Sări la conţinut

De ce citim?

În copilărie, ni s-a spus adesea că trebuie să citim cărți pentru a crește ca persoană inteligentă. Unii au ascultat, alții nu. Unii au preluam învățămintea, alții au luat-o în zeflemea. Și doar ajungând suficient de copți am înțeles adevărata esență a îndeletnicirii de „a citi”. Într-adevăr, cărțile ne îmbogățesc și ne învață mult. Ne lustruiesc gândirea și ne îndeamnă spre tărâmuri care mai de care. Marea majoritate dintre noi citim cărți tot timpul, alții mai rar. Unii mai înfocat, alții mai cu puțin patos. Cineva citește romane istorice, alții SF, iar cineva citește doar reviste – totul depinde de educație, recomandări, chiar și de dispoziție, caracter și mulți alți factori.

Totuși de ce citim? Ca prin factor difinitor e că citirea este baza tuturor cunoștințelor. Pe diverse arii, și e o modalitate de excepție de a vă reîmprospăta mintea. Oamenii o dată ce au parte de niște cărți piloni sunt de neînlocuit. Și nu putem nega că o dată cu înaintarea în ani, viața, sau socialul, sau alte impedimente ne pun într-un fel piedică constantă pentru citit. Există oameni care citesc doar pentru a găsi erori în scrierile unor scriitor. Unii pentru a blasfemia unul sau alt gen literar. Mulți oameni citesc pentru a ieși din rutina existențială, unii pentru uitare, alții pentru poveste. Unii o fac doar pentru a avea dreptul să nu gândească. Unii din nevoie iar alții de plăcere.

Interesul meu în legea citirii a fost și este că adun cu desăvârșire tot ce-mi provoacă interesul la greu, uneori asta îmi crează o alertă literară, probabil pentru mulți cititori este la fel, am multe cărți dar timp limitat. Nu știu dacă v-ați gândit la asta însă avantajul cărților este că viețile, poveștile și gândurile pe care le creează devin ale mele și ale tale. Istoriile de acolo devin parte dintr-o emoție la zi. Iar închiderea unei cărți, uneori e un sfârșit pe care nu-l mai vrei, parcă ai cere mai mult și mai mult. Și atunci gândești că poate fiecare carte are un suflet. Și parcă ai vrea să îl mai citești. Sufletul celui care a scris-o și sufletele celor care l-au citit și experimentat și au visat la el. Și, oare de ce mai citim? Lecturăm deoarece e o modalitate bună de a vorbi cu cineva cu care conversația este imposibilă. Citind o carte și neînțelegând-o, „bibliofilul este asemănat cu un măgar ascultând, întorcându-și urechile, sunetul unei lire divine; multe cărți nu-l vor face savant„, așa cum, potrivit unui proverb, – „o maimuță va rămâne mereu maimuță, chiar dacă a purtat un colier de aur”. Este necesar nu numai să poți citi, ci și să înțelegi. Și pentru a înțelege, trebuie să știți că fiecare carte este un secret. O zi fără carte este ca prânzul fără pâine. O casă fără carte – o zi fără soare! O minte fără carte este ca o pasăre fără aripi. Pâinea satura corpul, iar o carte satura mintea. Aurul este extras de pe pământ, iar cunoștințele din cărți. Bucurați-vă și amintiți-vă – când va fi greu, luați o carte și citiți. Cărțile sunt lumi magice separate. Cărțile sparg cătușele timpului, dovedind că oamenii sunt capabili de fantastic. Citind cărți bune, udăm florile care cresc în noi. Citind cărți vom da roadă noii generații spre un viitor mai prosper, spre filosofie și afinități gingașe. Îndemn la lectură, la frumosul versului ce curge prin vene, la romane ce ne îmbie la iubire, îndemn la istorie ce ne deschide ochii, la bibliografie și fantezie, totul formează eul, în esența lui unică și dăsăvârșită!

Cărțile sunt nave de gândire, rătăcind de-a lungul valurilor timpului și poartă cu atenție încărcătura prețioasă din generație în generație. F. Bacon 

huge chair? yes

Sursa foto: pinterest.com

2 comentarii »

  1. Cărțile și articolele ascund multe secrete prețioase care doar cei dornici de lecturat știu ce însemnătate are cititul..
    Nimeni nu scrie o carte, sau un articol, dacă nu simte, dacă nu are inspirație și să pună mult suflet în acele litere, nu.?
    Seară Bună, Cristinuca și Mulțumesc.!!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: