Sări la conţinut

Citindu-l pe Roald Dahl. Cartea „Charlie și fabrica de ciocolată”

Roald Dahl (n. , Llandaff[*], Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei– d. , Oxford, Regatul Unit) a fost un romancier, autor de nuvele și povestiri britanic, dar și un prolific scenarist de film și televiziune. El este unul dintre cei mai renumiți scriitori de succes pentru copii. Cărțile lui, dintre care Uriașul prietenosMatildaVrăjitoareleJames și piersica uriașăCharlie si fabrica de ciocolată, Chiarlie și Marele Ascensor din Sticlă sunt apreciate de copiii din toată lumea.

Povestirile pentru adulți și adolescenți ale acestui talentat scriitor au fost publicate în volumele E rândul tăuCineva ca tineAh! Dulcele mister al viețiiMinunata povestire a lui Henry SugarPovestiri cu sfârșit neașteptat. Aceste publicații au devenit bestseller-uri în mai multe limbi. Dintre acestea, volumul Povestiri cu sfârșit neașteptat a apărut în urma succesului dramatizării unui serial de televiziune englez a unora dintre aceste povestiri.

Cartea care ne-a uimit o zi întreagă este Charlie și fabrica de ciocolată (în engelză Charlie and the Chocolate Factory) un roman pentru copii scris de Roald Dahl. O carte care ne-a îndemnat să și căutăm filmul și să ne bucurăm de povestea cu miros dulceag de ciocolată și caramelă.

Charlie Bucket, personajul principal, era un băiețel sărac din Anglia care locuia împreună cu familia lui formată din bunicuțul Joe, bunicuța Josephine, bunicuțul George, bunicuța Georgina și domnul și doamna Bucket (părinții lui Charlie).

Charlie iubește mult ciocolata însă fiind prea săraci nu-și permit acest lux. Casa în care locuiește este amplasată chiar lângă cea mai mare fabrică de ciocolată din lume, a cărui patron era domnul Willy Wonka, acestea este cel mai iscusit inventator din lume. Însă din cauza unor spioni acesta a închis fabrica pe o perioadă lungă de timp, însă spre surprinderea tuturor acesta din nou deschide porțile uimitoarei sale fabrici de ciocolata pentru cinci copii norocoși. Astfel acesta pune cinci bilete de aur în cinci ambalaje diferite care își așteaptă posesorul pentru a face turul fabricii într-o zi.

Primul bilet a fost găsit de Augustus Gloop, un băiat gras. Al doilea bilet a fost găsit de Veruca Salt, o fetiță răsfățată care se trăgea dintr-o familie bogată. Între timp Charlie și bunicuțul Joe au încercat de două ori să câștige un bilet, dar nu au reușit. Au urmat  Violet Beauregarde, o dependentă de gumă de mestecat. Al patrulea bilet a fost găsit de Mike Teavee, un băiețel agresiv care era lipit de televizor. În una din zile, Charlie a găsit un dolar pe trotuar. După aceea, s-a dus la un magazin să-și cumpere un baton de ciocolată. În ambalajul celui de-al doilea baton a găsit ultimul Bilet de Aur. A doua zi, Charlie însoțit de bunicul acestuia și ceilalți câștigători au fost întâmpinați de domnul Wonka în fața fabricii.

Turul fabricii mergea împăucitor, pe cât de magnific pe atât de fascinați erau și invitații.

Prima dată au vizitat camera în care era râul de ciocolată. Acolo erau omuleții Oompa-Loompa. Ei erau muncitori în fabrică. Wonka le-a spus copiilor să nu bea din râu. Dar Augustus nu l-a băgat în seamă și a băut. A căzut, a fost transformat într-o bucată imensă de ciocolată și a fost tras prin niște țevi.

Turul a continuat. O arcă din acadele i-a dus de-a lungul râului pe turiști. Au intrat în Camera Invențiilor. Acolo era un aparat care făcea gumă. Violet Beauregarde a mestecat o gumă și s-a umflat, făcându-se albastră.

Apoi au mers într-o cameră unde niște veverițe separau alunele bune de cele rele. Vizitatorii nu aveau voie să intre în acea cameră. Însa Veruca a intrat și a fost aruncată de rozătoare în groapa de gunoi. Domnul Wonka i-a condus pe restul vizitatorilor într-un lift de sticlă. Au mers în „Camera cu televizorul”. Acolo erau mulți Oompa-Loompa care lucrau la un aparat foto uriaș. Într-un alt colț al camerei, un alt Oompa-Loompa se uita la televizor. Domnul Wonka le explica turiștilor că tot ce era fotografiat era trimis în televizor. Mike a încercat experiența, dar când a fost scos din televizor avea doar 3 centimetri. Trebuia să fie alungit.

A mai rămas doar Charlie și bunicul Joe, însoțitorul lui. Domnul Wonka a apăsat pe butonul „Sus și afară”. Între timp marele inventator îl felicita cu zor pe câștigătorul zilei! Pe Charlie…

Finalul m-a surprins plăcut, de fapt domnul Willy a făcut această competiție cu un scop anume, despre ce este vorba vă las să decoperiți singuri, cert e că cartea e o combinație plăcută de a petrece interactiv timpul cu copii și de a călători într-o lume de poveste impresionantă. Recomand cartea cu încredere…

Imagini pentru charlie si fabrica de ciocolata

Sursa foto: pinterest.com

4 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: