Sări la conţinut

Beneficiile Cititului!

În ultimul timp biblioteca mea s-a mărit considerabil, iar pentru asta am o mândrie aparte; și stând așa să mă gândesc, ce poate fi mai frumos decât să te laşi cuprins de lumea magică a poveştilor dintr-o carte? Ce poate fi mai magnific decât să dezlegi un secret, sau să diseci o intorsiune de minți încâlcite? Pentru mine și mulţi alții, cititul este o metodă de relaxare şi de evadare din rutina zilnică, însă psihologii îi atribuie numeroase beneficii psiho-emoționale pentru sănătatea noastră mintală. Și ca psiholog sunt deacord cu astfel de sudiu, eu fiind un prototip care de-a lungul anilor a îmbinat lectura cu viața de zi cu zi.

Mi mult decât atât, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, persoanele care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână au un risc cu 23% mai redus de a muri prematur, în comparaţie cu cei care nu fac acest lucru. Chiar dacă mecanismul prin care cititul ajută la prelungirea vieţii nu a fost stabilit cu certitudine, există câteva teorii care sugerează că aceste beneficii sunt conferite de stimularea legăturilor neuronale, care reduce semnificativ riscul de boli neurodegenerative care pot scurta durata vieţii.
Studiile arată că mai mult de 75% dintre americani au citit cel puţin o carte în ultimul an. Dacă faci parte din cei 25% care nu au acest obicei, poate te convingem spunându-ţi care sunt beneficiile cititului!

Beneficii ale cititului:

 1. Pe primul loc merită să stea conexiunile pe care creierul învaţă să le facă, prin lectură:  în noi şi noi feluri, descoperind drumuri şi înmulţind cu spor neuronii şi cărările atât de bătătorite, mintea noastră zboară iar o dată cu conectarea noastră cu imaginația plutim într-o stare de bine, de continuitate ce doar o carte bună o poate face. Cercetătorii au descoperit astfel că mielina sau materia albă din creier îşi măreşte volumul atunci când citim mai mult sau foarte mult. Iar materia albă e responsabilă cu îmbunătăţirea comunicării creierului. Studiul făcut pe mai mulţi copii arată că după 100 de ore de cursuri de lectură intensivă, se mărise considerabil materia albă din creier, iar cei mici puteau citi mai bine.
 2. Cititul îți îmbunătățește vocabularul. Îți mai amintești în școala primară când învățai înțelesul unui cuvânt din context, îl scriam în alt caiet sau îl explicam prin citirea întregii propoziții? Așa se întâmplă și când citești o carte. Cititul reprezintă o provocare, poți învăța cuvinte noi pe care mai apoi să le folosești în exprimare.
 3. Reduce stresul și starea de apatie. Stresul stă la baza a peste 60% dintre boli – acesta creşte semnificativ riscul de accident vascular cerebral şi boli de inimă. Chiar dacă nu îl putem elimina în totalitate din vieţile noatre, putem face anumite lucruri pentru a-l reduce, iar unul dintre acestea este cititul unei cărţi. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, cititul poate reducer cu până la 68% nivelul stresului, fiind chiar mai eficient decât ascultatul muzicii preferate sau plimbările în parc. Coautorul studiului, neuropsihiatrul David Lewis, spune că doar şase minute petrecute citind fie un ziar, fie o carte pot contribui la reducrea tensiunii musculare şi la îmbunătăţirea ritmuluic cardiac.
 4. Dezvoltă empatia. Potrivit unor studii realizate de câțiva cercetători olandezi, persoanele care lecturează cărți de ficțiune reușesc mult mai ușor să se pună în ”pielea” personajelor, deci să fie empatici, spre deosebire de cei care nu optează pentru acest tip de lectură. Așadar, aventurează-te ori de câte ori ai prilejul într-o poveste care abundă în intrigi și în personaje diferite.
 5.  Previne declinul cognitiv. Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru „se scufundă”, iar memoria şi viteza de reacţie încep să aibă de suferit.  Astfel, amintirea unui nume sau a unei situaţii devine un task dificil de îndeplinit. Însă, potrivit mai multor cercetări, cititul poate încetini sau chiar preveni declinul cognitiv, având inclusiv capacitatea de a opri din evoluţie boli severe precum maladia Alzheimer. Un studiu din 2013, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, a scos la iveală că cititul şi alte activităţi care stimulează funcţiile mintale (şah, cuvinte încrucişate, integrame etc.) pot încetini evoluţia demenţei.
 6. Dezvoltă gândirea analitică. Gândirea analitică reprezintă un real atuu, indiferent că o folosim în plan personal sau în ceea ce privește viața noastră profesională. Cum o putem însă dezvolta? Răspunsul este unul cât se poate de simplu: cu ajutorul lecturii. De ce? Pentru că atunci când citim tindem să analizăm fiecare detaliu, să ne punem întrebări legate de enigmele personajelor și să criticăm deciziile acestora. Așadar, nu ezita să îți faci câteva notițe pe marginea lecturilor tale sau, de ce nu, să participi la cluburi de carte.
 7. Un alt beneficiu ar fi, poate spre surprinderea voastră, experiența de a trăi şi prin cărţi. Un studiu din Spania a arătat că nu există mari diferenţe înregistrate de creierul nostru atunci când citim despre o experienţă sau când o trăim cu adevărat. De asemenea, inteligenţa în mai toate aspectele vieţii e direct legată de cât şi cum citim, iar empatia şi abilitatea de a înţelege mai profund reacţiile celorlalţi şi propriile decizii sunt puse tot pe seama cititului intens.
 8.  Te ajută să socializezi mai bine. Unii oameni văd în citit o metodă excelentă de a evada din cotidian, însă cercetările recente arată că acest obicei poate avea un impact pozitiv în relaţiile cu celelalte persoane. De exemplu, un studiu din 2013 a relevat că persoanele cărora le plac cărţile de ficţiune sunt mai empatici şi ştiu „cum să îi citească” pe cei din jur.
 9. Dezvoltă compasiunea. Pe lângă toate celelalte avantaje pe care le prezintă, cercetările în domeniu au evidențiat faptul că cititul ne ajută să înțelegem mult mai ușor societatea în care trăim, stilul de viață al anumitor persoane, cât și modul în care putem forma și menține relații mai bune cu cei din jurul nostru. Grație lecturii, reușim să ne identificăm cu emoțiile celorlalți, cu dificultățile pe care aceștia le întâlnesc și, astfel, să devenim mai sensibili, mai preocupați de ceea ce li se întamplă. 
 10. Îmbunătăţeşte calitatea somnului. Dacă ai probleme cu somnul, ai face bine să laşi deoparte smatphone-ul şi să citeşti câteva pagini din cartea preferată. Conform celor mai recente studii, lumina emisă de ecranele telefoanelor poate duce la un somn mai agitat, din cauza producţiei insuficiente de malatonină, hormonul care îi semnalează creierului că este vremea să te odihneşti. În schimb, un ritual relaxant precum cititul unei cărţi înainte de a merge la culcare te ajută să dormi mai bine şi mai mult.
 11. Te face mai inteligent. „Cu cât citeşti mai mult, cu atât mai multe lucruri vei şti. Cu cât înveţi mai mult, cu atât mai multe locuri vei vizita”, spunea Dr. Seuss. Se pare că cercetătorii îi dau dreptate acestuia, deoarece studiile au arătat că cititul nu numai că ajută la îmbunătăţirea vocabularului, dar contribuie şi la creşterea IQ-ului.
 12.  Ai întotdeauna subiect de discuție. Nu de multe ori mi s-a întâmplat să mă împrietenesc cu o persoană discutând despre subiectul unei cărți. Deci îți poți face prieteni cu ajutorul cărților. În plus, cititnd îți lărgești orizonturile, teme, personaje, și poți dezbate pe diverse subiecte și domenii despre care te-ai documentat.
 13. Te scapă de plictiseală. De fiecare dată când te plictisești, ia o carte și citește. Vei deveni imediat interest de subiectul cărți și îți va fugi plictisul.
 14. Te degajă. Te dezmorțește intelectual. Te trezește întru gândire. Te reintegrează și te provoacă la continuitate. Te direcționează spre nesupunere prin arta meditației și contemplării. Te învață să preiai și să împrumuți modestia creatorului.  

Iată, aşadar, câte beneficii și poate încă câteva pe care le-am omis, are cititul pentru sănătatea noastră. Dacă vrei să depășești monotonia unei vieți deloc colorate ia o carte și începe să citești. Dă pagină cu pagină pentru a descoperi o lume bogată în acțiune și ingeniozitate.

Surse: psychologies.ro; csid.ro…

Reading makes me glow.

Sursa foto: pinterest.com

4 comentarii »

 1. Foarte rău!
  Nu mai citi noaptea de pe orice device care are ecran alb. Îți distrugi vederea pentru că ochii fac un efort considerabil de a se focaliza pe caracterele afișate putând ajunge până la desprindere de retină care, cum probabil știi, duce la pierderea completă a vederii.
  Recomand ca, dimpotrivă, să citești ziua de pe tabletă, iar seara din cărți, cu o veioză așezată în stânga, astfel încât lumina să fie difuză (să nu lase umbre), iar capul să fie mai sus decât nivelul cărții.
  🙂
  Biblioteca mea:
  https://photos.google.com/photo/AF1QipMFa-Cc6ucraWLqifCEDCPQcuXh4kuJGuHDhhKz

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: