Sări la conţinut

Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea „Darul stelelor”

  Jojo Moyes (născută la 4 august 1969 în Londra, Anglia) este o romancieră și o jurnalistă britanică. Este una dintre puținii autori care au câștigat de două ori premiul pentru cel mai bun roman de dragoste al anului (Romantic Novel of the Year Award). După nenumăratele romane scrise de autoare și din cele câteva citite de mine m-am dat seama că Jojo Moyes e neobosită, e o romancieră care mereu îți dă o doză de aer proaspăt printre rândurile și poveștile ei neîmblânzite. Autoarea a devenit celebră după apariția cărții  Înainte să te cunosc, mai nou vine cu o adevărată provocare pentru cititori! Darul stelelor, este povestea a 5 femei incredibile, la fel de ușor de îndrăgit ca personajul din volumul Înainte să te cunosc, și anume, eroina de neuitat Lou Clark.

De data asta, Jojo Moyes vine cu un subiect din alte vremi, undeva în anii 1935- 1943, unde învățămintele se luau din biblie, iar cei care puteau citi erau numărați pe degete, însă din dârzenia a câtorva femei s-a înființat o bibliotecă mobilă, una prevăzută pentru a culturaliza sătenii, un proiect greu de întocmit într-un est al Kentuky-ului, în care puterea desăvârșită o aveau bărbații. Fiind un Proiect experiment a fost asaltat cu ocări și deziluzii, însă povestea înșiră multe alte întorsături care leagă viețile a multora într-un ansamblu de-a dreptul minunat.

Darul stelelor - Jojo Moyes

  Dar să încep cu începutul; o avem ca eroină principală pe Alice Wright, o tânără plină de viață însă mereu criticată de niște părinți sufocanți. Fiind într-un mediu sever și pusă la punct din varii motive aceasta din impulsivitate se căsătorește cu americanul Bennett van Cleve crezând că e iubire până la adânci bătrâneți. Mda, cât se înșeală…

Chiar dacă își lasă în urmă familia și toate toanele lor, ajunge spre surprinderea ei în Baileyville, Kentucky, un oras insipid în care lumea îi dezaprobă mai aprig purtarea, iar scumpul ei soț o evită cu desăvârșire parcă ar fi o ciumată. Cu o stare de neliniște crescândă aceasta descoperă că e singură în fața neputinței ei de a face ceva.

Însă șansa vieții ei îi este oferită de Margery O’Hare, cea care punea bazele unei biblioteci mobile și avea nevoie de fete care să o ajute să ducă toate cărțile, iar tânăra noastră profită de această posibilitatea de a ieși din colivia familiei van Cleve. Treptat înțelege că doar fiind una cu natura poate uita de problemele ei, de neiubirea din partea lui Bennett, de aroganța și dominarea socrului, de citicile din privirile sătenilor, de nerespectul din partea servitoarei. Iar o dată prinsă îndeletnicirea de a aduce bucurii oamenilor prin cărți, aceasta descoperă că totuși mai sunt oameni deschiși pentru a o privi și primi altfel, de a o accepta ca pe o de-a lor, oameni care au nevoie de ea și de prietenia ei.

Prin păduri, în sălbăticia muntelui, Alice, Margery și colegele lor descoperă libertatea, fiecare în felul ei, fiecare în calmul său, de asemenea întâlnesc prietenia în chipurile brăzdate de vânt și severitatea naturii, trăiesc la comun un mod de viață care prinde să le priască la toate. Dar când Baileyville se întoarce împotriva lor, va fi suficientă încrederea lor una în cealaltă – și puterea cuvântului scris – pentru a le salva? Urmează să aflați, cert e că în cartea „Darul stelelor”  poveste care surprinde viața, e așa cum e, fără retușuri și afinități, e dură și cu urcușuri stâncoase, e cu dureri și povârnișuri care duc la prăpastii uriașe. Nu pot să neg că e doar o istorie ce subliniază greul existențial, în aceste pagini bine puse la punct am descoperit dorița de carte, de literatură, lupta la comun, iubirea, prietenia, sensibilitățile unor emoții asezonate cu darul de a da viață. Este un roman despre prietenie și despre lucrurile pe care suntem dispuși să le facem în numele ei.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Partea de Final este una emoționantă în care fiecare își găsește oaza sa de liniște sufletească, împlinirea lumească dar și consimțământul la bine. Și aici nu spun asta doar pentru că s-a terminat exact ca pe gustul meu, o zic deoarece ve-ți găsi împletirea zâmbetului cu împăcarea, iar pentru o carte e fenomenal! Mi-a plăcut mult, tare mult!

”Viața-i complicată. Ăsta e motivul pentru care găsești un strop de bucurie atunci când poți este foarte important.”

”Alice se gândi la cuvintele lui Magery, cuvinte care îi răsunau în urechi de câteva zile: Întotdeauna există o ieșire dintr-o situație. Indiferent cât de oribilă ar fi. Indiferent dacă ai senzația că ți-a fugit pământul de sub picioare. Întotdeauna există o soluție. ”

Critici literare:

  • Cu personaje atât de reale încât par niște prieteni dragi și o poveste convingătoare, acesta este un roman frumos, special. Mi-a plăcut la nebunie, nu voiam să se termine! – Liane Moriarty
  • Grandios și feminist… o poveste de neuitat. – PopSugar
  • Cea mai bună autoare feminină contemporană din Marea Britanie. – Sun on Sunday

#horseriding #horserider #equine Woman and horse in the sunlight. #Horse #love #princess

Sursa foto: pinterest.com

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: