Sări la conţinut

Citindu-l pe Cornel Constantin Ciomazga. Cartea „Se întorc morții acasă „

Cornel Constantin Ciomâzgă s-a născut la 28 martie 1956 . A debutat sub pseudonimul Cornel Cupșa, publicând in anii 1980-1990 tablete satirice, eseuri și versuri în presa vremii. În 1990 a fost redactor la „Zig-Zag”, la săptămânalul „Tinerama”. În 1991 a devenit redactor-șef „Fun-Radio”. Între 1992 și 1996 a fost director general la „Radio Tinerama”. Între 1992 și 2002 a fost director general și fondator al societății „Romanian Advertising Media”.

…unul dintre cei mai importanți publiciști ai anilor ’90, întemeietor și director al unor publicații și al primelor posturi de radio private din România, profesor la Facultatea de Jurnalistică, mentor al unor mari gazetări de astăzi, Cornel Constantin Ciomazga se retragea prin anii 2000 în chiliile unor mănăstiri pentru a ieși de acolo cu o carte care avea să spargă tiparele, devenind în foarte scurtă vreme best-seller.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

„Se întorc morții acasă” sfidează limita și-l întoarce pe om la starea primară, paradisiacă. Titlul sugerează revenirea acasă, ”a mântuirii”, a apropierii de Creator, de lucrurile fundamentale. „Remitologizează întoarcerea către un fel de matrice”, a menționat Diana Câmpan, care a subliniat faptul că “suntem chemați să sfidăm principiul modernității”.

Tema cărții este mărturia unui torționar și a duhovnicului său, care se întoarce la viață din moartea clinică și experimentează o altă dimensiune, aceea a mărturisirii, a spovedaniei, a rugăciunii și a iertării. Totul este o rugăciune dar și o frică de necunoscut. Cartea aduce în prim plan istoria omului, mutilat sufletește de regimul comunist, a omului dezrădăcinat, deteriorat de sistem și provocarea vieții de zi cu zi. Având la bază o istorie reală, autorul nu dă nume pentru că își protejează și respectă personajele implicate, însă cartea mi-a răsturnat unele gânduri, mai pui că autorul a fost un călăuzitor prin psalmi și citate biblice, a înaintat prin credință și slova Dumnezeiască în nevoia de a oferi cititorului o fărâmă de credință și spiritualism.

Este o carte complexă și cu o misiune de a redefini omului în lume, atât prin credință cât și prin relaționare prin simplitate. Altfel spus, o reîntâlnire a omului cu sine însuși. Florin Caragiu scrie: „Cartea surprinde procesul acestei reeducări, constituindu-se, prin mulțimea trimiterilor patristice și în general culturale de nuanță creștină, ca un roman catehetic sau/și apologetic. Este astfel înfățișat un proces al reașezării de sine sub presiunea faptelor și totodată prin forța modelatoare a unui dialog ziditor. Și, ca printr-un proces alchimic de factură creștină, materia trăirii, destructurată, devenită amorfă sub acțiunea patimilor, se reconfigurează iconic, se preface în aurul virtuților și în cununa lor, care este iubirea. O iubire care o dată ce cuprinde la sânul ei pe vrăjmași, pe cei ce ne fac rău, lunecă neîmpiedicat în adâncul asemănării cu Dumnezeu, declanșând la rândul ei prefaceri nebănuite în jur.”

Notă: Cu toate că nu sunt o mare amatoare a cărților de acest tipaj cartea m-a intrigat, am parcurs-o cu rapiditate și cu o curiozitate vădit renăscută din titlu și din începutul poveștii….

“Fă mereu ceva bun, pentru ca diavolul să te găsească ocupat”, spunea Fericitul Ieronim. Propovăduitorul Cornel Constantin Ciomâzgă face un bine, dăruindu-ne şi oferindu-ne această poveste care “mai vorbeşte şi despre o Românie. Despre o Românie necunoscută din punct de vedere cultural şi duhovnicesc. Despre o Românie rău cunoscută ca factologie şi efect moral a celor petrecute în perioada comunistă. Şi despre o Românie nerecunoscută pentru cele cu adevarăt bune şi importante”… cartea domnului Cornel Constantin Ciomâzgă este „una trăită”, la fel ca şi cartea lui Nicolae Purcărea, „Urlă haita”. Este o carte de teologie, o carte filocalică, o meditaţie personală. Este un veritabil tratat de viaţă spirituală, duhovnicească.

7 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: