Sări la conţinut

Citind-o pe Lavinia Călina. Cartea „Din negura Timpului”

  Lavinia Călina s-a născut în decembrie, 1989. Urmează cursuri pedagogice și de filologie în Caransebeș. În 2008 se mută la Timișoara și studiază limbi străine la facultatea de litere. A lucrat o perioadă ca editor-imagine/fotogaf, iar în momentul de față locuiește în Marea Britanie.

Autoarea chiar m-a impresionat prin Seriei Neamul corbilor, o trilogie extrem de captivantă care m-a ținut în priză câteva zile părândumi-se că plutesc într-o oază magică pe tărâmuri cunoscute. Copiii întunericului este primul volum, cel care m-a primit compromițător în lumea magiei și a unor evenimente paranormale care m-au ținut cu sufletul la gură până la ultima expresie. Ce a urmat însă a întrecut imaginația mea, primindu-mă în largul volumului  „Blestemul zorilor”o încăierare a unor spirite însetate de răzbunare dar și de putere în decursul a multor-multor ani. Aici ve-ți putea desprinde lupta pe viață și pe moarte, o luptă agonizantă pentru mințile întunecate și supremație, care pierde din vedere orice altceva în nevoia de a fi mai presus de tot și de toți sfidând forțele naturii.

În urma  finalului compromițător al volumului doi, existența Roxanei și a celorlalte neamuri de vrăjitori este pusă în pericol de mintea maniacală a celor din neamul Corbilor, mai exact a lui Radu. Roxana ia locul prietenei și surorii ei Nicol, fiind rândul ei să lupte cu propriei demoni dar și cu o vrajă ce-i despică spatele o dată ce o înfruntă.

În lume nu există bine sau rău, noi îl creăm prin fiecare gest al nostru. Doar de noi depinde dacă are să fie pace sau război, de noi depinde viitorul, noi ţesem ziua de mâine.

După „moartea” lui Nicol, totul pare să ia o altă turnură, parcă mai liniștită dar nici decum pașnică. Toți parcă așteaptă răul mai mare, dar oare de unde vine, sub ce formă?…

Între timp Radu își adună din forță, convertește unele neamuri, prin frică și influență; iar în spatele toatei mârșăvii de care dispune, Roxana este piesa finală a ritualului, pentru care el își va desăvârși magia. Închisă în conacul lui Radu, și la cheremul lui, Roxana simte că ceva nu e în regulă, chiar dacă este orbită de vraja puternică la care este supusă, se luptă pe de o parte cu reflecţia malefică din oglindă care este ea, dar parcă nu pe de alta cu senzația bizară că nu e acolo unde trebuie. Mai pui că somnul îi este tulburat de diverse personaje parcă familiale totuși străine ei. Totul i se limpezeşte însă când, după doi ani de captivitate, Camelia și Liviu, o eliberează din capcana magică în care a stat, cu riscul de a fi nimiciți în masă.

„Corbii aveau un mod ciudat de a vâna. Spre deosebire de Cerbi, cei care prima dată te omorau și abia apoi puneau întrebări, sau Lupi, care atacau direct folosindu-se de forța brută fără a avea un plan concret, Corbilor le plăcea să se joace prima dată cu mintea vânatului.”

La final, am ştiut că de magie nu te poţi ascunde, că mai devreme sau mai târziu te găseşte şi că o să dai socoteală pentru modul în care ai folosit-o.

Începând de aici povestea ia o turnură accelerată, se pornește un dute vino de evenimente și acțiuni ce cu greu le poți ține sub frâul imaginației. Iar în acest nemilos război dintre veacuri, personajele sunt prinse în ghearele trecutului și în incertitudinea viitorului captivi în consecințele propriilor greșeli. Camelia, Nicol, Roxana, Ștefan și Liviu, Radu și ceilalți implicați în negriciunea unor vrăjitorii greu de suportat. Fiecare dintre ei luptă pentru o cauză, din unghiul fiecăruia corectă, dar oare e așa, sau doar e o iluzie a tot ce e corect.

„Fiecare dintre noi are demoni născuți din războiul acesta și nimeni nu ni-i poate distruge.”

Apare un personaj nou, sau vechi, deja ve-ți vedea, însă joacă un rol decisiv în formarea unei vrăji de final care duce la liniștirea apelor dintre neamuri. Misterul este elucidat într-o manieră violentă, însă să recunoaștem, ce e pașnic în această trilogie? Pot doar să vă spun că morții se scoală, prin naștere se redă o nouă viață și un nou început, iubirile se redescoperă, frații se reunesc, părerile de rău se spală pe apele vremii iar binele învinge răul, chiar dacă urmările sunt tragice cel puțin pentru unii. O serie ce îmbină fanteziile cu învățarea unor lecții. Morale în care natura nu trebuie de sfidat, și că pentru orice este un preț de plată!

Recomand cărțile cu drag!

Imagem de red color, woman in red, and gorgeous ladySursa foto: pinterest.com

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: