Sări la conţinut

Cartea „Frumoasa Adormită”

Cum astăzi este o zi însemnată în calendar cu privire la „Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret”, noi am celebrat-o citind, iar și iar în lumea poveștilor nemuritoare! Astăzi ne-am delectat cu prințese și romantism plăcut, și mai exact cu „Frumoasa adormită”!

Frumoasa adormită” (franceză: La Belle au bois dormant „Frumoasa adormită din pădure”) de Charles Perrault sau (în germană:) Dornröschen de Frații Grimm este un basm clasic despre o frumoasă prințesă, o pădure și un chipeș prinț. Versiunea culeasă de frații Grimm este o variantă transmisă oral a poveștii literare publicată de Charles Perrault în Histoires ou contes du temps passé din 1697. Aceasta în schimb a fost ispirată de Sole, Luna, e Talia, o poveste scrisă de poetul italian Giambattista Basile (publicată postum în 1634), care la rândul ei este inspirată de alte povești din folclor. Cea mai veche variantă cunoscută este Perceforest, compusă anonim între 1330 și 1344 și publicată prima dată în 1528. Povestea a inspirat numeroase alte lucrări de artă (picturi, lucrări scrise, muzică, film).

Povestea noastră ne istorisește că într-un regat îndepărtat s-a născut o prinţesă. De toată frumusețea. Toate zânele adunate la botez i-au dăruit care frumuseţe, care fericire, dat iată că de Zâna Vreme rea au uitat să o cheme. Ea i-a prezis prinţesei că la vârsta de 16 ani se va înţepa şi va muri …. o va putea readuce la viaţă doar un sărut…

Cum vrăjitoarele au ascuns-o extrem de bine aproape 16 ani pe tânăra noastră totul se credea trecut, blestemul și pericolul de care le era frică timp de atâta amar de vreme, însă totul abia a început. Iar povestea e din ce în ce mai palpitantă…

…. Dar de îndată ce-o atinse cu buzele, frumoasa adormită clipi din gene, deschise ochii şi-l privi cu drag. Coborâră apoi amândoi din turn şi, ca la un semn, împăratul şi împărăteasa se treziră şi ei şi tot atunci se treziră toţi curtenii. Se priveau unii pe alţii, miraţi, şi mai-mai că nu le venea să-şi creadă ochilor….

Apoi se prăznui cu mare strălucire şi alai nunta feciorului de împărat cu frumoasa adormită şi amândoi trăiră fericiţi până la sfârşitul zilelor.

Sfârșit

4 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: