Sări la conţinut

Citindu-l pe George Cornilă. Cartea „Arlequine”

George Cornilă (n. 1986) este scriitor, publicist, traducător și cititor avid. Absolvent de Șiințe Politice și de Publicitate, a ocupat poziții de copywriter, jurnalist, secretar general de redacție și redactor-șef. Este autorul romanelor „Cu dinții strânși” (Andrew, 2007), „Miezul nopții în Cartierul Felinarelor Stinse” (Salonul Literar, 2013; eLiteratura, 2014), „Regele lupilor: Toiagul de stejar” (Delfin, 2014), „Regele lupilor: Fierul zeilor” (Delfin, 2014) și „Regele lupilor: Povara coroanei” (Delfin, 2016), al colecției de proză scurtă Arlequine” (Crux Publishing, 2018) și al volumului de povești pentru copii „Toxi Foxy „(Armonii Culturale, 2018). Este prezent cu texte în antologiile Ficțiuni centenare (Pavcon, 2018), Cele mai frumoase povestiri SF & fantasy ale anului 2017 (Vremea, 2018) și Antologia prozei române polițiste și de mistere (Paralela 45, 2018). A tradus nuvelele scriitorului american Robert E. Howard cuprinse în volumul Conan Barbarul: Phoenix pe o sabie. Turnul elefantului(Crux Publishing, 2018).

Pasionat de biologie, istorie, mitologie și cinematografie, a abordat o multitudine de teme, experimentând cu un spectru larg de curente, specii și stiluri, de la realism istoric, la SF&F și la flash fiction și nuvele manieriste, la realism magic și roman postmodernist.  Scrierile sale au primit Premiul Miorița (2008) și Premiul Vrancea Literară (2013; 2016) și au fost nominalizate la Premiul COLIN (2017) și la Premiul AntareSFest (2018).

Imagini pentru arlequine carte

„Arlequine” este o culegere de povestiri unică, în care autorul, George Cornilă, ne conduce înapoi pe drumul misterios și fantasmatic al poveștilor pe care obișnuiau bunicii să ni le spună la gura sobei pentru a ne mai înfricoșa, sau a ne crea o lume a noastră de basm.

Am recunoscut o mare parte din aceste povești-legende vechi, care m-au captat încă de la primele sumbruozități a ungherelor întunecate. Am fost pur și simplu acaparată în mrejele literare. Volumul de față debutează cu povestirea Arlequine, care dă şi titlul cărţii şi care are grijă să introducă cititorul în universul fantastic propus de autor. Folosind neologisme sau utilizând termeni îngropaţi de către timp în uitare, autorul ne poartă pe drumuri deopotrivă periculoase şi fascinante. Uluitoare.

„Din forfota de nedescris, o arlechină se desprinse, luând-o pe o stradelă îngustă, care cobora spre Sena.[…]

Încălțată cu iminei, cu ciorapi dungați în alb și roșu, acoperindu-i picioarele până la jumătatea pulpelor, cu o fustă plisată scurtă, în aceleași culori, cu un corset pe jumătate stacojiu, pe jumătate negru, mănuși lungi până la cot, cu fața vopsită în alb, machiată cu negru în jurul ochilor, cu două lacrimi negre pe obraji, cu părul bălai prins în două codițe, părea una dintre statuile vii care stăteau nemișcate cu orele.”

Nu o să încerc să relatez fiecare povestioară în parte deoarece aș știrbi din curiozitatea cititorului însă aș putea sublinia că vă așteaptă multe personaje bizare și legendare, cum ar fi, muze, gorgone, bestii înfricoșătoare, vârcolaci, chupacabre, felina nundă sau ritualuri macabre, toate acestea ne vor însoţi pe parcursul acestei cărți. Ve-ți întâlni similitudini cu frumoasa și bestia, cu îngeri și demoni și multe alte curiozități bine creionate de George Cornilă. Situaţiile stranii, bizare, ce-ți fac piele de găină reuşesc să captiveze cititorul, iar finalul fiecărei povestiri este unul care cere câte o continuare. Un va urma….iar eu, sau oricare cititor va rămâne cu întrebarea….și ce se întâmplă mai departe? ….pe buze, însă tocmai aici autorul probabil a vrut să și ajungă. Te lasă să îţi imaginezi, să creezi propria continuare a poveştii, să-i intri în propria nebunie.

Cartea mi-a plăcut enorm și o recomand tuturor celor care vor să pătrundă într-o lume magică în care totul este posibil, să o întâlnească pe aceasta arlechină și să descopere alături de ea toate misterele cărții, să vă răpească de realitate și să vă poate într-o lume a imaginației expresive.

Critici literare:

  • Cosmopolit, cult, pasionat de arta cinematografică și bun cunoscător al subtilităților tehnicilor literare, George Cornilă se folosește de toate abilitățile și pasiunile lui pentru a ne oferi o scriitură complexă, superb stilizat, în care fiecare detaliu spune o poveste și în care fiecare personaj ne cheamă să-i fim martori la existență. Andreea Sterea, Editor Crux Publishing
  • „George Cornilă nu scrie o carte, ci scrie o călătorie. Un drum cu suișuri și coborâșuri, cu rotocoale, opriri, treceri fulgerătoare prin pasaje ale viitorului sau pe sub poduri ale trecutului, salturi din realitate spre o lume fantastică și invers, întoarceri în sine – și acestea călătorii, și încă bogate, voluptoase. Călătorești în spații vaste, aproape pe fiecare continent, în timpuri îndepărtate până spre viitor, călătorești în cuvinte – căci cuvintele reprezintă una dintre cele mai frumoase însușiri ale acestor povestiri. Cuvinte uitate, cuvinte rare, cuvinte noi, inșiruiri de descrieri apocaliptice sau planturoase, toate acestea agățate de firul fin al narațiunii care te lasă, uneori, să termini tu povestea, așa cum ai imaginat-o. Arlequine este cartea pe care o citești în seri vântoase, așteptând primăvara.” Mihaela Apetrei, scriitoare, promotor cultural
  • „Un recital scriitoricesc de valoare în literatura contemporană, volumul Arlequine îi va atrage pe toți cititorii care iubesc literatura de calitate, căci vor găsi în el iezme, otrăvuri, fiare și lumi, îngeri și oameni, lumina și demoni, mituri străvechi, zone crepusculare, dosare X nerezolvate, povestiri cu final neașteptat, babilonii, salturi în timp și o dragoste netărmurită, neabătută și nevoalat declarată pentru  Artă.”  Andreea Sterea, Editor Crux Publishing

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: