Sări la conţinut

Citind-o pe Corina Ozon. Cartea „Tentații”

Corina Ozon, scriitoare din Timişoara stabilită în Bucureşti; a renunţat la profesia de jurnalist, cu experienţă atât în presă cât şi în televiziune și-a urmat visul de a scrie, și o face bine, deoarece pe mine m-a cucerit. La un an după lansarea primului roman,”Zilele amanţilor„ la cererea cititorilor a apărut în continuare seria Amanții, pe care am devorat-o în întregime.

Autoarea se autocaracterizează ca fiind „colecționară de povești, hacker de minți și sentimente, furnizoare de stări”. Stilul inconfundabil al cărţilor sale, în care nu se fereşte să folosească cuvinte obscene, sau catalogate chiar vulgare de cei mai pudici, ne dezvăluie poveşti de dragoste complexe şi situaţii  din viaţa de zi cu zi. Prezintă realitatea cu toate pipăriturile fără menajamente.

Cunoscând stilul autoarei și interesul meu vădit asupra operei acesteia am citit încă una din cărțile ei, intitulată- „Tentații”. O carte care oglindește viața reală, cu bune și rele, cu rutină deranjantă și jumătăți de măsură, cu nepăsare și lipsă de sex, cu intrigi și fantezii nestăpânite.

Cartea mi-a amintit cum fiecare dintre noi poate încetul cu încetul să plece în spatele cortinei, fiecare femeie poate să uite de ea, să fie o piesă neînsemnată în pazzelul vieții, să fie ușor ștearsă și să nu să se mai regăsescă în tumultul profesional și familiar.

Cartea mi-a indus o stare de reverie contextuală, m-a făcut să simt pe pielea mea frustrările personajului principal, m-a făcut să-mi pun întrebări și să-mi caut răspunsurile……

Am să ofer câteva date din carte, însă am să mă abțin în ale povestitului din respect pentru munca autoarei, deja îndrăgite de mine.

Deci, o avem ca eroină pe Marlena, botezată astfel după Marlyn Monroe, o femeie obosită de stilul monoton și fără sentimente a vieții ei. Zi de zi simte cum viața a trecut pe lângă ea, lipsită de iubire, trăind într-un parteneriat cu bărbatul acesteia, fără pofte trupești și fantezii de care eroina noastră duce lipsă. Ajunge să-și pună întrebări și o dată puse viața ei ia amploare, apar regretele, părerile de rău și dorințele de mult prăfuite, vise nerealizate și insatisfacția zilei de azi.

„Aveam sentimente amestecate, pe undeva regretam că nu am avut curaj să încerc, dar, în acelaşi timp, simţeam o plăcere prelungită a întâlnirii, eram ca într-un fel de lighean mare cu jeleu dulce, în care ba mă scufundam, ba ieşeam la suprafață. Aventura cu un bărbat nu făcea parte încă din programul meu de schimbare.”

Pe parcursul lecturii am simțit schimbarea eroinei, relatările ei, dorințele ce le avea, de natură firească, aspirațiile pe care le vede cu ochii deschiși m-au făcut să nu las cartea din mână și să o devorez în timp record.

Personajele se conturează într-o poveste armonioasă, prinsă într-o morală a vieții, cu sincerități nestăpânite, cu păreri împărțite asupra vieții și cu modele învechite de viziuni și educații.

Spre finalul poveştii relaţia cu soţul suferă o lovitură în plus când află că acesta a luat o decizie în locul şi fără ştirea ei, într-un moment hotărâtor pentru cariera ei. Aici dorinţa de schimbare se accentuează şi priorităţile se schimbă şi ele. Totul în mod radical.

„Eu, în schimb, visam noaptea că sunt proiectant.[…] În visele mele aveam pe cap o cască galbenă şi aveam grijă să-mi scot de sub ea părul, ca să fiu cochetă. În acel moment, am avut imaginea căştii galbene cum cade şi se face ţăndări. Şi odată cu ea erau ţăndări şi visele pe care le aveam noapte, dar şi ziua, cu ochii deschişi.”

Tentații e o invitație la auto-cunoaștere, libertate și adevăr, în detrimentul minciunilor spuse cu zâmbetul pe buze. E despre alegerile pe care le facem, încotro ne poartă întrebările și ce taine ascund privirile pierdute din trecut. O carte plăcută cu o morală adâncă. Pentru cei tentați, vă urez lectură plăcută!

Critici literare:

  • „Am citit cartea într-o singură noapte, fără s-o mai las din mână. M-am revăzut în frânturi, în fiecare capitol din viața femeii care a trăit după «cum se cade». Își trăia viața ca la carte, dar filele cărții ei erau goale, iar capitolele se repetau. Fiecare dintre noi se va regăsi în această poveste, numai că nu știu câți vom avea curajul să recunoaștem că avem temeri, regrete, vise neîndeplinite și o dorință secretă de a o lua de la început. De a face o schimbare. Această carte m-a răscolit, m-a făcut să plâng, m-a trimis să mă uit la reflexia mea în oglindă și m-a determinat să-mi placă ceea ce văd în ea. Scriitoarea Corina Ozon pătrunde adânc în subconștientul uman și scoate la iveală ceea ce noi nu vrem să recunoaștem: «Ești captiv într-o lume sigură, în care sentimentele se așază în straturi, până formează perna pe care dormi (…) Până la urmă, important este că măcar să încerci să intri în vis, oricât de târziu ai crede că este (…) Fericirea este un act de curaj».” (DANA SAVUICA)

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: