Sări la conţinut

Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii!

Din 1967, Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret este celebrată în toată lumea pe data de 2 aprilie, ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Anual, o reprezentanţă naţională a Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri – International Board on Books for Young People (IBBY) are ocazia să fie sponsor al iniţiativelor de Ziua internaţională a cărţii pentru copii.

Literatura modernă pentru copii este clasificată în două categorii: după gen sau după vârsta cititorilor săi. Perioada de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începulul secolului al XX-lea este cunoscută ca Perioada de Aur a Literaturii pentru Copii, în care au fost publicate multe cărţi considerate astăzi literatură clasică. Poveştile fac publice trăirile intime şi îi ajută pe cei care primesc aceste mesaje să comunice cu ceilalţi, ştiind că ei împărtăşesc aceleaşi sentimente. La un moment dat, mulţi dintre copiii sunt suprasolicitaţi şi stresaţi, iar noi trebuie să ne întrebăm ce rol poate juca literatura în viaţa lor. Experiența lecturii începe de obicei cu lumea poveștilor, iar părinții sunt cei care deschid acest drum pe care micul cititor porneşte alături de Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene.

Cititul îi face bine copilului indiferent de vârstă, astfel m-am gândit să propun câteva beneficii ale acestuia asupra minții în plină dezvoltare ale piticilor noștri.

  1. Cititul îi dezvolta copilului vocabularul. Învață cuvinte noi, sensurile acestora, dar și pronunția lor corectă. Rotunjirile. Sunetele exacte pentru a le folosi în viața de zi cu zi!
  2. Îmbunătăţirea comunicării. S-a demonstrat ştiinţific că socializarea este mai pronunţată în cazul copiilor familiarizaţi cu lectura frecventă. Cărţile au darul de a îmbunătăţi interacţiunea cu cei din jur, de a stimula abilităţile de comunicare necesare traiului în societate.

  3. Cititul îi dezvoltă copilului imaginația. Când suntem expuși la lectură, creierul nostru “traduce” diferit informația primita. Fiecare “vede” în felul său povestea: personajele, întâmplarile, locurile, peisajele, iar o carte pentru copii e un deliciu imaginar.
  4. Cititul îi îmbunătățește copilului puterea de concentrare. Pe parcursul lecturarii copilul stă atent și concentrat, urmărind cu interes derularea poveștii.
  5. Cititul îl ajută pe copil să aibă rezultate mai bune la școală. Cititul de timpuriu, îl va ajuta pe copil să învețe mai repede și mai aprofundat informațiile, va pricepe importanța lecturii și va conștientiza sensurile acțiunii. Un copil care nu poate citi cursiv îi va reuși să prindă sarcinile la toate materile.
  6. Dobândirea de noi cunoştinţe. Abordarea diferitelor teme şi tratarea de subiecte din varii domenii de interes ajută copilul să achiziţioneze informaţii utile şi să îşi formeze o cultură generală vastă necesară atât în şcoală cât şi în viaţa zilnică.

  7. Cititul îi relaxază copilului mintea și corpul. Actualitatea zilelor noastre îl expune constat pe copil unui ritm de viață alert, zgomotos, tehnica, temele peste măsură de dificile îl fac neatent și apatic, însă o carte bună îl poate purta într-o lume cu totul și cu totul de poveste, acolo unde el se va simți destins și pregătir pentru bine. Lectura cu siguranță îi aduce atât adultului cât și copilului relaxare și liniște.
  8. Cititul îi crează emoții copilului! O dată deschisă cartea copilul se cufundă în acțiune, acolo în lumea Alicei în țara minunilor, acolo în amintirile din copilărie, acolo în lumea Micului Prinț, acolo pe lângă eroii Incredibili și a lui Peter Pan și a mulți alți eroi cu care emoția copiilor trăiesc la cote înalte. Și am văzut pe propriei mei copii, povestea le dă energie spre bine, îi deschide spre emoții de curcubeu.
  9. Cititul îi largește copilului orizonturile cunoașterii. Copilul descoperă lumea înconjuratoare prin cărți, prin enciclopediile colorate și prin dicționarele care includ o descriere amplă. Prin lectură află despre existența altor oameni, nații, și istorie, despre experiențe diverse, dar și despre cine de fapt suntem, despre locuri și medii pe care el nu le-a întâlnit sau explorat încă, pur și simplu cărțile îi stârnesc interes, iar curiozitatea îl înalță un viitor adult deștept.
  10. Cititul creează o legatură puternica între parinte și copil. Includerea unei cărți lecturate în obiceiurile zilnice, vă oferă oportunitatea unui timp petrecut frumos împreună,. Iar asta e de neprețuit. Relaționarea prin lectură vă va inmortaliza amintiri, vă va produce senzații și apropieri pentru totdeauna. Lectura vă va ține aproape și vă va consolida relația.

Ilustratorul și scriitorul lituanian Kestutis Kasparavicius ne transmite un mesaj cuprinzător: „Auzim tot mai des că trăim într-o eră a excesului de informaţie şi a agitaţiei. Dar, odată ce iei în mână o carte, totul se schimbă. Se pare că asta ne ajută să încetinim ritmul, cărţile au această calitate. (…) În cărţi lucrurile se petrec în linişte şi într-o ordine precisă, evenimentele din trecut se întretaie cu cele care încă nu s-au întâmplat. (…) Universul unei cărţi este fără margini, împleteşte realitatea cu imaginaţia şi fantezia. Cărţile ne ajută să nu ne grăbim, ne învaţă să observăm lucruri, ne determină să ne aşezăm pentru o vreme. (…) Şi nu ai mai trăit şi un alt miracol – că atunci când citeşti o carte şi cartea te citeşte pe tine? Da, cărţile îţi citesc fruntea, sprâncenele, colţurile gurii atunci când se ridică şi cad, dar, în primul rând şi cel mai important, cărţile citesc în ochii tăi.”

GINGER PARRISH OUR FAVORITE CHILDREN’S BOOKS

Sursa foto: pinterest.com

 

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: