, întâlnește un bărbat misterios care îi dă fasole verzi și spune că, dacă l-ar bea, viața lui ar fi plină de aventuri. În timp ce merge la casa lui, el cade și fasolea se varsă pe un copac de piersici care produce o singură piersică și crește la dimensiunea unei case. Spiker și Sponge construiesc garduri în jurul lui și câștigă bani vânzând bilete turiștilor și ajung să vadă piersicul. Dar James este încuiat în casa lui și vede piersicul printre barele geamului.

James este desemnat să curețe gunoiul și găsește un tunel în piersic și trece prin ea și întâlnește pe Miriapod, pe domnișoara Păianjen, pe Buburuză, Maestrul Greierini, Râma, Licuriciul, Viermele de mătase și un cosaș. O echipă pe cinste, care ne-a construit o lume de poveste purtându-ne în zbor în minunata călătorie prin nori! Dar o să încep cu începutul….

Chiar dacă creaturile erau de dimensiuni foarte mari, lui James nu i-au făcut nici un rău, ba chiar l-au așteptat entuziasmate. Iar în scurt timp au devenit prietenii săi într-o călătorie de invidiat.

 A doua zi, Centipede taie tulpina piersicii, determinând-o să se rostogolească și să ucidă mătușile lui James. Ajunge la marea în care rechinii o înconjoară. James folosește domnișoara păianjen și pe viermele de mătase pentru a realiza fire și vierme de pământ ca momeală și atrage 501 pescăruși lângă piersic și leagă firele de codița acestuia, pentru a-și lua avântul și a scăpa de răpitori. Piersicul este ridicat de pe apă și meriapodul cade, dar mai târziu este salvat de James. Piersicul merge în nori și întâlnește niște omuleți ce muncesc de zor la formarea unor bulgări din nori. Într-un exces de zel meriapodul îi batjocorește ceea ce îi înfurie și încep să arunce cu grindină pietre peste piersic. James reușește să tragă piersicul în partea inferioară a cerului și își dă seama că au ajuns în New York. Oamenii cred că a fost o bombă și îi avertizează pe ceilalți să evacueze. Ce mai avetură….

Alte aventuri, alte întâmplări au loc și în preajma oamenilor din Nori și în orașul New York prin care ajunge piersica uriașă. O aventură cu mult suspans pe care vă invit să o parcurgeți alături de copii voștri!

Alte informații:

  • Roald Dahl a refuzat de nenumărate ori să cedeze drepturile de autor în vederea realizării unui film după cartea asta, dar după moartea sa, soția a semnat un contract cu Disney și așa a apărut filmul. Este unul dintre filmele ceva mai obscure marca Disney, fără prea mare succes la public, iar povestea am înțeles că diferă. L-ați văzut?
  • La noi, James and the Giant Peach a apărut la Editura Arthur ca James și piersica uriașă. Îmi place că versurile sunt traduse de altă persoană față de cea care a tradus restul textului, așa că mari șanse să fi ieșit ceva frumos.
  • 10% din drepturile de autor obținute din vânzarea oricărei cărți a lui Roald Dahl – în limba originală sau în oricare dintre limbile în care sunt traduse volumele sale – sunt donate fundaţiilor care poartă numele autorului și vor ajunge, indirect, la copii care au nevoie de ei. 

Sursa foto: pinterest.com

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: