Sări la conţinut

10 Lucruri pe care le-am învățat dintr-o Relație Toxică!

Relațiile toxice iau asalt tot mai mult în prezentul nostru activ. Acele relații care ne fac să fim prizonierii unor inhibiții necontrolate, acele distorsionări care pun stăpânire pe noi mai mult decât ne-am dori, acele legături care ne înrobează felul nostru de a fi. Și la cât de mult se vorbește despre acest fenomen parcă teoriile și faptele demonstrate trec pe alături, parcă nu ne-ar păsa să ne supunem sufletul și mintea unor neexpliciri, a unor dereglări în ceea ce înseamnă „om pentru om”.

Și am ajuns să susțin cauza că mai bine cu un număr restrâns de persoane sau chiar mai bine singură cu familia mea decât într-o relație toxică, una care mai devreme sau mai târziu o să mă schimonosească sufletește. Nu mai vreau să am remușcări față de mine, nu mai vreau să-mi fiu eu mie datoare cu bine, nu mai vreau efort aruncat peste geam din cauza oamenilor ce nu mă merită.  Nu mai las ca mintea să-mi dreseze sufletul cu o așa tipologie de iubire. În primul rând nu e corect față de mine. Și n-o să-mi mai permit de a-mi compromite fericirea, n-o să-mi mai sabotez libertatea „de a fi” sub nici o formă. Nu o să mai stau lângă o persoană care nu știe să iubească. Spun „Stop” relațiilor toxice, iar mai jos voi lăsa zece lucruri pe care le-am învățat dintr-o astfel de de legătură.

1. Nu poți iubi cu de-a sila și nu poți prieteni cu forța. Iubirea nu vine niciodată cu starea de obligație, la fel și prietenia nu forțează pe nimeni. Ori este-ori nu. Nu poți forța o persoană să își spună secretele personale sau tainele ce-i bântuie gândurile, pentru asta este nevoie de cizelarea relației, de timp, de devotament și demonstrație a sincerității, de credibilitate și bunăvoință. Cu de-a sila nimic nu faci.

2. Nu poți convinge pe nimeni că ești special. Fie înțelege- fie nu! Am înțeles că prietenia trebuie să-ți vină ca o mănușă, poate prea atipică comparație, însă consider că dacă nu te prinde măsura clachezi, te strică, sau o strici, o distrigi sau te distruge, o ai sau nu o ai, partea finală e că undeva ceva se rupe.

3. Fii atent la încredere. Încrederea e ca un fir subțire de ață, gândește-te foarte bine în cine îți pui crezul, cui îi pui sufletul pe tavă, și cel mai bun sfat e că nu cere încredere acolo unde tu singur nu ești pregătit să investești. Deci, fii atent!

4. Nu compara o relație cu alta. Fiecare legătură de prietenie diferă, de la om la om, prin diverse afinități și circumstanțe, chiar nu poți să le compari, și nu trebuie să trăiești cu frica că dacă o relație nu a mers și celelalte vor fi distorsionate. Nu compara, că-ci vei ceda în fața unor grimase ale eșecului total!

5. Nu te ține de cineva cu dinții. Lasă oamenii să plece dacă nu sunt ceea ce par, nu te lega de amintiri comune, de trecut cumva selectiv, faptul că ați împărțit un trecut nu înseamnă că vă așteaptă un viitor. Nu-ți îngreuna viața cu discomfortul unor prietenii bizare.

6. Faptul că nu ai încredere în tine, nu înseamnă că toți oamenii sunt răi iar prieteniile amare. Uneori lipsa de încredere personală ne face să vedem în gri viața, oamenii, relațiile din jur, chiar și alegerile pe care le facem. Dar să recunoaștem, prieteniile sunt parte a alegerilor noastre, deci trebuie să ne cizelăm încrederea, să ne dăm nouă puterea de a vedea bine, de a ne insufla nouă înșine relații pozitive, cum ar fi, gândurile noastre ne creează realitatea.

7. Spune Nu- minciunii. Nu accepta minciuna, cel care stăpânește arta minciunii, îi va fi foarte ușor să te poarte între două luntre, vei ajunge să fii rezervă, sau cineva din ultimul rând, eu aleg să nu fiu jumătate de măsură, tu?

8. Momentele bune nu trebuie să anuleze momentele neplăcute. Ajungi să ignori momentele urâte doar pentru că din când în când mai există și câteva momente bune. Nu trece cu vederea atât de ușor. Crede-mă că pe parcurs acumulăm o stare vulcanică care se va întoarce și împotriva noastră. Dacă pui în balanță momentele bune și momentele urâte, iar balanța înclină către cele urâte… atunci este momentul să faci o schimbare.

9. Când prietenia nu este iubire. Este manipulare. Foarte ușor cădem în capcana manipulatorilor. Poți fi o țintă ușoară într-o relație de prietenie dacă ignori semnele unor aluzii la ceva care nu merge. Poți ajunge să accepți tot ce se întâmplă doar pentru că prietena/prietenul spune că-i pasă, că ține la tine, că te iubește, dar oare când o spune, în ce circumstanțe? Oare o face doar atunci când îi trebuie ceva? Mie de cele mai multe ori așa mi se întâmpla. E mult prea ușor să fii folosit și să nu conștientizezi, însă va veni și vremea ceea când pur și simplu vei avea o iluminare, vei înțelege ce se întâmplă și va fi foarte și foarte dureros.

10. Nu poți prieteni cu cineva care te face să te simți în permanență prost. Am ajuns să am și astfel de relații de prietenie, am ajuns să fiu disperată, să vreau să ies din așa relație. Mai exact eram ca pe jar, nu mă simțeam confortabilă, mă ignoram, rezolvam probleme care mi-erau străine, mă uitam în oglindă și-mi ziceam „ce-i în capul meu, de ce am făcut asta?”. Da, am avut o prietenie care mă dezechilibra, mă certa cu celelalte prietene, mă izola, mă făcea să văd partea cea mai proastă a lucrurilor, până nu am spus -Stop, până aici, eu întotdeauna am fost pentru bunătate împărțită la mulți. Am fost pentru oameni și prin intermediul lor. De la oameni am învățat, am preluat fel de fel de morale, experiențe și povești, eu sunt pentru prietenii și de preferat fără de cele toxice.

Sursa foto: pinterest.com

10 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: