Sări la conţinut

Cartea „Peter Pan”!

Așa cum zielele de stat acasă se derulează cu repeziciune, poveștile își merg în cursul lor. Zi de zi încercăm să numărăm o poveste pentru băieței și una pentru fetițe, ca să împăcăm pe toată lumea, iar cum cel mare a fost nerăbdător am pornit-o cu misterioasa poveste a tărâmului magic a lui Peter Pen…

Scurt istoric: Peter Pan este un personaj creat de scriitorul și dramaturgul scoțian J. M. Barrie în piesa de teatru Peter Pan sau Băiețelul care a refuzat să crească (1904) și romanul Peter Pan și Wendy (1911). Își petrece copilăria eternă pe mica insulă „Țara de nicăieri” ca lider al grupării Băieții pierduți, cunoscând personaje fictive  ca sirene, pirați, și ca zâne. Ocazional se întâlnește și cu indieni și copii din afara ținutului „Țara de Nicăieri”. Acest personaj apare și în diverse producții media, care vin în completarea sau continuarea operelor lui J. M. Barrie, atât în compania personajelor originale cât și a unora noi. Este un simbol al copilăriei eterne, al refuzului de a deveni adult. Barrie nu a descris înfățișarea lui Peter Pan în amănunt, nici în romanul Peter și Wendy (1911), lăsând mult loc pentru imaginația cititorului pentru interpretarea oricui adaptează personajul. Barrie menționează în Peter și Wendy că Peter Pan încă mai avea toți „dinții de lapte”. El îl descrie ca fiind un băiat frumos, cu un zâmbet plăcut, „îmbrăcat cu frunze de și liane care atârnă din copaci”. În piesă, costumul lui Peter este format din frunze de toamnă și pânze de păianjeni. Numele său și faptul că el cântă la fluier sau la flaut poate face aluzie la personajul mitologic Pan.

Mai nou am descoperit că este și un film românesc, „De-aș fi Peter Pan” o ecranizare fantastică  românească muzicală pentru copii din 1992 regizat de Gheorghe Naghi. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Radu Andrei, Adriana Lungu și Andrei Niculescu. A avut premiera la 1 iunie 1992. Se bazează pe povestirea Peter Pan de J. M. Barrie.

” Visurile chiar devin realitate, dacă îți dorești ceva îndeajuns de mult. Poți obține orice lucru vrei în viață dacă ești dispus să sacrifici totul. Peter Pan, J.M. Barrie

Peter Pan este, probabil unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale literaturii pentru copii. Baiețelul care nu a mai vrut să crească și care poate să le arate și altor copii cât de frumos este să trăiești în Țara de Nicăieri, fără părinți, școală și teme, își fascinează și astăzi cititorii de toate vârstele.

Minunatele aventuri încep când Peter își face apariția, într-o seară, la fereastra geamului din casa lui Wendy, John și Michael. Acesta face greșeala de a fi văzut de aceștia, iar asta îl face să le povestească de minunatul loc din care vine, iar copii, fiind extrem de curioși îl însoțesc. Copiii fug pe geamul casei, în zbor, după ce Peter le-a arătat cum să zboare cu ajutorul ,,pulberii zânelor”.

Copiii când se apropie de insulă se ciocnesc cu pirații, ajungând să fie atacați de aceștia. Povestea ne relatează acțiuni nemaiîntâlnite, lupte, sunete bizare, un crocodil înverșunat și un pirat pus pe răzbunări. O clopoțica care din gelozie face alegeri greșite și multe alte curiozități care atrag atenția.

După câteva provocări și aventuri Wendy hotărăște că cel mai bine ar fi să se întoarcă acasă. Cum derulează finalul și ce secvențe le-am omis intenționat vi le las să le descoperiți singuri împreună cu piticii voștri, ai mei sunt extrem de fascinați, chiar și-au intrat în rolurile de pirați, făcând ture cu săbiile prin casă….

Lumea celor mici e mică de magie, dar încercăm să reţinem o parte din ea la vârsta adultă. Să crezi în imposibil e chiar esenţa evoluţiei noastre, ca specie,…. şi trebuie să recunoşti că numai Lewis Carroll o putea spune atât de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: