Sări la conţinut

Citindu-l pe Émile Faguet. Cartea „Scriitori îndrăgostiți”

Émile Faguet (n. , La Roche-sur-Yon, Franța – d. , Paris, Franța), a fost un critic și istoric literar francez. I-a condus doctoratul criticului literar român Eugen Lovinescu. A scris monografii despre Corneille, Voltaire, Chénier, Zola, La Fontaine, Flaubert și studii privind literatura franceză din perioada secolelor XVI-XIX. Din anul 1900 a fost membru al Academiei Franceze, iar în 1901 a fost distins cu Legiunea de onoare.

În urma unei recomandări am ales minunatele însemnări scrise de acest autor în cartea „Scriitori Îndrăgostiți”, o carte care m-a încântat de-a dreptul deoarece de recent am citit Repertoarul amorului. 69 de povești de dragoste din istoria lumii” scris de Stelian Tănase, urmat de cartea „50 cele mai frumoase Scrisori de dragoste”  scris de David H. Lowenherz, astfel am fost inspirată să citesc din istoricul celor mai memorabile iubiri din trecerea vremii!

Astfel cartea „Scriitori Îndrăgostiți” m-a lăsat purtată pe valul amorurilor celor mai iuluști gânditori ai vremii.

În scrisorile adresate de Pascal domnişoarei de Roannez nu întâlnim numai vehemenţă sacerdotală ci şi vorbă blândă şi graţie senină şi delicată. Iată un pasaj care, depăşind tonul pur religios, se ridică la o înălţime filozofică reală, fermecător prin „spiritul de subtilitate” pe care se întemeiază şi prin elocvenţa sa în „ordinea inimii”: „Trecutul nu trebuie să ne fie deloc o piedică, fiindcă nu avem altă cale decât să regretăm greşelile ce le-am comis; iar viitorul trebuie să ne preocupe şi mai puţin fiindcă pentru noi el nu există deloc şi fiindcă poate nu-l vom apuca. Prezentul este singurul timp care ne aparţine şi pe care se cuvine să-l folosim după credinţă. Aici gândurile noastre trebuie cu deosebire cântărite. Totuşi oamenii sunt aşa de agitaţi, că nu se gândesc aproape niciodată la viaţa prezentă şi la clipa pe care o trăiesc, ci la cea care va urma. În aşa fel încât sunt mereu în stare să trăiască în viitor dar niciodată în prezent. Stăpânul nostru n-a vrut ca puterea noastră de prevedere să se întindă mai departe de ziua în care ne aflăm. Trebuie să res¬pectăm aceste limite, pentru mântuirea şi pentru împăcarea noastră. Căci preceptele creştine sunt cu adevărat cele mai pline de mângâiere…”

„…viaţa lui Mirabeau a fost aceea a unui Casanova care a găsit răgaz să fie şi un Machiavel” Emile Faguet

Cum se obişnuia adesea în acel secol, se vorbea mereu de morală, dar n-aveau nici un pic de simţ moral. E interesant să surprindem aici în carte ce idei despre dragoste şi despre femei exprimă fiecare protagonist în parte prin momentele sale sensibile, afinități rare, sincere sau mai puțin, fie din interes, sau pură curiozitate fie dintr-o înclinaţie naturală sau din fantezii greu de ținut în frâu.

„Traiectoriile cometelor nu sunt mai greu de calculat ca mişcările inimii, ale spiritului şi mai ales ale vanităţii femeilor. Vei constata că n-am făcut, poate, mai sus, decât un pleonasm în loc de un crescendo; căci, cu cât le observ mai mult, cu atât mat mult mă conving că amorul-propriu este cam singura cheie a ceea ce se numeşte caracterul lor. Or, caracterul nu se compune decât din obişnuinţe ale sufletului şi spiritului, amestecate, e adevărat, în doze inegale…” «Trebuie să ne folosim de toate însuşirile sufletului spre a ne bucura de această fericire; trebuie să renunţăm la viaţă când o pierdem şi să fim siguri că anii înţelepciunii nu sunt nimic în comparaţie cu un sfert de oră a unei asemenea bucurii. Este drept că o asemenea fericire este rară. Dacă era mai cunoscută muritorilor, ar fi fost de preferat să fii om decât Dumnezeu…»

Recomand cu drag cartea, o culegere impresionantă de amoruri duse la greu de niște personaje cunoscute doar dintr-un anumit unghi. Lectura mi-a fost o plăcere curioasă…

Romeo And Juliet Movie Quotes by @quotesgram

Sursa foto: pinterest.com

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: