Sări la conţinut

Rețelele sociale!

 În zilele noastre, tematica identității unei persoane s-a transformat de la a fi ceva înnăscut, la a fi o sarcină pe care trebuie să o îndeplinești: trebuie să îți creezi propria comunitate, un profil. Însă comunitățile nu se creează: fie ești parte dintr-o comunitate, fie nu.

Ceea ce creează rețelele sociale este un substitut. Diferența dintre o comunitate și o rețea este că în timp ce tu aparții unei comunități, o rețea îți aparține. Și te determină să simți că ai controlul: dacă dorești, poți adăuga prieteni; și îi poți șterge dacă dorești. Internetul este locul în care foarte multe persoane se simt confortabil, fiind în spatele barajului emoțional, se simt mai stabili comportamental, mai încrezuți în ale fricilor, tocmai datorită faptului că nimeni nu știe cu adevărat cine sunt. Se amăgesc că dețin controlul când de fapt sapă un hău al anxietăților de a ieși în public, de a vorbi, de a relaționa, de a-și crea noi relații adevărate, de a menține o comunicare activă, de a depăși frica de critică și neaccepatere. Drept urmare, oamenii ajung să fie singuratici și cu o teamă de abandon ce-i duce la extremități, mai exact se leagă de social ca de o gură de aer proaspăt. 

Majoritatea oamenilor folosesc social media nu să se unească, nu să-și deschidă larg orizonturile, ci, dimpotrivă, să delimiteze o zonă de confort în care singurele sunete care se aud sunt ecourile propriei voci, iar singurele lucruri pe care le văd sunt reflecțiile chipului lor. Social media sunt foarte utile, oferă plăcere, dar sunt o capcană greu de înlăturat o dată ce ai picat în ea, iar în timpul prezent tot mai mulți se îndeasă în pânza tehnologiilor care nefiind dozate ne înrobesc. Poza de mai jos spune o mie de cuvinte. 

Trebuie să știm că orice e nou și tentant în viața noastră ne cere și un preț, de la timp și energie la bani și dezumanizare; iar viața m-a învățat că întotdeauna este despre alegeri, ce alegi să faci cu mediul online, la ce-l folosești, cum ți-l atribui, în ce fel îl dozezi? Trebuie să știm că tot ce e în excces e și nociv, e și toxic, e și dus la extreme, iar viața ne trece pe alături alocând mai mult timp unor sau altor pagini sociale, și nu știu dacă totuși asta ne e esența sau ne e chemarea.

„Impulsul de a verifica regulat statusul și noile postări este generat din nevoia de a reduce starea de anxietate, însă în realitate acest comportament nu face altceva decât să genereze și mai multă anxietate. Oamenii se loghează pentru a se liniști, fără să-și dea seama că această nevoie este ca un drog”, explică psihologul Scott Bea.

Puține persoane conștientizează cât de mult timp petrec pe rețelele de socializare, un lik, o mutare a paginilor, o observație la un citat, urmărirea unui prieten sau mai multora și multe altele…și cu cât reținerea e mai activă tot atât și impactul este mai colosal asupra vieții cotidiene. Iată de ce este important să analizezi cât mai obiectiv numărul de ore petrecute zilnic sau săptămânal pe rețelele de socializare. Dacă realizezi că pierzi prea mult timp conectat trebuie să-ți limitezi orele sau momentele acordate netului, fii conectat la viață nu la rețea în mod constant. 

Ai putea opta pentru a petrece mai mult timp cu prietenii și familia, sau ieșind în parc la o plimbare, sau de ce nu cu o carte în mână, sau la o cafea cu cineva apropiat, recunosc socialul a devenit parte din viața noastră însă nu e vital!

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos, masă şi interiorSursa foto: pinterest.com

7 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: