Sări la conţinut

Meditația unei modestii!

Modestia astăzi e forma mea de exprimare. Este despre ceea ce îmi împacă sufletul, aspectul și culoarea din obraji. Ea vine la pachet cu toate culorile virtuții, cu ceea ce semnifică atitudine, adevăr și lipsă de prefăcătorie.

De foarte multe ori însă am avut parte de unele replici mai dure adresate la persoanele modeste, la simplitatea din spatele acestei calități, și mai exact că dacă eşti modest, se spune că n-ai făcut nici o ispravă, că ești ascuns în spatele unei „rușini” față de ceea ce ești, ceea ce ai putea face. Se spune că cel modest e îngânfat, prea atotștiutor….Oare așa o fi? Eu nu vreau să cred……Și ce ar zice cei mari cuvântători de cei care sunt mai străluciți, că sunt din rândurile orgolioșilor? Ar ajunge să se contrazică în unele aspecte, dar ce știm noi…….

Pentru mine modestia este o meditație a împăcării cu sinele meu, un echilibru cu ceea ce semnific, și o ordonanță cu ceea ce fac; doar simpla stare de modestie pregăteşte mintea să primească cunoaşterea, inima și adevărul. E mai mult un fel de a fi nu de a demonstra, e în deosebi o eleganță firească decât o notă forțată, nu e o tehnică- e o stare, și asta o confirmă părțile mele de suflet.

Modestia firească se împleteşte organic cu alte virtuţi, se sprijină pe ele sau le întemeiază: cu toleranţa, aptă se preschimbe conflictul în solidaritate umană, cu recunoaşterea onestă a posibilităţii de a te înşela şi de a nu avea dreptate, cu simplitatea şi claritatea în exprimarea propriilor opinii şi idei, cu acceptarea egalităţii noastre sub aspectul ignoranţei, oricât ne-am deosebi prin puţinul pe care am ajuns să-l ştim. Modestia sinceră combină, dizolvă una în alta pentru a construi din noi o persoană echilibrată, pregătită pentru școala vieții, pentru bine și greu, pentru frumos și dezastre.

Dacă am ajunge să căutăm caracteristice ale felului nostru am ajunge la ceea că fiece calitate de-a noastră ar fi ușor de interpretat, am critica orice mișcare, gest sau atitudine. Am deveni bănuitori, gânditori la greu și nepăsători. Dar cred că nu e cazul. Fie ea modestia greu de întâlnit în prezent, ea este și va fi, noi suntem oribi, sau vedem numai ce ne convine.

Există oare vreo însușire de-a noastră ce nu poate fi tendenţios interpretată?

POR QUE A MORTE DO MEU PAI ME FEZ UMA PESSOA MAIS FELIZ

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: