Sări la conţinut

Citindu-l pe Marc Levy. Cartea „O fată ca ea”!

Marc Levy (n. 16 octombrie 1961, Boulogne-Billancourt, Franța) este un scriitor și producător de film francez. Anul 1998, îi oferă lui Marc Levy noi oportunități. El scrie „Și dacă e adevărat?”, pornind de la o povestire pe care a inventat-o pentru fiul său. Împins de sora lui care este scenaristă, el a trimis manuscrisul la Editions Robert Laffont la începutul lui 1999. Opt zile mai târziu, editura l-a anunțat că manuscrisul va fi publicat. Treptat avansează în ale scrisului iar romanele sale atrag un număr extrem de mare de cititori de-a lungul vremii. În prezent, Marc Levy trăiește la New York.

Am mai avut câteva tentative de a citi din cărțile autorului, însă întotdeauna am avut careva impedimente, desigur, alte cărți în ordine prioritară, nici o viață nu mi-ar ajunge să citesc la câte am, însă într-un final am început prin a-i descopri munca cu cartea „O fată ca ea”, probabil am început-o cu stângul, sau firul narativ s-a întins până la cer și înapoi însă am lungit enorm de mult finisarea acestei lecturi, o abandonam și începeam din nou.

Imagini pentru o fata ca ea marc levy

„O fată ca ea” e o ficțiune romantică, nu e un roman siropos, ci aș zice o lectură aproape de realitatea existențială. Povestea aleasă de această dată de Marc Levy este una care e nevoită să treacă de bariere culturale de pe continente diferite, de invaliditate și mai ales de fricile personale ale personajelor, care nu sunt puține.

”Există un paradox ciudat la începutul undei povești de dragoste. Ne revedem cu teamă, ezităm să îi spunem celuilalt că e mereu în gândurile noastre. Am vrea să dăm tot, dar ne menajăm, drămuim fericirea, ca pentru a o păstra. Dragostea ce se înfiripă este pe cât de „nebună, pe atât de fragilă.”

Acțiunea are loc la New York pe Fifth Avenue, într-un imobil fițos, unul dintre puținele clădiri din New York care mai deține un lift care acționează la întoarcerea unei manete însoțit de un liftier specializat. Locatarii sunt foarte atasați de liftierul Deepak, însărcinat cu administrarea ascensorului mecanic, o veritabilă antichitate, dar și de modestia și profesionalismul de care dă dovadă în timp. Însă liniștea le sete tulburată în momentul în care liftierul de noapte se accidentează, iar Sanji, nepotul lui Deepak îi ia locul temporar. În incinta imobilului este un locatar special, Chloe, fata de la etajul opt care îl cunoaște pe Deepak mai bine decât oricine din clădire și care îl respectă cu adevărat pentru ceea ce este. Iar nepotul acestuia tânăra nu-i este indiferentă, chiar dacă aceasta printr-o nenorocire ajunge în scaunul cu rotile. 

Lucrurile se complică atunci când administratorul, domnul Groomlat decide să scoată la iveală kitul pentru automatizarea liftului, pe care îl cumpărase în secret în urmă cu mulți ani și încearcă să îi convingă pe locatari că astfel nu ar mai cheltui atâția bani pe salariile liftierilor și ar fi mai independenți. O dată pornită roata evenimentelor locatarii se confruntă cu de toate – intrigă, răutați, ironie, o poveste duioasă de dragoste, răsturnări de situație, nenumărate lupte duse de fiecare personaj în parte, se scoate din toată tărășenia și un furt, care înrăutățește situația. Însă Deepak este liantul care unește toate poveștile, demonstrând că este un caracter demn, un om corect, care nu se lasă constrâns de cei bogați și puternici, un om pe care te poți baza mereu, indiferent de situație. Alt personaj care mi-a devenit drag aici e nepotul lui, Sanji, un tânăr inteligent și pus pe picioare pe cont propriu, un om cu sufletul mare care într-un final ajunge să-și cunoască iubirea în ochii tinerei Chloe. În carte nu lipsesc ideile întortocheate și năstrușnice ale domnului Rivera sau momentele amuzante, nu mai pui situațiile la zi a locatarilor, replicile lor acide sau intrigile. Cartea mi s-a părut ușor „trasă de păr” însă nu pot zice că nu a avut fler, m-a atins sensibil jurnalul în care scria Chloe, dorința de corectitudine a liftierului cât și mintea sa ascuțită, perspicacitatea soției acestuia, dar și locatarii care au ajuns să țină cu adevărat la el într-o turnură la care ei singuri nu s-au așteptat.

O carte caldă și romantică, o poveste sensibilă fără retușuri exagerate. Am citit-o cu răbdare și cu înduioșare la anumite pasaje. O recomand cu drag!

Critici literare:

  • „Citiți această excelentă comedie romantică a lui Marc Levy, un adevărat virtuoz al imaginației. Intrați pe Fifth Avenue, la nr. 12, și vă veți delecta la fiecare etaj.” – Le Parisien
  • „O comedie formidabilă, în care se poate întâmpla orice.” – Le Figaro
  • „Marii scriitori reușesc să creeze povești excelente pornind de la viața de zi cu zi, experiențele și sentimentele cotidianului fiind dificil de exprimat. Marc Levy este cu adevărat un mare scriitor.” – Beijing Youth Daily

Purple Soul – Le cose materiali permettono la vita; la Poesia nutre lo spirito. (G. Pannia)Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: