Sări la conţinut

Citind-o pe Monica Ramirez. Cartea „Viață dublă la Veneția”

  Monica Ramirez, născută pe 6 iulie 1970 la București, este o scriitoare româncă de literatură de spionaj și thriller. A debutat în Statele Unite, unde a publicat inițial sub pseudonimul Monica Danesiu-Pana. Cea mai cunoscută lucrare a ei este seria Alina Marinescu, care cuprinde șase volume. În 1988, Monica a absolvit secția coregrafie a Liceului de Artă George Enescu, colaborând apoi cu Opera Romana. S-a căsătorit în anul 2000 în Florida cu Sergio Ramirez și s-au stabilit în California. În cei 12 ani petrecuți în America, Monica Ramirez a născut 4 copii și a scris o serie de cărți. A absolvit Belford University din California cu o diploma de Creative Writing și a devenit membră a Espionage Writers of America. Revenită în țară, a intrat în Romanian Crime Writers Club și s-a implicat în munca de editor, traducător și jurnalist. După succesul cu care m-a atras prima carte citită de autoare, „Seducția apei”, a doua, „Viață dublă la Veneția”  m-a lăsat pur și simplu fără cuvinte la propriu. Cartea este despre cum o iubire de peste secole se materializează cu prezentul, cum două suflete străine sunt chemate de murmurul inimii într-un oraș al marilor pictori, ai marilor iubitori de frumos și pasiune. O reculegere de întâmplări la zi combinate cu paranormalul, într-o poveste de iubire atât de grăitoare și peste ani, care m-a încântat la maxim. 

Viață dublă la Veneția by Monica Ramirez

Dar să încep cu începutul, o avem ca eroină pe Kate Martin, o tânără ce deține un anticariat, fiind pasionată de tot ce este vechi. Liniștea ei este deteriorată cu apariția unor vise și viziuni legate de Veneția, orașul fiind-i necunoscut, până în ziua în care decide să-l viziteze.

„Orașul o vrăjise din prima clipă, chiar dacă intuia un pericol nedefinit ce-o pândea din umbre după fiecare colț de stradă și că în aer se împleteau misterul și decadența. Sau poate tocmai de aceea. O vrăjise complet și iremediabil. Așezată la granița culturală a Imperiului Bizantin, Veneția părea un oraș al libertății și al fanteziei, dar și unul al bucuriei și al plăcerilor interzise.”

Fiind în vremea carnavaluilui orașul roiește de turiști, iar ea fiind obosită de călătorie încetinește din motiv că nu se simte bine, astfel în raza ei apare Patrick Stone, un tânăr pictor, care îi propune să îl însoțească la cină. Ea acceptă, cu vaga senzație… „parcă îl știu de undeva, deși sigur nu l-am întâlnit niciodată”.

Kate colindă câteva anticariate pentru a-și face plinul pentru colecția proprie, astfel intră în posesia unui superb colier cu topaz, iar o dată cu el totul în jurul ei se transformă în haos, mai multe persoane fiind extrem de interesate să devină noii proprietari ai acestuia. Cu orice preț, chiar și cu cel al omorului. Oare pe cine a deranjat? Dar cine este Patrick, și de ce mereu drumurile lor se intersectează? De ce apare mereu când are nevoie de el? Vrea să o protejeze, sau este încă o persoană care dorește colierul? De ce i se pare atât de familiar? Cine este femeia pe care o vede mereu în acele viziuni? De ce i se pare Veneția atât de familiară, când, de fapt, este prima dată când vine aici? Întrebări cu nemiluita.

„Viață dublă la Veneția” spune, în paralel, povestea a două femei ce seamănă ca două picături de apă, dar pe care le desparte timpul și istoria. În timp ce Caterina este fiica unui nobil Venețian, Kate este o tânără fără titulare. Povestea se întretaie minunat, fără să devină încărcată, iar acțiunea mi se derulează în fața ochilor precum e a unui film de acțiune. Intriga de desfășoară alert, fără a pierde detalii, iar eu ca copilul cel mic radiam de încântare, mai pui că stradelele, piețele și unele case enumerate sunt printre celea pe care le-am vizitat anul trecut. Parcă și eu m-am teleportat acolo.

Avem prezentul în care Patrick și Kate se trezesc angajați într-o luptă pe viață și pe moarte, vânați cu înverșunare prin labirintul îngust de străzi și canale venețiene. Dar avem și trecutul lui Patrizio Caseli și Caterina Benedetta, ce-i aseamănă e chipul femeilor cât și acel colier ce le face atât trecutului cât și prezentului un viitor incoerent, incert și dus la extreme. Aceste viziuni sunt intercalate cu povestea, astfel că suntem purtați prin timp, între prezent și anul 1506. Viziuni despre iubiri trăite în trecut dar și emoții trăite și descoperite la prezent.

„Patrick se întrebă la ce se gândește Kate în timp ce-o ținea în brațe cu ochii închiși. Gândul că avea s-o piardă din nou nu-i dădea pace. O pierduse în urmă cu o eternitate și nu încetase niciodată s-o caute. Chiar și acum, când se aflau unul în brațele celuilalt, se temea că avea s-o piardă din nou. Următorul gând îl făcu să se încrunte. De unde provenea acel sentiment că o mai pierduse și înainte, acea convingere că o căutase neîncetat? Nu avea niciun sens.”

Partea de final este una ce pune piesele cap coadă într-o oarecare măsură, oricum suspansul cât și deliciul unei nefinisări încă persistă, ce-i dă cărții o intrigă aparte, însă jocul destinului descris de autoare este unul încă nemaiîntâlnit de mine, ceea ce m-a bucurat ca cititoare. Aici printre rânduri am desprins reîncarnarea unor personaje care au dus o istorie ce se cerea finalizată, cât și o iubire dusă până la capăt. O împlinire. Aici am găsit lupta a două suflete pentru împlinire în detrimentul sabotării universului. Am găsit o învingere prin renașterea unui nume și a unei iubiri care a făcut ca această istorie să fie închegată sufletist și cu un magnetism dus la apogeu.

Într-un cuvânt, este o poveste foarte reușită despre iubire și barierele pe care le poate depăși, cuvintele nu sunt de ajuns în dorința mea de a vă trezi interesul pentru această carte care merită orice minuțel. Îmi rămâne să vă urez doar lectură păcută!!

Sursa foto: pinterest.com

3 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: