Sări la conţinut

Citindu-l pe Alex Michaelides. Cartea „Pacienta tăcută”

Alex Michaelides s-a născut dintr-un tată grec-cipriot și o mamă britanică. A studiat engleza la Universitatea din Cambridge și a obținut o diplomă de master în Screenwriting de la Institutul American de Film. A scris scenariul pentru filmul Devil You Know, cu Rosamund Pike, și a contribuit la scenariul pentru The Con is On, cu Uma Thurman și Tim Roth. Pacienta tăcuta este romanul lui de debut.

Imagine similară

Pacienta tăcută este un thriller psihologic șocant despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soțului ei – și despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act…

„Suntem atrași de această profesie tocmai din cauză că suntem vătămați – studiem psihologia ca să ne vindecăm pe noi înșine. Că suntem sau nu dispuși s-o recunoaștem, asta-i altă mâncare de pește.”

Dar să încep cu începutul, voi da câteva frânturi ale firului narativ. Deci, o avem ca eroină principală pe Aliciei Berenson, o pacientă a unui spital de psihiatrie, unde a ajuns în urma asasinării soțului acesteia. Dar totul e complicat, sau devine intrigant deoarece aparent viața acesteia este perfectă, o pictoriță de succes, cu avere moștenită de la tatăl acesteia, căsătorită cu un fotograf de modă, se iubesc, ce ai mai vrea de la viață. Însă până în punctul când soțul acesteia este asasinat, vina este pasată tinerei Alicie deoarece aceasta refuză să vorbească, să se apere sau să recunoască vina, rămânând tăcută și după mulți ani după procesul care a adus-o în incinta clinicii psihiatrice The Grove, din nordul Londrei.

 Alicia a fost descoperită lângă șemineu, în picioare. Rochia ei albă licărea ca o fantomă în lumina lanternelor. Părea că nu-și dă seama de prezența poliției. Era încremenită, înghețată – o statuie dăltuită în gheață – cu o expresie ciudată pe față, îngrozită, ca și cum s-ar fi confruntat cu o teroare invizibilă.

La The Grove este îndopată cu medicamente. O fantomă. Este lipsită de reacții, anemică și departe de lumina reflectoarelor. Interesul pentru ea a scăzut, însă operele ei nu au fost uitate, un tablou având o semnificație aparte, cel făcut după omor intitulat: Alcesta.

Tăcerea ei era ca o oglindă – reflectându-te pe tine. Și era, adesea, o priveliște urâtă.

Theo Faber este un psihoterapeut care a așteptat multă vreme oportunitatea de a lucra cu Alicia. Hotărârea lui de a o face să vorbească și să dezvăluie misterul motivului pentru care și-a împușcat soțul îl poartă pe un drum plin de primejdii – o căutare a adevărului care amenință să-l distrugă…

Am hotărât să nu mă las până când Alicia nu devine pacienta mea. N-aveam prea mult timp: Alicia era pierdută. Lipsea. Și aveam de gând s-o găsesc.

Cu cât tăcerea pacientei sale se prelungește însă… entuziamul lui Theo se transformă într-o tot mai cruntă obsesie, ce implică grave episoade profesionale și personale, se suprapune în diferite ipostaze făcând abuz de implicare în viața persoanelor din cercul Aliciei, psihoterapeutul devenind un veritabil detectiv ce începe să-i interogheze pe toți apropiații Aliciei pe care reușește să-i identifice.

 Îmi amintesc că mi-am spus că de-acum nu mai era cale de întoarcere. Sfărâmam ultimele hotare dintre terapeut și pacient. Și curând avea să fie imposbil de spus care era unul și care celălalt.

Alex Michaelides construiește o legătură foarte interesantă între Theo și Alicia, chiar se distruge barajul dintre terapeut și pacient. Formează un joc de-a șoarecele și de-a pisica, o provocare și un monolog care se întinde pe mai multe sesiuni de terapie, o analiză, dar din partea cui? Fiecare întâlnire este o plasă întinsă unul altuia.

Motivul real era complet egoist. Încercam să mă ajut pe mine însumi. Cred că la fel stau lucrurile cu cei mai mulți dintre cei care intră în domeniul sănătății mintale. Suntem atrași de această profesie tocmai pentru că suntem vătămați – studiem psihologia ca să ne vindecăm pe noi înșine. Că suntem sau nu dispuși s-o recunoaștem, asta-i altă mâncare de pește.

Nu spun mai multe, trebuie neapărat să descoperiţi ce s-a întamplat şi de ce. Și mai ales cine e cel care declanșează reacția unui omor care n-ar fi trebuit să se întâmple. O să vă placă la „nebunie”!  Eu am rămas încântată de lectură. Cu siguranță e o poveste plină de neprevăzut, captivantă şi foarte bine scrisă. O carte care merită să aibă un număr cât mai mare de cititori!!!

Critici literare:

  • O povestire inteligentă, sofisticată, încărcată cu suspans real – un roman foarte bun conform tuturor standardelor. Lee Child
  • Thriller-ul perfect. Nu am putut literalmente să îl las din mână. A.J. Finn
  • Acest thriller psihologic plin de intrigi, îl poziționează pe Michaelides ca un jucător important în domeniu. Publishers Weekly
  • Pacienta tăcută este un roman crime de debut remarcabil care își creează calea proprie, oferind un studiu de caractere inteligent și un complot maestru, toate înfășurate în scrisul hipnotic de la care nu vrei să te rupi . Crime by the Book
  • Ritmul și finețea unui maestru. BBC Culture

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: