Sări la conţinut

Citindu-l pe Stelian Tănase. Cartea „Repertoarul amorului”

Stelian Tănase (n. 17 februarie, 1952, București) este un scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic român. Stelian Tănase este Președintele Societății Române de Radio și Televiziune. Opera lui Stelian Tănase are trei părți importante: textele ficționale (literatura), textele nonficționale (știință politică, istorie, cercetarea arhivelor), memorialistica. O parte semnificativă dintre cărțile nonficționale reprezintă rodul cercetărilor de decenii făcute de Stelian Tănase în arhivele comunismului românesc, arhivele PCR și arhivele fostei poliții politice, Securitatea. Despre romanele lui Stelian Tănase au scris mai mulți critici literari.

A scris o multitudine de romane și eseuri istorico – politice dar și memorialistică. A fost intens premiat. Stelian Tănase a fost decorat de însăși Casa Regală  a României cu ocazia împlinirii a 93 de ani de către Regele Mihai în 2014.

Din impresionanta listă de cărți ale autorului am pornit-o cuRepertoarul amorului. 69 de povești de dragoste din istoria lumii”, cartea a ajuns în mâinile mele în urma unui dar, un cadou pe care l-am primit cu toată căldura.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Repertoarul amorului este o carte care punctează istoria în elementele sale de dragoste, fără inhibiții și retușuri suplimentare, e o carte care mi-a oferit într-un rezumat marile cuceriri a unor personalități de care auzisem, pe unele le-am descoperit într-o altă lumină, iar pe altele le-am răstălmăcit, de exemplu: Bonnie și Clyde, Lyz Taylor și Richard Burton sau Maria Callas și Aristotel Onassis, Maria Tănase și Maurice Negre, Luxita Florescu și Nicolae Bălcescu și altele. Fie că vorbim de povești pasionale sau extravagante de dragoste sau de aventuri ce au făcut furori în presă, cartea te poartă într-o cursă plină de detalii picante și inedite. Ve-ți găsi aici personaje notorii, dar și iubiri mai puțin tradiționale, gelozii și amante. Toți joacă după o muzică impusă, greu de ocolit când se bate pas de defilare! Fie că vorbim de curtezane sau soții, de regi, dictatori sau președinți, regizori, actori, cântăreți sau artiști, totți își diluează sentimentele prin cele mai nestăvilite fantezii. E un vis despre curtare și amoralitate, putere, bani bazat pe hormonii cei de toate zilele! 
Ritmul alert și fără inhibiții ne ajută să circulăm în viața obișnuită și mai puțin comună a unor celebrități care au trăit prin iubire și datorită ei. Au scris și au suferit din asta.  

Stelian Tănase te poartă într-o incursiune în unele dintre cele mai pasionale și intrigante povești de dragoste, care la timpul lor, au făcut înconjurul lumii. Iar eu am rămas pur și simplu fascinată. Aici ve-ți găsi de la iubirile nefericite ale lui Kafka la relațiile lui Stalin sau Hitler, de la amanta lui Goebbels la drama lui Jeanne Hebuterne și Amedeo Modigliani, de la Frida Kahlo, Edith Piaf, Coco Chanel sau Marilyn Monroe, până la amorurile din interbelicul bucureștean, ca Bazu Cantacuzino sau Enescu, până la Regele Mihai sau idilele Reginei Maria. O bijuterie în rândurile cărților cu o însemnătate memorabilă. O carte cu rânduri din istoria picanteriilor înflăcărate ce merită atenția fiecăruia! O recomand cu drag….

“ Marilyn Monroe and Arthur Miller leaving the hospital after Marilyn had suffered an ectopic pregnancy, 1957. ”

Sursa foto: pinterest.com

3 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: