Sări la conţinut

Citindu-l pe Roald Dahl. Cartea „Charlie și marele ascensor de sticlă”

Roald Dahl (1916 – 1990) a fost un scriitor britanic. Acesta avea un program zilnic strict. Îşi lua micul dejun în pat şi îşi citea corespondenţa. La 10.30 făcea o plimbare prin grădină până la căsuţa unde obişnuia să scrie şi lucra până la ora 12.00, când se întorcea pentru masa de prânz – un gin tonic, urmat de salată de creveţi norvegieni cu maioneză. La sfârşitul fiecărei mese, Roald şi familia sa mâncau un baton de ciocolată dintr-o cutie roşie de plastic. După un pui de somn, îşi lua un termos cu ceai şi se întorcea în căsuţă, unde lucra de la ora 16.00 până la ora 18.00. Apoi se ducea acasă la ora şase fix pentru cină. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu gumă la capăt. Înainte să înceapă să scrie, Roald se asigura că are şase creioane ascuţite în apropiere. În două ore, acestea se toceau şi erau ascuţite din nou.

În „Charlie și marele ascensor de sticlă” sunt continuate aventurile lui Charlie Bucket, băiatul sărac din Charlie și fabrica de ciocolată, care iubea la nebunie ciocolata și a câștigat un Bilet de Aur care i-a schimbat viața. Modestia și cumsecădenia lui Charlie la adus în acel punct că a ajuns proprietar al marei Fabrici Wonka!

De data aceasta Charlie, împreună cu familia sa și cu extravagantul domn Willy Wonka vor avea parte de o călătorie prin spațiu, se vor lupta cu niște creaturi înfricoșătoare și se vor întâlni cu niște șefi de stat foarte amuzanți, întorcându-se apoi în noua lor casă, fabrica de ciocolată.

Cu toţii sunt pasagerii Marelui Ascensor de Sticlă, maşinărie care-i va purta într-o fabuloasă călătorie prin spaţiul cosmic, unde au întâlnit viermii fioroși și aventuri nebănuite. Spre final, cei trei bunici ţintuiţi la pat vor suferi nişte trasformări deopotrivă uluitoare şi pline de haz. O dată reîntorși la fabrica de ciocolată, personajele m-au împlut de hohote de râs, iar comicul de printrerânduri i-a captivat din nou pe copii mei și am citit cartea în continuare pe nerăsuflate. Cu un spor nebănuit…. I-am reîntâlnit pe omuleții Oompa-Loompa, și minunatele bunătăți din fabrică, am aflat de noua vitamină Wonka, dar am și descoperit Tărâmul cu Minus, am cunoscut niște bebeluși- bunici, cât și ciudate situații, astfel că, la final de carte, ne-am declarat cu toții pe deplin mulțumiți de lectura noastră.

Și în această poveste, Roald Dahl este la fel de amuzant și de creativ, realizând situații foarte nostime cu niște personaje extrem de hazlii. Așa cum ne-a obișnuit autorul, personajele sale au un limbaj colorat, foarte haios, ceea ce face lectura mai plăcută. Copii au admirat curajul lui Charlie, replicile bunicilor, dar și ciudățeniile domnului Wonka!

Vă recomandăm cu multă căldură și această poveste fermecătoare marca Roald Dahl și cât de curând urmează și celelalte cărți din minunata serie a marelui scriitor….

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: